Mensen van de Weg

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over mensen van de weg

Mensen van de Weg, zo worden in de Bijbel, in het boek Handelingen van de apostelen (Hand. 9,1-6), christenen aangeduid. Het is de oudste naam die voor de volgelingen van Jezus gebruikt werd - nog voordat ze christenen werden genoemd: ‘Aanhangers van de Weg'.
Christenen waren dus mensen van de weg. Want geloven in Jezus is het gaan van een weg. Je blijft onderweg en ontdekt steeds nieuwe dingen over de wereld en over jezelf.  
Het christendom wordt gezien als een weg, een levenswijze met een element geweging erin: onderweg zijn, optrekken, een richting volgen. En onderweg gebeurt zo veel, daar (be)leef je je geloof.   

In de hele Bijbel horen we veel over mensen die onderweg zijn. Abraham trekt door de woestijn weg van zijn geboortegrond naar een nieuw onbekend land, Mozes is op weg naar het Beloofde land, profeten trekken van hot naar her, Jezus zegt ergens in het evangelie: ‘De mensenzoon heeft nog geen steen om zijn hoofd op te leggen’ om zijn zwervend en rusteloze bestaan te tekenen en de volgelingen van Jezus zwerven ook de hele wereld over om te voldoen aan de opdracht om de hele wereld te vertellen over de blijde boodschap. Het is daarom geen toeval dat de kinderbijbel Woord voor Woord begint met het verhaal over het vertrek van Abraham uit zijn vaderland.

Abraham gaat weg
Abraham moet op zoek naar een nieuw, geloofwaardig bestaan. God zei immers tegen hem: "Trek weg uit je land, verlaat je familie en je verwanten." Abram moet heel veel loslaten. Geloven blijkt te zijn: Gods stem horen en vertrouwen, alles loslaten en een onbekende toekomst tegemoet gaan. Er zijn echter ook beloften die Abram kreeg. Er zijn er drie: een land ontvangen (een thuis om te wonen), een nageslacht (kinderen om mee verbonden te zijn) en een zegen (betekenisvol leven, ook voor anderen). Heel de geschiedenis van God en zijn kinderen is er een van het op weg zijn naar de vervulling van deze belofte: gezegend worden om een bron van zegen te zijn.

240929abraham trekt weg Abraham is daarmee een model voor ieder mens, want we zijn allemaal op de één of andere manier op zoek naar een bestaan dat goed bij hen past. Geloof is een zoektocht naar wat waar en echt is, lijkt dit openingsverhaal uit Woord voor Woord ons te willen zeggen. En als we verder lezen in de Bijbel, blijkt dat wel te kloppen, vele mensen zijn daar opzoek naar een beter bestaan voor henzelf en anderen. Ze gaan daarbij in het voetspoor van Abraham, over wie een Joodse geloofsbelijdenis zegt: ‘Mijn vader was een zwervende Arameeër’.

cover woord voor woord jubileumeditieWoord voor Woord is een tijdloze kinderbijbel voor kinderen vanaf zes jaar. De bijbel wordt nog steeds nieuw uitgegeven. Maar ook tweedehands is hij goed verkrijgbaar. Koop dan wel een ingebonden editie, want de paperback valt snel uit elkaar.

Woord voor Woord, kinderbijbel, Karel Eykman, met illustraties van Bert Bouman

 

Soms, lieve God,
voel ik me ergens niet zo thuis.
De mensen zijn niet aardig tegen elkaar,
er wordt gepest of iedereen wil de beste,
de knapste of de leukste zijn.
Niet altijd kan ik dat veranderen.
Geef me dan de moed om weg te gaan
en elders vrienden te zoeken
bij wie ik me wel goed kan voelen
omdat ze me nemen zoals ik ben.
Amen

 

Op weg naar het Beloofde Land
240929op weg naar het beloofde land Het verhaal over aartsvader Abraham is een verhaal over een grote trektocht op zoek naar een beter bestaan. Maar het allergrooste en belangrijkste bijbelverhaal over de zoektocht naar een beter bestaan is natuurlijk het verhaal van de Uittocht uit Egypte en de intocht in de Beloofde Land. Onder leiding van Mozes vertrekt een grote groep slaafgemaakten uit Egypte. Ze houden zich vast aan de belofte van de God van hun voorvaderen, de God van Abraham, Izaäk en Jacob. Die heeft hen een eigen plek beloofd. Maar ze kunnen niet recht op hun doel af. Veertig jaar lang zwerven ze door de woestijn, voordat ze zich kunnen vestigen in het Beloofde Land, Kanaän. Tijdens die veertig jaar gebeurt er veel. Er zijn vijanden in de woestijn. Het is dor en droog in de woestijn en ze krijgen honger en dorst. Ze verliezen de moed, maar dankzij Mozes en Gods redding vatten ze ook weer moed.

cover kijkbijbelKees de Kort weet het duidelijk en bondig te vertellen met tekeningen die de sfeer goed weergeven. Hij blijft bovendien heel dicht bij de originele verhalen, zonder te moeilijk te worden. Voor jonge kinderen.

Kijkbijbel, Kees de Kort illustraties en tekst

 

God, reisgenoot van mensen, 
U bent een God van overal, voor iedereen.
Waar we ook wonen,
waarheen we ook gaan,
U gaat met ons mee. 
U bent bij ons thuis 
en U gaat mee als we op vakantie gaan.
U bent er in ons land, in onze kerk, 
en U bent er waar oorlog is 
en de kerken plat zijn gebombardeerd. 
U bent in de natuur, 
en U bent in grauwe stadswijken. 
Overal hoort U ons en onze medemensen.
Als wij U roepen, geeft U antwoord. 
Dat geeft ons een veilig gevoel.
Wij danken U daarvoor.
Amen

 

Vluchten naar Egypte
240929vlucht egypte De kleine Jezus had bij zijn geboorte bezoek gehad van wijzen uit het verre Oosten. Deze mannen hadden een ster aan de hemel gezien die heel bijzonder was. In hun boeken stond dat deze ster de geboorte van een koning aankondigde en daarom waren ze de ster gevolgd om die koning te ontmoeten. Natuurlijk dachten ze dat de koning in een koninklijk paleis geboren moest worden. Daarom waren ze naar het paleis van koning Herodes gegaan om bij hem te informeren naar deze nieuw koning. Koning Herodes leek hen goed te helpen. Maar in zijn achterhoofd smeedde hij een duister plan. Vriendelijk vroeg hij aan de wijzen of ze op de terugweg even wilden komen vertellen over de nieuwe koning. Ze beloofden dat. De mannen keerden echter nooit meer naar hem terug omdat ze gewaarschuwd waren in een droom dat Herodes slechte plannen had. Toen stuurde Herodes zijn soldaten naar Betlehem om alle kleine jongens onder de twee jaar te vermoorden. Gelukkig was ook Jozef gewaarschuwd in een droom en kon hij, met Maria en het kindje Jezus op tijd vluchten naar Egypte. Pas toen Herodes dood was durfden ze weer terug te komen. Ze gingen in Nazareth wonen.

cover cramer schaap herdrukDit verdrietige verhaal staat niet in veel kinderbijbels. Maar in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen kan je het vinden. In de oorspronkelijke uitgave heet deze bijbel: Bijbelse verhalen voor jonge kinderen, D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen.

In herdruk heet de bijbel: Kinderbijbel, D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen.

 

Grote God,
Wij horen op het nieuws veel over mensen
die op de vlucht zijn
omdat het in hun eigen land gevaarlijk voor hen is.
Ze zoeken een nieuwe plek om te wonen.
Ooit moest Jezus ook op de vlucht
voor een koning die gevaarlijk was.
Hij begrijpt dus wat het is,
om weg te moeten uit je eigen huis
en bang te zijn.
Wij bidden dat dat de vluchtelingen helpt
om vertrouwen te houden
dat Jezus bij hen is.
Amen

 

Een vader die je van verre ziet aankomen
240929twee zonenEen vader had twee zonen. De jongste kon thuis zijn draai niet vinden en ging weg, de wijde wereld in. Aanvankelijk vond de jonge man het wel leuk, zo ver van huis en haard. Hij kon nu doen wat hij wilde, zonder met iemand rekening te houden. Maar hij werd op hardhandige wijze volwassen. Toen zijn geld op was, bleek dat hij moest werken voor de kost. En dat in economisch moeilijke tijden. Er heerste namelijk een grote hongersnood. Hij vond een hondenbaantje voor een hongerloontje en begon heimwee te krijgen. Bij zijn vader thuis had er niemand honger. Zelfs de knechten niet. Na lang aarzelen keerde hij terug naar huis, met het plan zichzelf bij zijn vader als knecht te verhuren. Zijn rechten als zoon had hij immers verspild, zo dacht hij zelf. Na een lange reis naderde hij zijn vaders huis. En wat bleek? Zijn vader stond op de uitkijk, zag hem al van verre aankomen. Zo is God, ook, aldus Jezus, die dit verhaal vertelt. God staat op de uitkijk om jou, als zoon of dochter een welkom thuis te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is naar Hem terug keren.

cover vertelbijbelDeze gelijkenis van Jezus vind je in de Vertelbijbel, die 27 verhalen van Jezus op boeiende wijze opnieuw aan ons laat horen.

Vertelbijbel, 27 gelijkenissen van Jezus door Bob Hartman en Kristzina Kállai Nagy

 

Vader in de hemel,
Mijn vader en moeder hier op aarde zijn niet zo leuk.
Ze zijn erg druk.
En ze zijn behoorlijk streng.
Dit mag niet en dat mag niet,
dit moet en dat moet.
Er is altijd wel wat.
En als ik niet snel genoeg doe wat ze zeggen,
worden ze boos.
Soms zou ik graag weg gaan
en ergens anders gaan wonen,
waar niemand aan mijn hoofd zeurt.
Wat zou U daarvan vinden?
Dat zou ik wel eens willen weten.
Mag ik het eens uitproberen?
Of denkt U dat ik spijt krijg?
Kunt U me dat laten weten,
dat zou me zeer helpen.
Amen

 

Op weg naar Damascus
240929saulus Als je je vast voorgenomen hebt om ergens naar toe te gaan, dan is er niet zoveel dat je kan verleiden om rechtsomkeerd te maken of je route te veranderen. Je gaat recht op je doel af. Omkeren doe je alleen wanneer iemand je nodig heeft. Als Saulus op weg is naar Damascus blijkt ook dat Iemand hem nodig heeft. Eigenlijk was het zijn doel om volgelingen van Jezus op te sporen en gevangen te nemen. Maar onderweg wordt hij geroepen. Een fel licht verblindt hem en hij valt. Dan klinkt er een stem uit de hemel die hem vraagt: ‘Saulus, Saulus, waarom val je Mij aan? Sta op, ga de stad in. Daar zal je te horen krijgen wat je moet doen.’ Het is de stem van Jezus die Saulus hoort. In de stad krijgt Saulus een nieuwe opdracht, helemaal tegengesteld aan zijn eigen plannen. Hij moet voortaan de wereld overtrekken, om zoveel mogelijk mensen voor Jezus te winnen. Zo krijgt hij een heel nieuw doel in zijn leven.

cover tom wright Tom Wright daagt zijn lezers uit om naar aanleiding van het ene verhaal, andere verhalen te gaan lezen die raakvlakken hebben met het vertelde verhaal. Zo legt hij hier, vanwege de verschijning met veel licht, een verband met de Verheerlijking op de berg en het visioen dat Johannes heeft van Jezus op Patmos.

Mijn Bijbelverhalen door Tom Wright met illustraties van Helena Perez Garcia Goede

 

God,
We maken plannen voor ons leven.
Daar denken we over na.
We doen niet zomaar wat.
Toch kan het zijn dat we niet de goede kant op gaan.
Dat U andere plannen voor ons heeft.
Dat is niet gemakkelijk.
Help ons om dan soepel te schakelen
en ons opnieuw te richten op U.
Zo gaan we uiteindelijk de juiste weg.
en worden ook wij Mensen van de Weg! 
Amen

Wies Sarot

Artikelen in dit thema Mensen van de Weg

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook