Tijd voor de tijd
Kijktafels voor de nazomer-tijd
Een kijktafel is een symbolische opstelling en bestaat altijd uit:
- een ondergrond
- iets uit de natuur
- een lichtje
- een symbool
Op de kijktafels van deze site zie je altijd alleen beelden en symbolen en - zeer bewust - géén geschreven bijbelteksten. Want we willen juist het symbolisch bewustzijn van kleine en grote mensen activeren. Mensen die zichzelf religieus noemen hebben altijd ook oog voor de symbolische werkelijkheid. Als je geen ervaring hebt opgedaan met het feit dat gewone, zichtbare dingen kunnen verwijzen naar een - op dat moment - niet zichtbare werkelijkheid, wordt het wel heel erg lastig om uit te groeien tot een mens die gelooft in de werkzame aanwezigheid van God in onze wereld en ons persoonlijk leven. Als je kijktafels gaat maken en neerzet in je gezin, zal je merken dat je concreet bezig bent een belangrijke voorwaarde te scheppen om te groeien in geloof. De kijktafel is een vorm van geloofscommunicatie zonder woorden! In het Kijktafelboek leer je stap-voor-stap hoe je zelf een kijktafel maakt. Met veel voorbeelden, rond thema's, seizoenen en de geloofsfeesten. Een heel leuk cadeau!*
Niet dat alle woorden worden vermeden. Soms zie je een tekst-onderzetter onder het lichtje. Die tekst helpt je om een begin te maken met bidden.
De onderstaande voorbeelden verbeelden allemaal ervaringen die te maken hebben met ons thema 'Tijd voor de tijd'.
Welke tijd van de dag is het?
De dag duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Van ochtendgloren tot avondrood.
Als we willen weten hoe laat het is, kijken we meestal op ons horloge, telefoon of de klok.
Kijk je ook wel eens naar buiten, naar de stand van de zon?
Staat hij laag of hoog aan de hemel? In het oosten, westen of zuiden?
Kijken naar de zon is een mooie manier om je bewuster te zijn welk moment van de dag het echt is. Vroege ochtend, midden op de ochtend, middaguur, middag, namiddag, vooravond, avond.
Deze kijktafel maakt je bewuster van het moment op de dag. Hij helpt je kinderen om ook eens de rust te nemen om naar buiten en naar de stand van de zon te kijken.
Op een jute lapje ligt een ronde groene onderzetter met een lichte kern. In de tekeninghouder (soortgelijk in het koffertje 'Beginnen maar') plaatsen we een afbeelding waarop je ziet hoe de zon zijn baan langs de hemel beschrijft. Je vindt de afbeelding hier.
De tekeninghouder wordt wat verborgen door een stukje schors waarvoor een kindje zit (poppenhuis popje) die de tijd neemt om te zien welk tijdstip het van de dag is.
Enkele lavendelbloemen zijn in een steker geprikt. Een klein vaasje kan natuurlijk ook.
Samen met enkele bladeren van een hortensia die al aan het verkleuren zijn. De zomer loopt ten einde.
De geur van lavendel is rustgevend. Daarom past deze bloem prachtig bij het thema. Neem even rust, neem de tijd...
Het waxinelichtje staat in een eenvoudige glazen houdertje. Maar wel precies in het midden van de lichte kern van de placemat. Zo lijkt het lichtje op een zonnetje.
Hollen of stilstaan?
Op een zonnebloem-gele platte schaal ligt een stukje schors. Twee kinderen (poppenhuispoppetjes) figureren op deze kijktafel.
Het ene kind holt haastig heen en weer en het andere kind zit lekker rustig te genieten. Twee manieren om met de tijd om te gaan. Je hebt de keus, daarom ligt op de voorgrond een bedeltje in de vorm van een klok.
Wil je altijd hollen of juist de tijd nemen. Het haastige, druk bezige kind doet enigszins denken aan Martha uit het evangelie. Het kind dat rustig zit en luistert zou Maria kunnen zijn. We vertelden dit bijbelverhaal waar Jezus bij Maria en Martha thuis komt bij ons vorige thema 'Thuis is meer dan een huis'.
De lavendel vertegenwoordigt het natuur/rust-element op deze kijktafel .
Het moment van nu!
Hoe vaak zijn we in gedachten niet bezig met iets dat korter of langer geleden is gebeurd, of maken we ons al druk of zenuwachtig over iets dat binnenkort op ons programma staat. Op ieder moment dat je met het verleden of met de toekomst bezig bent, laat je het moment van NU voorbijgaan.
Of je nu groot of klein bent, ieder mens kan maar één ding tegelijk doen. Dus als je gedachten er niet helemaal bij zijn, is je aandacht verdeeld en je luistert maar half, eigenlijk een soort verloren tijd ...
Het is een echte levenskunst om in het huidige moment ten volle te benutten. Op een zonnebloem-gele schaal staat een afbeelding van een wekker. Hij rinkelt om ons in herinnering te brengen om in het NU te zijn.
Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven. Je zou dan even samen met je kinderen kunnen praten of het deze dag gelukt is om bepaalde momenten echt ergens met je volle aandachtig bij te zijn geweest. Hoe voelde dat?
Marjet de Jong tekende deze klok met daarop de tekst 'tijd voor de tijd', ook tekening zou uitgeprint ook heel goed op de kijktafel een plaatsje kunnen krijgen!
Geen tijd voor haast!
Twee schildpadjes fungeren als centraal symbool op dit kijktafelvoorbeeld.
Zo eenvoudig kan het zijn!
De ondergrond is een platte, gele schaal en daarop een stukje mooi gevormde schors. Schildpadden zijn trage dieren, ze lijken nooit haast te hebben. Rustig gaan ze stapje voor stapje hun weg en komen uiteindelijk op hun bestemming aan.
Er is een uitspraak van de componist Igor Stravinsky:
'IK HEB GEEN TIJD OM ME TE HAASTEN'
Een mooie citaat waaraan deze kijktafel ons herinnert. Zou het lukken? Geen tijd te hebben om te haasten?
Tijd voor God
In een souvenierwinkeltje vond ik dit blokje glas waarin twee gevouwen handen zichtbaar zijn. Een mooi voorwerp, dat prachtig past bij een kijktafel over 'tijd maken voor God'.
Kinderen die opgroeien in een gezin waar wordt gebeden, hebben een veel grotere kans om zich later tot de gelovigen te kunnen rekenen, dan kinderen die dit niet uit eigen ervaring kennen. Kijk aan het begin van dit nieuwe schooljaar eens of jullie voor bidden (meer) tijd kunnen reserveren.
Is er een moment op de dag dat dit het best past? Je kunt denken aan een ochtendgebed, of bij de warme maaltijd. Kies een rustig moment en waarop je samen bent. Ook een gebed voor het slapen gaan is een goede keus om even tijd te maken voor God.
Rijp worden kost tijd!
Begin september kun je overal bramen plukken! Er is tijd nodig om de bramen donker en sappig te laten worden en de bessen vol en rood. Bij bramen zie elk stadium tegelijk aan één tak: van bloem tot groen beginnend vruchtje, dat verkleurt naar rood en naar zwart, de rijpe braam. Zicthbare tijd!
Op een placemat van gevlochten touw staat een afbeelding van en braamstruik in een tekeninghouder. Ervoor een stukje schors waaromheen allerlei bessen geschikt zijn. Pas op met kleine kinderen. Sommige bessen zijn giftig.
Aan de andere kant staan wat kleine ranken van een braamstruik, waarbij je goed ziet dat sommige bramen nog niet rijp zijn.
Op de voorgrond staat het lichtje op een groene passende onderzetter met de tekst : 'Dank voor alles wat groeit en bloeit.' We zien het fruit aan de struiken en bomen rijp worden: eind augustus/ begin september bramen en bessen en in halverwege september worden de druiven geplukt en kunnen wordt er een start gemaakt met het plukken van appels en peren.
Feesten op vaste tijden
Je hebt het gewone kalenderjaar, van 1 januari tot 31 december, het schooljaar dat van september tot aan de zomervakantie loopt, en ook bestaat het zogeheten kerkelijk jaar. Dat begint op de eerste zondag Advent en loopt tot het feest van Christus Koning (katholieke traditie: eind november).
Op deze taart zijn met kleuren en symbolen de belangrijke christelijke feesten en de voorbereidingsperioden aangegeven. Een echte feesttaart dus, gecreëerd door Yvonne van Bommel!
Begin op 12 uur en dan met de klok mee: Advent (paars), Kerstmis, Driekoningen, groene/gewone tijd, Carnaval, Veertigdagentijd, de Goede Week die begint met Palmzondag en dan Witte Donderdag (wit) en Goede Vrijdag (paars), Pasen, Hemelvaart, Pinksteren (rood) en dan weer een groene/gewone tijd door het jaar. In november (de kruisjes) vieren we in de katholieke kerk op 1/2 november de feesten van Allerheiligen en Allerzielen en in de protestante traditie worden de gestorvenen op Eeuwigheidszondag herdacht, de laatste zondag van het kerkelijk jaar.
De foto van deze taart van Yvonne van Bommel vond ik via Google afbeeldingen. Ga naar...
Print de afbeelding uit en plak hem op stevig papier/dun karton en zet hem in een fotohoudertje centraal op jullie kijktafel.
Pluk enkele bloemen uit de tuin of balkonbakken en zet ze in een klein vaasje erbij.
Lichtje op een onderzetter en klaar is je kleurige kijktafel!
Zo laat je op speelse wijze laat zien dat het elk jaar weer Kerstmis, Pasen en Pinksteren wordt!
En voor de goede bakkers onder ons: je zou zelfs een echte taart kunnen bakken en versieren!
Veel plezier met het maken van je eigen kijktafel!
Ellie Keller
* Het Kijktafelboek is verkrijgbaar in onze webwinkel (zie knop 'producten- boven- of onderin in het scherm). In prijs verlaagd van €24,00 naar €14,95, inclusief verzendkosten!
Artikelen in dit thema Tijd voor de tijd
- Kijktafels voor de nazomer-tijd
- Tijd voor de tijd, versje
- Prentenboeken en verhalen over de tijd
- Tijd en ruimte nemen
- Drie gebedjes voor kinderen
- Bijbelverhalen over tijd
- Nu is de gunstige tijd
- Een 'GSM' doosje
- Bijzondere tijden en feesten
- Haast je niet
- Een feestje op zijn tijd, voor-en napret
- Momo en de tijdspaarders
- Verjaardagszegen, een markering in de tijd
- Haiku