Thuis in de kerststal
Kijktafel voor Advent en Kerstmis
Maak voor de Advent en Kerstmis een steeds veranderende, maar eenvoudig te maken kijktafel, die de verschillende aspecten van het thema Thuis mooi illustreert.
De BASIS ADVENTSTAFEL bestaat uit vijf onderdelen. Deze bereid je eenmalig voor en dan blijven ze vijf weken in gebruik:
- een ondergrond (hier een ronde rieten placemat),
- een papieren tekeninghouder, zie beschrijving hieronder. Daarin komt een wisselende afbeelding.
- een ster middenboven,
- vier waxinelichten in glaasjes. Elk staat hier op een gedroogd herfstblad.
De WISSELENDE ONDERDELEN bereid je per week voor. Maar je kunt ook één knutselsessie houden waarin ze allemaal worden voorbereid, net wat je handig vindt. Die onderdelen zijn:
- Wekelijks een tekening of collage op een vel papier dat in de tekeninghouder past. Schakel hierbij zoveel mogelijk je kinderen/huisgenoten in, zodat het voor iedereen gaat spreken.
- Per week een symbool, achtereenvolgens: een vlaggenlijn, een koffertje, een shopper, een lege kribbe. Met Kerstmis wordt het verhaal afgerond met een kerstgroep waar mensen van overal 'thuis' zijn.
Er wordt alleen simpel knutselmateriaal gebruikt: stevig papier, schaar, lijm, plakband, stift. Gek op knutselen? Dan maak je alles op jouw/jullie manier zo mooi mogelijk. Ligt knutselen je niet? Gebruik dan gerust platte afbeeldingen als symbool, of een (geprinte) foto ervan.
WERKBESCHRIJVING TEKENINGHOUDER:
Neem flink groot vel gekleurd hobbykarton/dik papier. Hier is formaat 34 x 24 gebruikt (knutselblok van Lidl). Vouw het scherp dubbel tot 17 x 24, zodat het kan staan. Meet vier cm vanaf beide zijkanten en 8 cm vanaf de onderkant en teken vanaf die lijn twee naar binnen wijzende afgeronde flapjes die je openknipt met een fijn schaartje of mesje. N.B. Vouw ze NIET om! Anders houden ze niks meer vast. Nu kun je er een tekenvel van ca. 21 x 21 cm in vast zetten. Zo heb je een mooie gebogen achtergrond voor je adventstafel. De afbeelding kun je makkelijk wisselen.
WERKBESCHRIJVING STER
Neem blinkend zilver- of goudkarton. Teken op de achterkant een ster van ca. 6 tot 8 cm groot, knip uit, per straal van buiten naar binnen. Plak de ster met plakband op een lange satéprikker. Plak de satéprikker met plakband kaarsrecht middenachter op de tekeninghouder, pal naast de middenvouw, zorg daarbij dat de vouw niet ‘belemmerd’ wordt. Plak evt. een lichtende staart onder de ster, om de satéprikker te bedekken.
1e Advent 'Bij mij thuis'
De ACHTERGROND is een (kinder)tekening van de mensen thuis, het gezin, de familie. Het mag ook een foto zijn, als dat beter haalbaar is. Oudere kinderen vinden het misschien ook leuk om een lievelingsplek thuis te tekenen, een huisdier, eten/drinken of iets anders dat heel erg ‘thuis’ betekent voor hen. (zie hiervoor de beschrijving van 1e Advent in Bidden en Vieren.) Steek deze tekening of collage in de tekeninghouder. Als er meerdere zijn gemaakt kun je ze per dag wisselen.
Het SYMBOOL is een vlaggenlijn, symbool voor thuis-gezelligheid, vrolijkheid en feest. Maak hem van restjes gekleurd papier en metaaldraad of garen.
Schrijf de letters T H U I S op de vlaggen. Wil je een meer ‘kerstig’ symbool, knip dan één (advents)ster die van de draad afhangt net zoals je er één voor je raam hebt hangen.
Vlaggenlijn maken, zie de foto's.
2e Advent 'Een thuis maken'
De ACHTERGROND is een tekening/collage van mensen of dingen waarmee jij je ‘overal’ thuis kunt voelen. Praat er samen over. (zie hiervoor de beschrijving van 2e Advent in Bidden en Vieren.2e Advent in Bidden en Vieren.) Je eigen hoofdkussen, bepaalde muziek, een boek of tijdschrift, een bepaalde snack of drinken? Een persoon of dier of iets uit de natuur? Een engeltje of een foto? Laat je kinderen er een tekenvel mee voltekenen en/of plakken.
Het SYMBOOL is een koffertje. Gebruik bijv. zoals hier een grote lucifersdoos, beplak die met gekleurd papier zoals je een cadeautje inpakt, maak er met contrasterend papier ‘sloten’ en een handvat bovenop, teken met zwarte stift een lijn rondom, op de plek waar de rits zou zitten. Schrijf erop: THUIS MAKEN
Koffertje maken, zie de foto's.
3e Advent Weg van thuis
De ACHTERGROND is een collage van nieuwsfoto’s van mensen op de vlucht, in puinhopen, in een opvanglocatie, eindeloos wachtend op hulp, voedsel. Laat je grotere kinderen hierbij helpen. (Zie hiervoor de beschrijving van 3e Advent in Bidden en Vieren.) Bedenk als jullie erover praten dat Jozef en Maria ook weg van thuis waren toen Jezus geboren moest worden. Veel mensen zijn ver van huis en moeten hun veiligheid bij elkaar zoeken en in schuilplaatsen en opvangplekken die geen echt thuis zijn. Terug kunnen ze niet. Staan we hier genoeg bij stil? Kennen we zulke mensen in de buurt? Geven wij een beetje thuis aan ontheemde mensen?
Het SYMBOOL is een papieren shopper vol met materiaal, eventueel en opgerold stukje stof met een touwtje eromheen als slaapzak. Maak de shopper van een strook papier van ong. 14 x 20 cm dubbelgevouwen tot 14 x 10 cm. Geef de (gevouwen) onderkant en beide zijkanten een hulpvouw van 2 cm breed. Buig hele vel weer open. Zet de ‘tas’ rechtop, de bodem is dan 4 cm breed. Vouw zijflappen naar elkaar toe, de zijkanten zijn dan ook 4 cm breed. Plak beide zijkanten dicht met 8 cm plakband, van boven beginnen. Van het open deel onderaan kun je een 90 graden punt vormen, vouw die scherp, klap die beide om naar bodem en lijm ze vast. Tas is klaar. Maak er hengsels aan van strookjes papier van ongeveer 0,5 x 6 cm, waarvan je de uiteinden op de tas plakt. Schrijf erop ‘WEG VAN THUIS’.
Shopper, zie de werktekening.
4e Advent Een thuis voor het kindje
De ACHTERGROND is een (kinder)tekening of plakwerk van enkele figuren uit de kerststal. Hier een ezel en een naaldboom. Maar ook een herder, schaap, Jozef en Maria zijn geschikt.
(zie hiervoor de beschrijving van 4e Advent in Bidden en Vieren.)
TIP: Knip de bovenkant van het tekenvel alvast schuin bij tot een dakvorm. Je kunt er met stroken ingeknipt papier een strodak van maken.
N.B. De uit-stekende boom heeft een verticale inkeping gekregen op de plek van het flapje van de tekeninghouder. De ezel heeft wat geknipt stro onder de hoeven en een emmer water. Dit zijn maar voorbeelden, laat je kinderen zelf de stal invullen, hoe meer details hoe leuker!
Het SYMBOOL is een leeg kribje, teken van de thuisplek die voor Hem is bereid. Deze maak je van drie delen dun karton: de bak, en twee uiteinden met poten, zie tekeningen. Schuif de delen met de sleuven in elkaar en leg wat hooi in de bak.
Kribbe en stal, zie de foto's.
5 Kerstmis 'Welkom thuis in de kerststal'
De ACHTERGROND is een collage van mensen van overal. Zij zijn welkom in de stal en vormen een grote familie rond de kribbe. Nog leuker is het als je kinderen een blad vol mensen tekenen en kleuren. Je mag natuurlijk ook foto's van je eigen familie gebruiken.
Als basis kun je de achterkant van de stal met boom van vorige week nemen. Na het beplakken met foto's zijn er ook aan deze kant twee repen 'strodak' aangebracht. Bovenaan is een uitgeknipte ENGEL opgeplakt die de tekst 'Welkom in de kerststal' vasthoudt.
Het SYMBOOL is het Kindje Jezus in de kribbe met Jozelf en Maria ernaast en de ezel van vorige week, en er kunnen ook andere figuren bij staan. Hier zijn uitgeknipte afbeeldingen van kerstfiguren gebruikt, met een papieren standaartje erachter (zie foto's). Gebruik ook gerust je eigen kerststalbeeldjes als die geschikt zijn.
De vier Adventslichtjes zijn vervangen door (één of) drie waxinehouders in kerstsfeer. Als natuurlijk element kun je wat sparrengroen, hulst of klimop rondom neerleggen.
Fijn Kerstfeest!
2024 Marjet de Jong
Artikelen in dit thema Thuis in de kerststal
- Kijktafel voor Advent en Kerstmis
- 1e week van de Advent - Bij mij thuis
- 2e week van de Advent - Een thuis maken
- 3e week van de Advent - Weg van thuis
- 4e week van de Advent - Een thuis voor het kindje
- Kerstmis - Welkom thuis
- Wekenversje voor de Advent: Waar je een ster ziet daar voel je je thuis!
- Column Thuis
- Adventskrans maken
- Prentenboeken over thuis zijn
- Verhalen rond de kerststal
- Kleine Uil wordt wijs - filmpjes voor Advent en Kerst
- Van Advent tot Driekoningen - Bidden bij de mooiste Kerststallen
- Bijbelverhalen over Thuis in de Advent
- Huiszegen
- Webinar voor wie (te) druk is