Proef de vrijheid!
Schilder je vrij!
Hou je van verven en schilderen, maar wordt je resultaat vlekkerig of flets? Hier een aanpak om je schilderwerk kracht te geven.
Het geheim: laat de verf zijn gang gaan! Waterverf werkt zo: in het water zweven minikleurdeeltjes ( = pigment) en bindmiddel rond en slaan neer op het papier. Het water verdampt, de kleurdeeltjes blijven 'plakken'. Nat is je werk kleurrijker dan opgedroogd. Wees daarom niet te zuinig met kleur, anders wordt het resultaat flets. Pro-tip: maak al je verfblokjes van tevoren nat!
Nodig:
* Waterverfdoos
* Bordje
* Kwast
* Dik wit papier (met dun papier werkt het niet)
* Een of twee potten schoon water
* Keukenpapier om gemorst water op te deppen en de natheid van de kwast te regelen
* Potlood (maar kan ook zonder!)
* Föhn (of geduld, als je je werk aan de lucht laat drogen.)
BELANGRIJKE TIP: druppel of sproei eerst schoon water op je verfnapjes in de doos en laat ze 5 minuten lekker weken voordat je met verven begint. Na afloop droogt de verf weer op, dus je ‘verliest’ niks.
OEFENING 1 Bloemblaadje
1. Teken een ovaal/rondje.
2. Schilder het met schoon water: maak de vorm met de kwast helemaal nat, zodat je het water op het papier ziet glimmen, duidelijk verschil tussen droog en nat. (‘Duw’ het water naar de randen zodat je binnen de lijn blijft.)
3. Doop je kwast nu in de zacht geworden gele verf en (belangrijke tussenstap!) ‘stamp’ de verf op een bordje tot het een mooi egaal papje is. 'Temperen' heet dit officieel.
4. Stippel nu met je kwast onderaan in het natte rondje. Zie je hoe de verf meteen uitloopt? Stippel nog een paar keer en LAAT DE VERF VRIJ. Wel mag je het papier een beetje kantelen. De verf zal niet buiten de lijntjes gaan waar het papier droog is.
5. Spoel je kwast schoon, dep af en pak er rode verf mee op. Stamp/temper (de belangrijke tussenstap!) die weer op het bord tot een egaal papje en stippel de andere kant van het rondje met rood.
6. Laat de kleuren naar elkaar toelopen. Nu hoef je er niets meer aan te doen. Laat het opdrogen. De föhn kan een handje helpen.
7. Intussen kun je nog meer bloemblaadjes tekenen en op op dezelfde manier verven. Als je ‘bruggetjes’ van water maakt zal de kleur overlopen naar de buren.
OEFENING 2 Vlinder
Yeeej! Je hebt nu door hoe het werkt!
Probeer andere fantasiebloemen, cactussen, fruit, een vogel of een vlinder bijvoorbeeld:
Stap 1: teken de vlinder in simpele grote vormen. Teken vormen in de vleugels.
Stap 2: werk steeds met schoon water! Maak een deel nat, stippel er verf in, een of twee kleuren en laat ze vrij lopen. Je wordt er steeds handiger in!
OEFENING 3 Helemaal vrij
Voor de echte vrije geesten: probeer eens te schilderen ZONDER lijnen.
Dus je schildert een vorm met schoon water, druppelt er kleur in en zo werk je door.
Hoe ziet jouw appel er dan uit? Je vlinder, je kamerplant, je zelfportret, je vaas met bloemen?
Stuur je een foto naar ons op? Leuk! Stuur hem naar: info@geloventhuis.nl
2020 Marjet de Jong