In het ritme komen

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Ritme gelovig zichtbaar maken

Kijktafel-ritme-detail-klapbesjes-IMG 9542Nodig

Als je een kijktafel wilt maken heb je altijd vier dingen nodig:
- een kleurige ondergrond - passend bij de maand van het jaar- bestaande uit een lapje/placemat en/of een platte schaal
- een lichtje in een houdertje en een tekst-onderzetter
- iets uit de natuur van de tijd van het jaar
- een symbool

In onderstaande voorbeelden gebruikt ik als
-ondergrond een zacht orjanje placemat samen met een houten of een zinken rechthoekige schaal.
- Het lichtje staat op de tekst-onderzetter 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Deze tekst-onderzetter zit in het rode koffertje 'Beginnen maar' en in de kaft van het Kijktafelboek.*
- Buiten plukte ik een paar 'klapbesjes', wat groene takjes van een heester en enkele bloemen van de hortensia.

Ritmisch tikken

Kijktafel-ritme-trommelstokjes-1-bovenaanzicht-IMG 9541

De eerste kijktafel is heel eenvoudig en symboliseert de basis van 'ritme'. Twee (trommel)stokjes vormen het hart van dit kijktafeltje en nodigen uit om er allerlei ritmes mee te maken.

Een kind van twee kan het al! - - -;  -- -- --;  - *-, -*-, -*- ; *-*,-*,-*-, **-; **-, **-, **-

Ritme van de opeenvolgende seizoenen

Kijktafel-ritme-seizoenen-detail-vierseizoenenboom-IMG 9579Centraal op het eerste voorbeeld staat een afbeelding van een vier-seizoenenboom. Deze afbeelding vond ik in het afbeeldingenbestand van Google.

Er ligt sneeuw op de takken in het winterdeel,
de bloesem vertegenwoordigd het lentedeel,
in het zomerdeel staat de boom vol in groen blad
en in het herfst-gedeelte verkleuren de bladeren.
Het ritme van de opeenvolgende vier seizoenen in één boom! 

Kijktafel-ritme-seizoenen-detail-klokje-IMG 9577

Een tweede symbool bestaat uit een grote bedel in de vorm van een klok. Maar ook een kleine wekker of horloge zou in plaats hiervoor bruikbaar zijn. In het Bijbelboek 'Prediker' lezen we het al. Alles heeft zijn tijd. 'Een tijd van droogte, een tijd van regen,
Een tijd van sterven, een tijd van leven,
Een tijd van vreugde en een tijd van tranen'

Kijktafel-ritme-seizoenen-geheel-2-IMG 9575Een waxinelichtje staat in een aardewerken groene houdertje op de tekst-onderzetter 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Een passend onderzetter bij het thema van deze kijktafel en bij de tijd van het jaar.

Er zijn nog volop zomerbloemen te bewonderen, maar ook zijn er al vroege herfstvruchten en de bramen fonkelen aan de struiken. Ze zijn rijp en vragen erom geplukt te worden....

Ritme in de schepping 

Kijktafe-ritme-strak-met-schelpjes-geheel-IMG 9534

 

Op een strandwandeling vond ik een aantal blauwe schelpen. Bijzonder: ze zijn echt allemaal verschillend.

Aan het strand ben je je bewust van het ritme van eb en vloed. Maar ook van het ritme van de golven die het strand op rollen.

Het monotone klapperende geluid van de wind die door de masten van de catamarans waait.

Kijktafel-ritme-detail-schelpjes-golven-IMG 9580

 

 

Je kunt de schelpjes in strak in het gelid leggen, maar ook in de vorm van golven of een ander ritme. Wissel regelmatig van patroon. Want een ritme is nooit een keurslijf!

Ritme in het bijbelse scheppingsverhaal

Kijktafel-ritme-schepping-detail-tekst-IMG 9554Wist je dat het scheppingsverhaal waarin vertelt wordt hoe God de wereld tot leven riep een vast stramien heeft?

Het scheppingsverhaal lijkt op een soort lied waarbij elke dag één couplet beslaat, waarna telkens hetzelfde refrein volgt: 'Het werd avond en het werd ochtend; dat was de ... dag'. In onze kinderbijbel 'Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen' * vind je dit refrein ook telkens terug: 'Zo werd het avond en morgen, de ... dag'.

Kijktafel-ritme-met-kb-schepping-IMG 9556Sla jullie kinderbijbel open bij het scheppingsverhaal en zet het boek neer op de achtergrond van de kijktafel en lees dit prachtige ritmische verhaal ook een keer voor!

De kinderbijbel staat op de zacht-oranje placemat en wordt op zijn plaats gehouden met behulp van een steen en in het vaasje staan enkele klapbesjes. Ze kleuren prachtig bij de illustratie. 

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Vaste prik: Drie keer per dag eten!

Kijktafel-ritme-aan-tafel-detail-tekst-gebeden-IMG 9561In elk gezin is er min of meer een vast ritme: opstaan, wassen, aankleden, eten, tanden poetsen, naar school.... en meestal zijn er in ons welvarende Holland ook drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Lang niet altijd is kan elk gezinslid bij elke maaltijd aanwezig zijn, maar meestal proberen we samen te ontbijten of 's avonds met zijn allen aan tafel te eten.

In het rode koffertje 'Beginnen maar' vind je een gebedskaart met twee voorbeelden voor een gebedje bij de maaltijd. Deze gebedjes hebben een mooie cadans en ze rijmen ook. Zo onthoudt iedereen ze snel en kan je ze makkelijk samen bidden. 

Kijktafel-ritme-gebedskaart-aan-tafel-IMG 9558Deze gebedskaart staat op de kijktafel op de eettafel. Aan het begin van maaltijd kan je het kaarsje aansteken en een van de gebedjes bidden. Zo kan bidden tot een vaste, goede gewoonte uitgroeien.

De ondergrond is een rechthoekige zinken schaal en ook het klokje -als symbool voor de regelmatige tijden waarop we eten, heeft een plekje op de kijktafel.  

Wil je je verder oriënteren hoe jij in jouw gezin kan bidden bij het eten? In ons archief staat een bijdrage over bidden bij de maaltijd met tips voor eenvoudige rituelen en verschillende korte gebeden voor bij de maaltijd. Ga naar....

Kijktafel-ritme-detail-tafels-IMG 9550

 

Weer naar school: ritmisch tafels leren

Zijn je kinderen toe aan het leren van de tafels van vermenigvuldiging? Dan is deze kijktafel geschikt voor jullie.

Als je in je handen klapt tijdens het opzeggen van bijvoorbeeld de tafel van drie, dan onthoud je deze beter.

Vandaar dat er voor klapbesjes als natuurelement is gekozen.

Kijktafel-ritme-tafels-van-vermenigvuldiging-IMG 9551Zoek een afbeelding van de tafels van vermenigvuldiging via het afbeeldingenbestand van Google.

Print deze uit, plak hem op stevig papier en zet de afbeelding op jullie kijktafel.

Zo kan je ook thuis op een speelse manier helpen met het inoefenen. Dus klap in je handen in het goede ritme:

'een keer drie is drie,
twee keer drie is zes,
drie keer drie is negen....'

Kijktafel-rotme-rozenkrans-detail-rozenkrans-IMG 9573Ritmisch bidden: de rozenkrans

Oktober is net als mei een Maria-maand. Een mooie gelegenheid om ons thema 'ritme' hiermee te verbinden. Vijf keer tien kralen met ertussen een losse kraal. De rozenkrans is een mooie manier om te mediteren. Na tien 'wees-gegroetjes', volgt een 'Onze Vader', die hoort bij de losse kraal. Elk 'tientje' van de rozenkrans kan je een bepaalde intentie meegeven. Van oudsher zijn dit de geheimen: Gebeurtenissen uit het leven van Jezus en Maria die deel uit maken van de heilsgeschiedenis.

Kijktafel-ritme-rozenkrans-detail-maria-IMG 9569Het tikken van kralen, die een voor een door je handen gaan, geeft ook een soort rust. Sommige mensen vallen er heerlijk bij in slaap!

Maak een Maria-kijktafel met behulp van een beeldje (ik gebruikte een wijwaterbakje dat ik geërfd heb van een oom die trouw elke dag de rozenkrans bad) of een icoon of plaatje van Maria. Wees creatief! En natuurlijk een rozenkrans, zo kan je je kinderen leren hoe je deze kan bidden. Voor meer uitleg over de rozenkrans ga naar...

Kijktafel-ritme-rozenkrans-maria-IMG 9570

EK

Kijktafel-ritme-detail-tekstonderzetter-IMG 9578

*
- Het koffertje 'Beginnen maar!', hierin zitten vier dubbelzijdige onderzetters o.a. met de tekst 'dank voor alles wat groeit en bloeit
- de kinderbijbel 'Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen' en
- het Kijktafelboek, waar de tekstonderzetters worden meegeleverd in de kaft.

Ze zijn verkrijgbaar in onze webwinkel! Interesse? Ga naar de webwinkel...          

Artikelen in dit thema In het ritme komen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook