Thuis in de kerststal
Kerstmis - Welkom thuis
Met Kerstmis heten we het kindje Jezus welkom in de stal. Maar niet alleen Hij is er welkom, samen met de herders en de koningen zijn wij dat ook! Voel jij je al thuis?
De Kerstkijktafel staat klaar. Steek de lichtjes aan, het is Kerstfeest.
Lees dan het laatste couplet van het versje, speciaal voor Kerstmis:
Refrein:
Waar je een ster ziet, daar voel je je thuis,
want hemel en aarde zijn één groot paleis,
met wijd open ramen en iedereen thuis.
Kerst brengt ons samen, God is ons huis!
5 WEES WELKOM bij Jezus, het kind langverwacht.
Het Kerstkind is thuis hier, geboren vannacht.
Zijn boodschap van liefde begint al heel zacht:
Iedereen wordt in vrede hier samengebracht.
Refrein: Waar je een ster ziet …
Samen praten over Welkom zijn
Jezus is welkom bij Jozef en Maria. En ook de herders en koningen bereiden Hem een warm welkom.
Hoe kun je Jezus zelf welkom heten? Heb je dat al gedaan? (denk bijvoorbeeld aan het zingen van kerstliedjes!)
Kerstmis is het feest van vrede. De stal staat symbool voor de plaats waar iedereen thuis mag komen, in vrede. Mensen en dieren, iedereen hoort erbij. Voel jij je ook welkom?
Wie zijn er bij jou thuis welkom, vandaag op het Kerstfeest, maar ook op andere dagen?
Een plek waar anderen welkom zijn is een echt thuis. Maak van de stal een echt thuis waar iedereen samen is. Stel de kinderen voor samen een plakwerkje te maken. Met foto's van familieleden of vrienden. Zo heet iedereen Jezus welkom, en is iedereen tegelijk ook welkom in de stal. Deze fotowand dient als achtergrond op de Kerstkijktafel.
Bijbelverhaal Kerstmis Welkom in de stal!
Jozef had het goed ingeschat toen hij de stal ging opruimen. Het kindje is dezelfde nacht nog geboren. Wat is het welkom bij Maria en Jozef. Ze wikkelen het kindje in doeken en leggen het voorzichtig neer in de kribbe. Ontroerd zegt Jozef: “Ja, Maria, we noemen ons kindje Jezus, God redt. Een mooiere naam kan je niet bedenken.” En hij legt zijn grote ruwe timmermanshand even zachtjes op het buikje van de kleine Jezus. Maria dommelt al snel in, maar lang heeft ze geen rust. Plotseling horen ze namelijk stemmen richting hun stalletje komen. Voorzichtig gaat de deur een stukje open en een rommelige baard piept om het hoekje. Boven de baard kijken een paar nieuwsgierige ogen. “Het is echt waar,” zucht de herder met de baard. “Er is een bijzonder kindje geboren.” En hij komt zachtjes dichterbij en valt op zijn knieën voor het kindje. “Welkom in ons midden," zegt hij eerbiedig. Een grote groep herders komt achter hem aan naar binnen en iedereen is diep onder de indruk. Ze blijven een poosje stil naar Jezus kijken en vertrekken dan weer naar hun schaapskudde. Ze begrijpen ook wel dat het kindje en zijn moeder rust nodig hebben.
Toch worden Maria en Jozef verrast met nog meer bezoek. Er komen kamelen richting de stal. En op de kamelen zitten mannen die niet uit Israël komen. Ze zien er anders uit, hebben kleren aan die je nooit ziet. Deftige kleren, dat wel. Zij vertellen een heel vreemd verhaal over een ster en een lange reis. Jozef is verbaasd. Hebben ze zoveel moeite gedaan voor hun kleine Jezus? Zijn ze zelfs in Jeruzalem langs geweest om aan Herodes te vragen of daar een koning is geboren? Dat klinkt als een hele eer, maar tegelijk wordt hij er wat onrustig van. Hoe zou Herodes dat opvatten? De vreemde bezoekers hebben mooie geschenken meegebracht voor de kleine Jezus die ze consequent hun Koning noemen. Ze geven wierook, mirre en zelfs goud aan het kleine jongetje. En dan gaan ook zij naar huis. Maar wel langs een andere weg, want ook zij hebben inmiddels hun twijfels bij de goede bedoelingen van koning Herodes. Als ook zij weg zijn, kijken Jozef en Maria elkaar aan. “Ons kindje werd verwacht in deze wereld,” zegt Maria verbaasd. “Hij lijkt echt welkom te zijn.” Jozef knikt, maar hij kijkt ook zorgelijk. “Hopelijk is Hij welkom bij alle mensen,” zegt hij met een zucht.
Kinderen zijn altijd erg welkom in Bijbelse verhalen. Denk aan Abraham die jaren uitkijkt naar de geboorte van zijn zoon Izaäk, denk aan Hanna die intens bidt om een kindje, en denk aan Jezus zelf die zijn leerlingen berispt als ze kinderen bij Hem weghouden. “Laat de kinderen tot mij komen” is zijn commentaar op hun gedrag. In de Prentenbijbel kan je het verhaal over de geboorte van Izaäk en de kleine Samuel terug vinden. Prentenbijbel door Marijke ten Cate met teksten van Sylvia vanden Heede.
Gebedje
God, Vader van Jezus,
Wij danken U voor de geboorte van uw Zoon.
Door zijn komst naar onze wereld weten wij
dat U veel van mensen houdt,
zoveel dat U bij ons wilt wonen
en ons leven wilt delen.
Die grote liefde is zo bijzonder
dat wij niet anders kunnen
dan feest vieren en dankbaar zijn.
Amen
Jezus,
Uw komst naar onze wereld
wekt in mij het verlangen
om ook in mijn leven,
in mijn hart
een plaatsje in te ruimen voor U.
Help mij om van mijn hart een thuis te maken
waar U goed wonen kan.
Amen
Een warm welkom voor het Kerstkind
Maak de kerststal verder af met heel veel mensen die welkom zijn en zich thuisvoelen in de stal. Plak hiervoor foto's van jullie gezin en familie, of geknipt uit tijdschriften op de achterkant van de kerststal van Advent 4.
In de kribbe wordt deze ochtend het kindje Jezus gelegd.
Bij het branden van de kaarsen
God, zegen het licht van deze kaarsen voor ons.
Dat ze warmte in ons huis verspreiden
en ons laten voelen dat we hier thuis zijn,
met elkaar, en bij elkaar en met God in ons midden.
Amen
Afbeelding kerstgroep: magali_attiogbé
Artikelen in dit thema Thuis in de kerststal
- Kijktafel voor Advent en Kerstmis
- 1e week van de Advent - Bij mij thuis
- 2e week van de Advent - Een thuis maken
- 3e week van de Advent - Weg van thuis
- 4e week van de Advent - Een thuis voor het kindje
- Kerstmis - Welkom thuis
- Wekenversje voor de Advent: Waar je een ster ziet daar voel je je thuis!
- Column Thuis
- Adventskrans maken
- Prentenboeken over thuis zijn
- Verhalen rond de kerststal
- Kleine Uil wordt wijs - filmpjes voor Advent en Kerst
- Van Advent tot Driekoningen - Bidden bij de mooiste Kerststallen
- Bijbelverhalen over Thuis in de Advent
- Huiszegen
- Webinar voor wie (te) druk is