Waar hóór ik bij?
Eenheid is te doen
De drie musketiers hebben het als lijfspreuk: 'Eén van allen, en allen voor één!' In ons gezin was dat tijdens onze vakanties ons motto. Want hoe maak je het gezellig als er een spanningsveld is tussen 'het deel' en 'het geheel'? Concreet geformuleerd als de interesses van de verschillende gezinsleden heel erg uiteenlopen en de leeftijden van de kinderen ook nogal uiteen liggen?
De keus van de ander beleven als jouw keuze
We maakten het volgende plan. Om de beurt mochten we bepalen wat we die dag zouden gaan doen, waarbij rekening moest worden gehouden met de inhoud van ons vakantiebeurs. Alle gezinsleden zouden elke dag meedoen, alsof de invulling van die dag hun eigen keuze was. Dit bleek een gouden formule.
Dus op de zwembad-dag, gekozen door onze jongste dochter, oefende mijn man met iedereen de handstand in het water, legde ik mijn boek weg en deed mee met watertikkertje en maakten onze drie kinderen er echt een feestje van.
Op een andere dag wandelden we door de prachtige natuur en werd er niet gemopperd over "te lang, te heet en te ver." En aten we als 'beloning' voor ons goede gedrag een ijsje met wel vier bolletjes. We bekeken op een andere dag alle de souvenierswinkeltjes van top tot teen, op zoek naar bijzondere steentjes die de oudste dochter spaarde. Zelfs een oud stadje samen met de kerk bekijken, werd zo tot een bijzonder uitje.
Redactievergaderingen, met de genade meewerken
Ook deze site zou er niet zo uitzien als ze eruit ziet, als we allemaal als 'eenling' zouden werken. We proberen altijd allemaal aanwezig te zijn op de redactievergaderingen en als we eenmaal om de tafel zitten, is iedereen bereid zijn of haar ideeën te verliezen. Na een brainstorm-moment kiezen we unaniem het thema waaronder de site 'zichtbaar' wordt. Kort en krachtig moeten enkele woorden precies weergeven, waar het deze zes weken over gaat op deze site. Dat is soms een hele opgave. Daarna volgt de taakverdeling, waarbij we rekening houden met ieders interesse en talenten. We zijn zelf vaak verbaasd, als het weer - met vallen en opstaan- gelukt is om met de genade mee te werken. En als ieders bijdragen dan rond de deadline bij mij via de mail binnenkomen, is het altijd weer een feestje als ik zie hoe alle bijdragen in de verschillende rubrieken elkaar aanvullen en versterken.
De kunst van het liefhebben
Chiara Lubich, die ooit samen met enkele vriendinnen begon met het leven van de zin uit het Evangelie van Johannes "opdat allen een zijn', werd zo de stichteres van de beweging van het Focolare. In het boekje 'De kunst van het liefhebben, een evangelische kracht' zijn korte teksten opgenomen die haar aanpak belichten. Als hulpmiddel stelde ze zich een dobbelsteen voor, met op de zes zijde telkens één aspect van deze manier om de eenheid te bevorderen: thuis, op school, op het werk, in maatschappij en kerk.
* iedereen liefhebben
* als eerste liefhebben
* de ander liefhebben
* de ander liefhebben als jezelf
* je vijanden liefhebben
* Jezus liefhebben in iedereen
* elkaar wederzijds liefhebben
Een lezenswaardig boekje. Interesse? Ga naar....
Ellie Keller
Artikelen in dit thema Waar hóór ik bij?
- Voor Hemelvaart, Pinksteren en Sacramentsdag
- Versje: Waar hóór ik bij?
- Prentenboeken over erbij horen
- You’ll never walk alone
- Liedjes bij ‘ Waar hoor ik bij?’
- Bijbelverhalen over ‘Waar hoor ik bij?’
- Toren van Babel en Pinksteren: heel de aarde
- Eenheid is te doen
- Het mooie plaatje
- Eerste communie, als je de enige bent van de klas...
- Veel en toch één in het plantenrijk
- Het verborgen leven van bomen
- De Oude Schildpad
- Om eenheid
- In een zin samengevat