In het ritme komen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over het ritme van elke dag

Ritme en rituelen spelen ook in het leven van jonge kinderen een belangrijke rol. Terugkerende elementen geven hun houvast en zorgen voor structuur. Niet alleen een dag, ook een week of een jaar kent een zeker ritme. Er zijn verschillende prentenboeken waarin dit ritme een belangrijke rol speelt. Kijk eerst eens in je eigen boekenkast of je een prentenboek hebt, waarin het thema 'ritme' een rol speelt. Haal het tevoorschijn en lees er in deze tijd van het jaar weer eens uit voor. Om je verder nog op ideeën te brengen, tippen we de volgende boeken:

cover-Elke-dag-opnieuw

Het ritme van de dag
Voor jonge peuters bestaan er veel boeken waarin de loop van de dag wordt beschreven. Een goed voorbeeld is het boek 'Elke dag opnieuw: het grote rituelenboek van Kareltje'. Opstaan, eten, aankleden, op het potje, tanden poetsen en weer gaan slapen: alle gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van een peuter komen aan de orde.

cover-Mijn-dag-jouw-dagOok in 'Mijn dag, jouw dag' wordt verteld over een gewone dag uit het leven van jonge kinderen. Het dikke kijkboek nodigt uit om samen met jonge kinderen te bekijken.

 

Hoe belangrijk een bepaalde structuur ook is, soms kan het doorbreken van de dagelijkse routine juist zorgen voor veel plezier.

cover-Muisje-AndersomDat ontdekt het muisje Anna in 'Muisje Andersom.' Een dag lang doet ze alles andersom: ze zet haar pet achterstevoren op, trekt haar schoenen verkeerd om aan en rijdt achteruit met haar fietsje. Als mama haar ’s avonds naar bed brengt, gaat ze mee in Anna’s spel: ze trekt ze de gordijnen open, doet het licht aan en geeft Anna een kus op haar tenen.

Liesbeth Slegers, Elke dag opnieuw. Het grote rituelenboek van Kareltje. (Tijdelijk niet leverbaar)

Séverine Cordier, Mijn dag, jouw dag.

Anita Jeram, Muisje Andersom. (Alleen tweedehands verkrijgbaar)

cover-Rupsje-NooitgenoegHet ritme van de week
In verschillende prentenboeken van Eric Carle spelen de dagen van de week een belangrijke rol.Het bekendste voorbeeld is natuurlijk 'Rupsje Nooitgenoeg'. Op een vroege zondagmorgen kruipt er een klein rupsje uit een ei. Op maandag eet hij een appel, op dinsdag twee peren, op woensdag drie pruimen enzovoorts. Op zaterdag eet hij zoveel lekkere dingen dat hij er buikpijn van krijgt. Hij bouwt een klein huisje voor zichzelf en na twee weken kruipt hij voorzichtig uit de cocon. De rups is veranderd in een prachtige vlinder.

cover-wat-eten-we-vandaag-

Ook in 'Wat eten we vandaag?' spelen de dagen van de week een belangrijke rol.

Bette Westera schreef bij de prenten van Eric Carle een ritmische tekst waarin alle dagen van de week een plaats hebben.

Van de tekst is ook een liedje gemaakt, dat achterin het boek is afgedrukt.

Eric Carle, Rupsje Nooitgenoeg
Eric Carle, Wat eten we vandaag?

cover-SeizoenenHet ritme van het jaar
Het ritme van het jaar wordt zichtbaar in het verstrijken van de seizoenen. De Franse kunstenaar Blexbolex plaatst in 'Seizoenen' steeds twee beelden naast elkaar, waartussen een verrassend verband bestaat: een camping en een mug, een champignon en een paraplu,een file naast een colonne mieren. Een boek voor alle leeftijden, dat uitnodigt tot het leggen van associatieve verbanden.

alle-verhalen-van-kikker-en-pad-coverIn de dikke verhalenbundel van 'Kikker en Pad' vind je een schat aan verhalen, ingedeeld naar de vier seizoenen. Kikker en Pad zijn de beste vrienden en beleven allerlei avonturen. Ze houden een voorjaarsschoonmaak, genieten van ijsjes in de zomer, ruimen in de herfst de gevallen bladeren op en kruipen in de winter in bed voor een lange winterslaap. Een klassieker met prachtige verhalen om voor te lezen.


Blexbolex, Seizoenen.
Arnold Lobel, Alle verhalen van Kikker en Pad.

cover-MjockHet ritme van het leven
Tenslotte zijn er ook boeken waarin de het verglijden van de tijd en het voorbijgaan van een mensenleven aan de orde wordt gesteld. Het fijnzinnige prentenboekje 'Mjock' vertelt het verhaal van Maria. Ze woont in een klein boerderijtje, waar ze heel trots op is. Haar buurman Henk helpt Maria met allerlei hand- en spandiensten. In de lente hangen ze samen nestkastjes op, in de zomer plukken ze appels. In de herfst blijft Maria vaker binnen vanwege de kou. In de winter blijven de luiken van het boerderijtje gesloten, omdat Maria in het ziekenhuis ligt. Henk zoekt haar regelmatig op, maar Maria wordt niet meer beter. In de lente gaan de luiken van het boerderijtje weer open. Henk heeft er met zijn gezin intrek in genomen. Zo wordt op een subtiele manier duidelijk gemaakt dat het leven verdergaat. Er komt een nieuwe lente, er klinken nieuwe stemmetjes rond het oude boerderijtje. Het boek doet denken aan regels uit psalm 90: ‘Geslachten gaan, geslachten zullen komen, wij zijn in uw ontferming opgenomen.’

Coby Hol, Mjock (Alleen tweedehands leverbaar)

RH

Artikelen in dit thema In het ritme komen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook