Proef de vrijheid!
Bloemen eten
Proef de vrijheid: wat dacht je van bloemen? Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, ze bevatten ook nog eens gezonde stofjes zoals diverse vitaminen en mineralen. Je kunt ze kopen of zelf zaaien.
Wist je dat alle bloemen van groenten en kruiden eetbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van bieslook, borago (oftewel komkommerkruid) courgette, pompoen en broccoli. Dus: heb je bieslook in je tuin staan, eet dan ook gerust de paarse bloemetjes!
We moeten er wel bij zeggen dat zomaar bloemen uit de berm of veld plukken niet echt veilig is, ze kunnen namelijk bespoten zijn. Ook het boeket van de bloemist moet je maar niet opeten. Maar zelf gezaaide bloemen, of bloemen uit de puur-natuur tuin, dat is leuk, mooi en lekker!
Enkele voorbeelden:
Viooltjes, de kleine driekleurige, zijn een mooie decoratie in de sla, ze geven kleur en geur. Je kunt ze ook in de soep strooien.
Korenbloemen, een prachtige blauw accent in je slaschaal, of gedroogd gebruiken als (of in de) thee.
Lavendel, vers of gedroogd, heeft een sterke geur en smaak. Gebruik dus niet te veel. Idee: maak lavendelsuiker van een eetlepel gedroogde lavendel in een pond suiker, 4 weken laten trekken. Voor geurig gebak!
Roos, je kunt er rozenthee of rozensiroop van maken. De blaadjes zijn gesuikerd een prachtige taartdecoratie.
Oostindische kers, de geel-oranje bloemen zijn een pittige toevoeging aan salades. Ze zijn makkelijk zelf te kweken uit een zakje zaad.
Orchidee is een beauty en smaakt neutraal. Je kunt haar gebruiken in salade en in toetjes.
Vlierbloesem heeft een pittig fluwelen smaak en past bij romige toetjes en taarten. Je kunt er ook limonadesiroop of champagne van maken!
Goudsbloem (calendula), heeft een sterke kleurkracht, smaakt licht peperig. De blaadjes kun je eten in de sla of in je toetje. Ook kun je er rijst mee kleuren!
Daglelie (Hemerocallis, die een dag bloeit, niet de gewone lelie) De lichtgekleurde zijn knapperig als sla. De donkere pittig. Je kunt ze ook vullen met hartige of zoete mousse.
Tip: Bewaar bloemen in de koelkast, was ze niet, eet alleen de bloemblaadjes.
Marjet de Jong