Tijd voor de tijd
Bijzondere tijden en feesten
De meeste ouders houden op een of andere manier een thuis-agenda bij. Aan het begin van het schooljaar vult deze zich al snel. Want er zijn veranderingen in bezigheden en activiteiten. Wanneer moet welk kind naar de voetbaltraining, zwemles of muziek? Is er al een rooster van de uitwedstrijden en wanneer moeten wij dan rijden? Op welke dagen gaat de jongste dit schooljaar naar het kinderdagverblijf? Wanneer moeten we onze extra vrije dagen opnemen en wanneer zijn de schoolvakanties nu precies?
Vaste tijden en kleuren
Gelukkig zijn er ook dingen die niet veranderen. De verjaardagen blijven hetzelfde en gelukkig valt ook Kerstmis ieder jaar op 25 december.
Ook het kerkelijk leven is geordend met vaste tijden en feesten. Het kerkelijk jaar start niet op 1 januari, maar met de eerste zondag van de Advent en eindigt eind november met het feest van Christus Koning/Eeuwigheidszondag
Als je zondags naar de kerk zie je ook wat voor een 'tijd' het is in de kerk. Als je kijkt naar de kleuren rond het altaar, de liturgische gewaden en de plaats waar uit de bijbel wordt gelezen, dan zie je dat deze veranderen.
Op dit moment van het jaar, in september/oktober is die kleur groen. Deze kleur hoort bij de 'gewone' tijd door het jaar, eind november verandert de kleur dan in paars als we ons voorbereiden op het grote feest van Kerstmis in de Advent en is ook paars als we ons in de veertigdagentijd voorbereiden op het Paasfeest.
Op de feesten zelf is de kleur wit, behalve dan op Pinksteren, dan kleurt de kerk rood met de kleur van vuur en liefde.
Op de foto zie een taart waarop met kleuren en symbolen het kerkelijk jaar is vormgegeven. We beginnen om twaalf uur en zien dan: De adventskrans, het kerstkribbetje, de kronen van de Driekoningen, Carnaval, Aswoensdag, Palmzondag, brood en wijn van het laatste avondmaal op Witte Donderdag, het kruis van Goede Vrijdag, de Paaskaars, het lege graf en een hemelvaartwolk in de Paastijd, het vuur van Pinksteren, de vruchten van de aarde (Dankdag) en tot slot de kruisjes van degene die het afgelopen jaar gestorven zijn (Allerzielen/Eeuwigheidszondag).
Kijktafel als rustpunt
Als je thuis een kijktafel neerzet, dan kan je de kleur van de ondergrond van de kijktafel mee laten kleuren met het kerkelijk jaar. Op de voorbeelden die Ellie Keller maakt zie je bijvoorbeeld altijd de kleur paars terugkomen in de kijktafels voor de Advent en de Veertigdagentijd. Op de foto zie je daarom een paars kaarsje. In de kijktafels die horen bij de nazomer, en die ze bij het thema 'tijd voor de tijd' maakte is de ondergrond daarom groen.
En haar Pinkstervoorbeelden is altijd ook de kleur rood verwerkt. Zo maak je op een eenvoudige manier een verbinding tussen wat er in de kerk gebeurt, de geloofstijden, en hoe jullie daar thuis mee meeleven.
Een kijktafel is een bijzonder plekje, een afgebakende plaats. Het is een soort rustpunt in de huiskamer. Jij en je kinderen kunnen er letterlijk even bij stil staan, er aandachtig naar kijken, je kunt er stil worden, het lichtje aansteken, misschien zelfs even bij bidden.
Bij alle thema's op deze website zijn kijktafelvoorbeelden te zien. Neem ook eens een kijkje in ons archief. Ze willen jou stimuleren en inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan. Je hebt er echt niet veel voor nodig en iedereen kan het leren om ze maken. Ze zijn een prachtig middel, een vorm van geloofscommunicatie zonder woorden. Uit de reacties die we krijgen blijken ze een echte aanwinst zijn en een aansprekende manier om het geloof een plaats te geven in het gezinsleven.
De zondag vieren
De kerk sluit ook aan bij de vaste dagen van de week. Iedere week is het weer zondag. De dag waarop we vrij zijn van onze dagelijkse beslommeringen en dus tijd kunnen maken voor God. Op deze dag komen we bij elkaar als geloofsgemeenschap om samen te vieren, te bidden, te danken. Om nieuwe kracht op te doen om de komende week te leven vanuit de inspiratie die Jezus ons geeft. Ook de dag waarop we kunnen genieten van de schepping en de natuur in al zijn facetten.
Kerkproeverij
Op zondag 9 september houden veel kerken 'open huis' met een zogenaamde kerkproeverij. Iedereen die (opnieuw) wil kennismaken met de plaatselijke geloofsgemeenschap is van harte welkom! Voor de katholiek kerken is ter gelegenheid hiervan een speciaal Inspiratieboekje uitgekomen: 'Rooms-katholiek in deze tijd. Thuis bij God, gastvrij voor mensen". Je kunt het hier bestellen.
Gezinsvieringen
In elke parochie en gemeente zijn er gezinsvieringen. Kijk in parochie-of gemeenteblad of op de websites, die elke geloofsgemeenschap inmiddels heeft, wanneer er vieringen met speciale aandacht voor kinderen gepland zijn! Zo leer je je kinderen dat 'tijd' voor God maken belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere mensen die bij Jezus willen horen. Geloven in je eentje is eigenlijk iets dat heel moeilijk vol te houden is. Samen gaat het stukken beter!
Thuis-tijd-voor-God
Hebben jullie thuis ook een 'tijd' voor God? Zien je kinderen jou wel eens zelf bidden?
Laatst belde een van de redactieleden met een moslimgezin. Ze kreeg de dochter aan de lijn. Ze zei toen het volgende: "Nee, mijn moeder kan nu niet aan de telefoon komen, ze is aan het bidden!" Voor dit meisje dus iets heel vanzelfsprekends.
Wat zou het toch fijn zijn als in onze eigen dagindeling en in die van ons gezin tijd en ruimte zou worden gemaakt voor God?
Is er plaats voor een morgengebedje bij het opstaan of voor het ontbijt? Iets de geest van:
"Dank U wel God voor deze nieuwe dag.
Wilt U weer dicht bij ons zijn vandaag,
bij alles wat we gaan doen en meemaken?"
Bidden bij de maaltijd of slapen gaan
Voor het avondeten of voor het slapen gaan kan je natuurlijk ook zo'n moment creƫren. Op deze site vind je daar op andere plaatsen uitgebreidere informatie.
Bijvoorbeeld in het artikel 'rituelen voor het slapen gaan' en 'vertrouwd en geborgen' of 'bidden rond bij maaltijd'
De gebedskaarten en tekst-onderzetters die je vind in het koffertje 'Beginnen maar!' kunnen jullie hierbij helpen. De tekst-onderzetters zitten ook in het Kijktafelboek.
Lief-en-leed-kaarsje
In sommige gezinnen is er een vaste plaats voor een lichtje dat aangestoken wordt bij bijzondere gebeurtenissen. Een 'lief-en-leedkaarsje' zou je het kunnen noemen.
Het staat op een kastje, de schoorsteen of op een ander rustig plekje.
Je kunt het aansteken bij een speciaal moment waarop je iets wilt vieren of gedenken. De geboorte van een nichtje of neefje, de sterfdag van oma of andere dierbare.
Maar ook als er iemand ziek is of bij verontrustende gebeurtenissen in de wereld om ons heen.
Dat er vreselijke dingen gebeuren als aanslagen of natuurrampen ontgaat onze kinderen echt niet.
Al deze dingen kunnen we aan God toevertrouwen:
"Lieve God, wij bidden voor....,
dat hij nabij is bij iedereen die lijden ondervindt.
Interessante boeken met heel veel tips en achtergrondinformatie:
* Nieske Selles-Ten Brinke, Vier het samen, met je gezin toeleven naar christelijke feesten.
* Site van der Gugten, Van feest naar feest, vieren in het gezin.
* Ellie Keller-Hoonhout, Kijktafelboek
Ellie Keller
Artikelen in dit thema Tijd voor de tijd
- Kijktafels voor de nazomer-tijd
- Tijd voor de tijd, versje
- Prentenboeken en verhalen over de tijd
- Tijd en ruimte nemen
- Drie gebedjes voor kinderen
- Bijbelverhalen over tijd
- Nu is de gunstige tijd
- Een 'GSM' doosje
- Bijzondere tijden en feesten
- Haast je niet
- Een feestje op zijn tijd, voor-en napret
- Momo en de tijdspaarders
- Verjaardagszegen, een markering in de tijd
- Haiku