In het ritme komen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Zes vragen aan dokter Kate

Dokter-Kate---Kate-3Dokter Kate Murphy is 26 jaar en studeert voor huisarts. Ze weet heel veel over ons lichaam. Wij vroegen haar hoe het zit met ‘ritme’ in ons lichaam: je adem, je hartslag, dag en nacht...

1. Wat gebeurt er in je lichaam als je ademhaalt?
Als je ademhaalt, stroomt de lucht om je heen je lichaam in. De lucht gaat via je neus en mond naar je longen. In de lucht zitten belangrijke stoffen, zoals zuurstof. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Zuurstof wordt bijvoorbeeld gebruikt om ervoor te zorgen dat we kunnen denken, praten, lopen, eten, sporten en nog veel meer. Door te ademen zorgen we ervoor dat ons lichaam al deze dingen kan blijven doen. En het grappige is, dat we zelf meestal niet eens doorhebben dat we ademen; het gaat vanzelf!

hartslag2. Wat is een hartslag? Waarom heeft je hart een ritme?
Ons hart zorgt ervoor dat er overal in het lichaam genoeg bloed is. In ons bloed zit de zuurstof die we uit de lucht hebben geademd. Op die manier zorgen het hart en de longen samen dat ons hele lichaam genoeg zuurstof heeft om alles te doen wat we willen. Bij elke hartslag wordt er bloed rondgepompt, als een soort machine. Bij de meeste mensen pompt het hart ongeveer elke seconde en soms nog sneller! Alle hartslagen samen vormen het hartritme. We hebben een ritme van ons hart nodig om op tijd overal in het lichaam bloed (en dus zuurstof) te krijgen.

maan-en-zon-161322023. Waaraan kun je merken dat de natuur invloed heeft op ons lichaam?
Dit merk je bijvoorbeeld bij warm weer: dan gaan we zweten en worden we bruin van de zon. In de winter krijgen we kippenvel en koude vingers, tenen, oren, neuzen van de kou. De natuur geeft ons ook een seintje wanneer we moeten gaan slapen en weer mogen opstaan door het samenspel van de zon en de maan.

4. Moet je rekening houden met het ritme van je lichaam?
Het ritme van je lichaam geeft aan wanneer we trek hebben, moe zijn, frisse lucht nodig hebben of moeten plassen. Dit wordt geregeld met allemaal voelsprietjes die in ons lichaam zitten. Het is heel belangrijk om hiernaar te luisteren, want de voelsprietjes geven vaak precies aan wat we moeten doen! Let maar eens op of jouw maag ook gaat knorren als je trek hebt!

ochtendritueel5. Kunnen wij het ritme van ons lichaam beïnvloeden, of ertegenin gaan? Is dat erg?
We kunnen het ritme van ons lichaam (de voelsprietjes) een beetje helpen. Vroeger hadden mensen geen klokken, maar stonden ze precies op als de haan kraaide en hen wakker maakte. Dat was heel vroeg! Gelukkig kunnen wij dat nu anders doen, door bijvoorbeeld een wekker te zetten. Daarmee helpen we ons lichaam om wakker te worden wanneer wij dat willen. Maar als we er tegenin gaan, door bijvoorbeeld niet op tijd te gaan slapen, maar wél vroeg op te staan, zijn we alsnog moe in de ochtend. Het is dus heel belangrijk om goed samen te werken met de voelsprietjes. Op deze manier werkt het ook met op tijd eten, plassen en andere dingen.

6. Wat moet je doen om weer in het schoolritme te komen?
Het is na de vakantie altijd lastig om weer in het schoolritme te komen. Op school ga je allemaal nieuwe dingen leren en dat is spannend, maar daar kun je ook moe van worden. Op tijd gaan slapen en op tijd opstaan is heel belangrijk. Dan kun je rustig ontbijten en naar school gaan. Haasten is niet goed voor je ritme!

dokter Kate

Artikelen in dit thema In het ritme komen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook