Mensen van de Weg

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

De weg van Willibrord

Het leven van Willibrord
In het jaar 658 wordt in Engeland een kindje geboren. Hij heette Willibrord. In Nederland hebben we nog nooit gehoord van Jezus. Maar in Engeland is men al bekeerd tot het Christendom. Er zijn zelfs al kloosters. Net als de kleine Samuel uit de Bijbel wordt Willibrord al heel jong weggebracht om ver van zijn ouders op te groeien. Zes jaar was de jongen toen hij naar een klooster werd gebracht. In het klooster werd hij opgevoed en eenmaal volwassen besloot hij daar te blijven en ook monnik te worden. Op negentienjarige leeftijd verhuisde Willibrord naar een klooster in Ierland. De abt, het hoofd van het klooster daar, maakt veel indruk op Willibrord.
willibrordicoonAbt Egbert leert hem dat Jezus heeft gezegd dat het Evangelie aan iedereen op de hele wereld moet worden doorverteld. Willibrord krijgt daardoor het gevoel dat hij niet in zijn klooster moet blijven, maar dat het zijn plicht is om erop uit te trekken om iedereen die nog niet van Jezus heeft gehoord de blijde boodschap te brengen. Met elf anderen gaat hij op reis in een boot. Elf is geen toevallig aantal. Willibrord heeft daarover nagedacht. Elf en éen is twaalf en waren de leerlingen van Jezus ook niet met twaalf? Zo volgt hij Jezus zo goed mogelijk na.

Willibrord steekt de Noordzee over en gaat aan wal in ons land, met de bedoeling in het gebied van de Franken aan het werk te gaan. Hij is welkom in Frankenland, maar Pepijn II, leider van de Franken vindt het wel prettig als Willibrord komt als een officieel persoon. Daarom stuurt hij hem langs de paus in Rome. De paus wijdt Willibrord meteen maar tot bisschop van Utrecht. Zo wordt Willibrord de allereerste bisschop van ons land. Sindsdien zijn er vele opvolgers geweest en de bisschop die nu in Utrecht woont, Willem kardinaal Eijk is de 70ste bisschop van deze stad.
Willibrord moet hard werken in ons land en ondervindt veel weerstand. Vooral de Friezen zijn ze niet zo blij met hem en met zijn ideeën over hun goden. Ze zijn eigenlijk heel tevreden met hun Wodan en Donar, met Freya en Thor. Daarom kan Willibrord met vijf kleine kerkjes wel een begin maken met het Christendom in Nederland, maar moeten ook de mensen na hem nog veel en vaak vertellen over Jezus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Willibrord sterft uiteindelijk op 7 novenber 739 in Echternach, in Luxemburg. Daar wordt hij ook begraven. Ieder jaar is in Echternach een feest voor Sint Willibrord, op de dinsdag na Pinkteren. De mensen gaan dan door de straten in lange rijen. Ze houden elkaar vast met een wit zakdoekje tussen hen in springen op speciale marsmuziek naar voren, afwisselend op hun linker- en hun rechtervoet. Vroeger, zo zegt men, deden ze steeds drie stappen vooruit en twee achteruit. Zo schiet het onderweg niet echt op We noemen dat een springprocessie.

Wies Sarot

 

Laat zien dat je net als Willibrord op weg bent en knutsel een Willibrordraamwillibrordusraam 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wies Sarot

Artikelen in dit thema Mensen van de Weg

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook