Uitgangspunten
- Details
- Categorie: Algemene info
De makers van het project 'Geloven thuis' werken vanuit zeven uitgangspunten:
1. Geloven maakt een kind gelukkig
Het is fijn als je als kind kunt 'wonen' in het verhaal van God met de mensen. Je leeft in een geborgen wereld. Je kunt ergens heen met gevoelens van dankbaarheid, angst, vreugde, verdriet en onrecht. Je hoort bij een grote gemeenschap. Dat je er bent, heeft oneindig betekenis. De G is het logo van de koffertjes. Hij staat voor Geloven, maar ook voor Geluk, Geborgenheid, Geboorte, Groei, Gebed, en natuurlijk vooral voor GOD!
Doordenker: Vind jij dat geloven gelukkig maakt? Wat is je eigen ervaring?
2. Geloven begint met sfeer
De eerste jaren zijn bepalend voor hoe het kind vertrouwen krijgt in mensen, in zichzelf, in de wereld. Zoals papa en mama voor je zorgen, zo zorgt God voor mensen. Dit vertrouwen ontstaat allereerst door de sfeer in huis, de ervaring
dat er aandacht voor je is, dat er plaats is voor natuur en creativiteit,
dat je mee mag doen ('geroepen wordt'), dat er vertrouwde gewoonten zijn, dat over andere mensen positief wordt gesproken. In huis tintelt het van: 'Het is goed'. Met een fikse 'regenbui' op zijn tijd...
Doordenker: Hoe is de sfeer bij jou in huis? Hoe werk je eraan?
3. De thema's van het gezin
In het begin draait het om groeien, verzorging, eten, knuffelen, ziekte en beter worden, later gaat het over dingen leren en durven. De bijbelverhalen in de kinderbijbels in de drie koffertjes zijn dan ook telkens gekozen op toepasselijke thema's. De positieve lijn is God die de wereld schept en er blij mee is, die houdt van mensen, mensen nodig heeft voor zijn visioen: het beloofde land; die zijn Zoon stuurt om zijn belofte te vernieuwen: het rijk van God, een betere wereld waarin iedereen mee mag doen. Ook de minder fijne kanten van het leven komen aan bod: tegenslag, ziekte en dood, afgunst, angst. Thema's waar ook een jong kind mee te maken krijgt.
Doordenker: Kun jij omgaan met de vraag waarom er lijden bestaat terwijl we geloven in een liefdevolle God?
4. Alle zintuigen doen mee
Door de voorwerpen in de koffertjes willen we je stimuleren op allerlei manieren creatief met geloof om te gaan. Want geloven doe je niet alleen met je verstand: al je zintuigen zijn erbij betrokken. De tekst-onderzetters met waxinelichtje vormen het begin van een kijktafel, simpel of uitgebreid. Daar kunnen dingen op staan om te zien, te horen, te proeven of aan te voelen. De scheppingsmobile beweegt in de lucht, en laat zien dat je kind recht uit de handen van God komt. Kaarsjes doen de lucht bewegen, een boswandeling (of een bakje zelf gezaaide tuinkers!) brengt je tot bewondering voor de schepping, een periode vasten (consuminderen) geeft je je smaak terug voor lekkers. Alle zintuigen spelen een rol in geloven.
Doordenker: welke zintuigen spelen voor jou een rol bij (bijvoorbeeld) Kerstmis?
5. Een open christelijke invalshoek
Geloven thuis sluit aan bij de katholieke gebruiken en gebeden, maar is ook goed te gebruiken door andere christengelovigen. Het project wil kinderen helpen positieve, hoopvolle mensen te worden met een goede boodschap: het evangelie van Jezus Christus, zoon van het Joodse volk, van Maria, Zoon van God. Gebeden en rituelen spelen daarbij een rol en ook de bijbel, Oude en Nieuwe Testament, als onze gemeenschappelijke bron van openbaring. 'Geloven thuis' getuigt van een liefdevolle God, die een goede wereld wil voor alle mensen. Dit leidt tot religieuze gevoeligheid in twee richtingen: dank en verwondering voor wat er is; en geraakt worden om onrecht, daar waar de goede wereld er niet is. Zo kom je tot bedanken, bidden enerzijds, en tot sociale verantwoordelijkheid anderzijds.
Doordenker: wat betekent christen zijn volgens jou?
6. Aantrekkelijk materiaal
Er bestaat genoeg 'early learning' materiaal voor peuters en kleuters over onderwerpen als klokkijken, logeren, dieren, letters, vormen, kleuren. Voor 'leren geloven' is er nu materiaal voor de geloofsopvoeding thuis. 'Geloven thuis' heeft de hoge kwaliteit van bekend educatief materiaal. Daarom hebben we goede auteurs ingeschakeld, een bekende illustratrice, een goede ontwerpstudio, een kwaliteitsdrukker. Want de bedoeling is dat geloven iets is waar je blij van wordt en dat lang meegaat....
Doordenker: welke concrete geloofs-voorwerpen of boekjes uit jouw jeugd zijn je altijd bijgebleven?
7. Meer dan een product
Er moet ook contact kunnen ontstaan tussen mensen die thuis met het materiaal aan het werk zijn. Thuis met geloof bezig zijn betekent uiteindelijk niet dat het een privé-aangelegenheid is. Je bent verbonden met een grote gemeenschap. Op de website kun je achtergrondinformatie vinden, nieuwe ideeën opdoen en ervaringen delen. Sinds begin 2013 werken via Facebook aan een community.
Doordenker: Weet jij van mensen in je omgeving of zij iets aan geloof doen? Weten zij het van jou/jullie?
De huidige uitgever van Geloven thuis is Adveniat Geloofseducatie in Baarn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 088 23 83 600, www.adveniat.nl. Adveniat is in 2010 ontstaan uit de Katholieke Bijbelstichting.
(c) Illustraties Marjet de Jong