Met hoofd, hart en handen
Voor elke week van de Veertigdagentijd een prentenboek
Bij elk van de zes woordparen vonden we een of twee prentenboeken die er goed bij passen. Zo kan je op een speelse manier de aandacht vestigen op het woordpaar van de week en zo kan je ook de jongste kinderen bij de voorbereidingstijd op Pasen betrekken.
DRUK-AANDACHTIG
week 1
Doortje vindt de zee prachtig. Ze wil er naar kijken. Alleen. Op een stil plaatsje. De hele dag. Maar dat kan niet. Want ze aan zee met haar hele familie....
Doortje moet handballen, een zandkasteel bouwen met Joost, de nichtjes invetten, broodjes eten met oma, schatgraven met vier-en-twintig onbekende jongentjes van het strand: zo is Doortje heel erg druk, terwijl ze het allerliefst alleen naar de zee wil kijken.
Een prentenboek dat naadloos bij ons thema 'druk-aandacht(ig)' past.
Carl Biessels & Patsy Backx, Doortje wil naar de zee kijken
__________
ROMMEL-RUIMTE
week 2
Kwijt-op-pootjes is een bijzonder prentenboek, gemaakt voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Het boek vertelt het verhaal van het meisje Marlijn dat altijd alles kwijtraakt, haar moeder die maar niet kan stoppen met zoeken, en een poppetje van papier dat tot leven komt.
Daarbij laat het zien hoe Marlijn met veel fantasie een manier vindt om met de opruimwoede van haar moeder om te gaan. Het verhaal van Marlijn en haar moeder is autobiografisch, maar zal voor velen van ons herkenbaar zijn. Want, kinderen maken nu eenmaal rommel, en moeders ruimen die rommel nu eenmaal op.
Kristien van der Kuil, Kwijt op pootjes
Nina, Lotta en Lie zijn vrolijk kakelend op weg naar hun lievelingsplekje bij de vijer. Daar kun je heerlijk picknicken en spelen. Maar als ze bij de vijver komen, ziet alles vies en vuil. Hun lievelingsplekje ligt vol met afval! Wat moet je nou met al die rommel? In de vijver gooien, denkt Nina, maar gelukkig houdt mevrouw Karper haar net op tijd tegen. In de grond stoppen, denkt Lie, maar gelukkig houdt meneer Mol haar net op tijd tegen. Onze lieve kippenvriendinnen vinden uiteindelijke een goede oplossing ...
In dit mooie en eenvoudige prentenboek over de verwonderde kip Lotta staan ditmaal afval en opruimen centraal.
Diane Put & Rik de Wulf, Lotta ruimt op.
__________
VEEL-GENOEG
week 3
In dit boek wil Ming zijn vriend Tibbe een cadeau geven. Maar wat geef je aan iemand die alles al heeft?
Het is een lange zoektocht naar 'niets'. Het blijkt niet te koop.
Een eenvoudig, humoristisch prentenboek met korte teksten. Is niet meer in de handel, maar als je het in de kast hebt staan of uit de bibliotheek leent dan heb je een goed prentenboekje bij ons thema 'veel-genoeg'.
Patrick McDonell, Het allermooiste cadeau.
Dit boek past echt naadloos bij ons thema en verschijnt in maart!
Van sommige dingen kan ik gewoon niet genoeg krijgen. Bijvoorbeeld van dropjes, tv-kijken of mijn favoriete speelgoed. Ken je dat? Alleen soms is het op de een of andere manier te veel...
Wanneer heb ik genoeg? Deze vraag is zelfs voor volwassenen niet eenvoudig te beantwoorden. Dit vrolijke nieuwe prentenboek van de succesvolle schrijfster/illustratrice Dagmar Geisler leert kinderen op een ludieke manier abstracte begrippen als "weinig", "genoeg" en "(te) veel". Zo leren ze spelenderwijs om te gaan met overvloed.
Dagmar Geisler, Wanneer heb ik genoeg?
__________
VERSLAAFD-VRIJ
week 4
Max, de muis woont samen met zijn vrienden op een rotseiland. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen, die licht en warmte geeft. Deze vondst verandert het leven van de rotsmuizen onherroepelijk. Maar hoe?
Het boek splitst zich en er is een goede en een slechte afloop.
Dit boek van de vier windstreken laat goed zien wat er gebeurd als je alleen maar wilt 'hebben, hebben, hebben' en dat verslaafd zijn aan iets, ontwrichtende gevolgen heeft.
Marcus Pfister, Max en de toverstenen
__________
ZORGEN MAKEN-VERTROUWEN OP GOD
week 5
Dit boek is een klassieker. Kinderen kunnen zich goed inleven in het musje dat zich echt overal ongerust over maakt en piekert over voedsel, over leren vliegen, de naderende winter, het vinden van een liefje en nog veel meer.
Dan ontmoet het ongeruste musje een duif, die hem iets vertelt dat zijn leven voorgoed verandert.
Meryl Doney & William Geldart, Het ongeruste musje
__________
IK-ANDER
week 6
Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft - de aller-allerkleinste- aan een ander, verandert er iets daar in de zee.
Een leuk prentenboek dat goed de spanning weergeeft, die er kan zijn als het gaat om de keuze voor 'ik' of voor 'de ander'.
Marcus Pfister, De mooiste vis van de zee.
Elga, de ooievaar ontdekt op een weiland -in een diepe put- kikkers. Die wil ze wel 'bevrijden', want ze heeft trek in een lekker hapje. Ze vraagt hulp aan de dieren in de wei, maar de niet altijd even handige pogingen van Koe, Vlieg, Eend, Krekel, Slak en Paard hebben geen succes. Dan krijgt Elga contact met Frog, een van de kikkers in de put.
Loopt het dankzij hem goed af voor de kikkers en voor Elga? Lukt het Elga om de kikkers niet als een 'lekker hapje' te zien? En de kikkers? Durven ze daar op te vertrouwen? Het thema 'ik-ander' speelt op elke bladzijde...
Gerard van Midden & Erna Westrup, Elga en de kikkers
EK
Artikelen in dit thema Met hoofd, hart en handen
- Met hoofd, hart en handen
- Versje: Op weg naar Pasen met elkaar!
- Voor elke week van de Veertigdagentijd een prentenboek
- Zes bijbelverhalen voor de Veertigdagentijd
- Ons geloof vraagt een totaalaanpak
- Vasten vieren!
- Knutselen: 40 dagen balans
- Vrouwtje Hart
- Zingen over hoofd, hart en handen
- Vasten-tools
- Goede Week-Pasen; met hoofd, hart en handen
- Vertellen over Palmzondag tot en met Paasmorgen