Een herfst vol verhalen
Prentenboeken waar een verhaal een rol speelt
Al op jonge leeftijd ontdekken kinderen hoe heerlijk het is om naar verhalen te luisteren. Het verrijkt hun woordenschat, doet een beroep op hun verbeelding en maakt de wereld groter en rijker. Samen een mooi prentenboek bekijken of luisteren naar een spannend verhaal is knus en past uitstekend bij de herfst, waarin we weer naar binnen gaan en het thuis gezellig maken. De warmte die past bij het samen luisteren naar een mooi verhaal komt ook naar voren in dit gedicht van Neeltje Maria Min:
Twee zusjes
Twee zusjes zitten voor het raam.
Eén leest. De ander luistert.
Haar handje schuifelt door het haar.
Er is nog even samenhang
maar dan ontgaat haar het verhaal.
De duim blijft steken tussen mond en kin.
De oudste leidt met zachte dwang
haar zusje weer het sprookje in.
We zochten een aantal mooie boeken uit, waarin het verhaal zelf centraal staat. Zo gaan Kuik en Vark op zoek naar een vergeten verhaal, moet je als lezer zelf het verhaal bedenken bij de prenten van Het boek en ontdekt Thomas in De verhalenmachine dat je met letters zelf een verhaal kunt maken. En of al die verhalen echt gebeurd zijn? Misschien wel, misschien niet… Veel vertel-plezier!
Kuik en Vark en het vergeten verhaal
Als Kuik aan zijn vriend Vark een verhaal wil vertellen, komt hij niet verder dan: ‘Er was eens’. Volgens Vark heeft een echt verhaal een begin, een midden en een eind. Ze bedenken dat het verhaal van Kuik een vergeten verhaal moet zijn en gaan langs al hun vrienden om te vragen of zij misschien weten hoe het verhaal verder gaat. Oorspronkelijk verscheen dit boek als een tekstloos prentenboek, waarbij het bijbehorende verhaal op de cd te beluisteren was. Zo ga je als luisteraar samen met Kuik en Vark op zoek naar het vergeten verhaal. Deze uitgave is alleen nog tweedehands leverbaar.
Koos Meinderts, Kuik en Vark en het vergeten verhaal
Kikker en Pad: Griezelen
Op een koude, donkere avond zitten Kikker en Pad lekker warm binnen bij een pot hete thee. Kikker vindt het echt weer voor een spookverhaal en begint te vertellen.
Hij vertelt hoe hij als kleine kikker door zijn vader en moeder mee uit wandelen werd genomen. Toen ze verdwaalden werd zijn moeder ongerust. We moeten gauw naar huis, zei ze, anders komen we de grote, boze kikker tegen. ‘Kikker, vraagt Pad, ‘verzin je dit allemaal?’ ‘Misschien wel, misschien niet’, zegt Kikker. Samen griezelen ze verder. En of het echt is gebeurd? Misschien wel of misschien niet.
Kikker en Pad, Griezelen in: Alle verhalen van Kikker en Pad van Arnold Lobel
Het boek
Marije Tolman maakte samen met haar vader prachtige boeken 'De boomhut' en 'Het eiland'. Nu is er een derde deel, 'Het boek'. Opnieuw een tekstloos prentenboek, waarbij je zelf het verhaal kunt bedenken. Een olifant plukt een boek uit de lucht, zet het op zijn slurf en wandelt al lezend verder. Al bladerend ontdek je als kijker steeds nieuwe werelden. Dit boek is een ode aan de verbeelding.
Ronald en Marije Tolman, Het boek
De verhalenmachine
Thomas vindt op een dag een typemachine en ontdekt dat je er letters mee kunt maken. Letters maken samen woorden, maar Thomas is niet zo goed in woorden.
Gelukkig ontdekt hij dat je met letters ook plaatjes kunt maken en met plaatjes kun je net zo goed een verhaal vertellen. Thomas kan er niet meer mee stoppen, zo leuk vindt hij het.
Maar op een dag gaat de machine kapot. Thomas is heel verdrietig, maar dan ontdek hij iets heel belangrijks: het is niet de machine die de verhaal vertelt, hij is het zelf! En hij is er heel erg goed in.
Tom McLaughlin, De verhalenmachine
Het fluisterboek
Een meisje leent een bijzonder boek van haar leraar.
Als ze naar huis rent, merkt ze niet dat alle woorden uit het boek ontsnappen. Thuisgekomen is ze teleurgesteld, omdat er geen tekst in het boek staat.
Maar dan ontdekt ze dat ze zelf een verhaal kan bedenken bij de illustraties.
Dit boek nodigt kinderen uit om mee te fantaseren. Het is hun eigen verbeelding die het verhaal mede vorm geeft.
Pamela Zagarenski, Het fluisterboek
De ongelooflijk bijzondere boekeneter
Harry is zo gek op boeken, dat hij ze letterlijk verslindt.
Hij begint met een klein hapje, maar al gauw smult hij van woordenboeken, atlassen en moppenboeken.
Hoe meer hij eet, hoe meer hij weet. Alle kennis komt zo in zijn hoofd terecht.
In zijn streven om de allerslimste mens van de wereld te worden, eet Harry veel te veel, wordt misselijk en alle kennis raakt in de war.
Dan ziet Harry een halfopgegeten boek liggen op de grond en nieuwsgierig begint hij te lezen. Een humoristisch boek waar al een hap uit is genomen!
Oliver Jeffers, De ongelooflijk bijzondere boekeneter (alleen tweedehands leverbaar)
Ruth Hartog
Artikelen in dit thema Een herfst vol verhalen
- Kijktafels: vertellen zonder woorden
- Het verloren verhaal
- Prentenboeken waar een verhaal een rol speelt
- Duizend vragen en een verhaal.
- ‘Zonder gelijkenis sprak Hij niet tegen hen’
- Kinderbijbels en verhalen van Jezus zelf
- Een liedje over voorlezen uit de bijbel
- Je naam is een verhaal
- Wie waren Willibrord en Elisabeth van Thüringen?
- Kindertekening laten stralen
- Bidden over verhalen
- Een verhaal op schaal
- Samen een verhaal maken
- In een spreuk samengevat