Waar ben je geweest?
Op pad, op weg, op reis in de Bijbel
De Bijbel staat vol met verhalen van mensen die op reis gingen of moesten. Ze deden dat lang niet altijd met plezier, het was dan ook geen vakantie. Toch kunnen hun verhalen ons helpen om over onszelf en onze reizen en tochten na te denken. Wies schreef er alvast passende gebedjes bij.
God heeft ons bevrijd uit slavenland Egypte
Al in het eerste boek van de Bijbel (Genesis) vinden we het mooie verhaal van Jozef die als slaaf verkocht wordt door zijn broers maar het uiteindelijk tot onderkoning in Egypte brengt. Zijn familie komt bij hem wonen en het lijkt eind goed, al goed. Maar het blijft niet goed, de Farao vindt dat het volk van God te groot wordt en doet door slavenarbeid zijn best om het volk in toom te houden. Uiteindelijk wordt de onderdrukking zo groot dat het volk onder leiding van Mozes vlucht naar het Beloofde land. Maar de tocht daarnaartoe, door de woestijn is zwaar.
Daarom denken de mensen die uit Egypte zijn bevrijd tijdens de lange woestijntocht regelmatig met heimwee terug aan dat land. Elke keer als er moeilijkheden zijn mopperen ze. Mozes wordt er soms wanhopig van. En zelfs God verliest bijna zijn geduld met dat ontevreden clubje mensen met hun vertekende herinneringen.
In vrijwel alle kinderbijbels vind je sporen van dat gemopper terug. Als men honger heeft of dorst, als Mozes lang wegblijft wanneer hij de berg op is om met God te spreken, als er tegenstanders zijn die de doorgang versperren herinnert het volk zich telkens weer waar ze vandaan komen. ‘Waren we maar in Egypte gebleven.’
Het zijn verhalen die laten zien hoe bar de tocht was, en hoe snel je dingen uit je verleden al weer vergeten bent. Je kunt er zelfs heimwee naar hebben.
Uitgebreid vind je dit thema terug in Het hoogste woord, Bijbel voor kinderen, Hanna van Dorssen (red) met illustraties van Guida Joseph.
Bevrijdende God,
Soms zijn we niet helemaal eerlijk.
We houden anderen en zelfs onszelf voor de gek.
Het was zo leuk op vakantie,
maar eigenlijk hadden we steeds ruzie.
De coach die we eerst hadden was veel aardiger,
maar vorig jaar deden we niets dan mopperen
omdat we nooit een wedstrijd konden winnen.
Door deze oneerlijkheid
lijkt het alsof wijzelf nergens iets aan kunnen doen.
Maar dat is niet waar.
Wij zijn er zelf bij.
Als we dat bedenken
kunnen we ook zelf onze bijdrage leveren.
Dat maakt de wereld een stukje vriendelijker.
Amen.
We zijn in Babylonië geweest
De meeste kinderbijbels besteden ruimschoots aandacht aan het verblijf van Gods volk in Egypte. Begrijpelijk, want de verhalen over Jozef en Mozes behoren tot de ontstaansgeschiedenis van het Joodse volk. Maar het volk, of beter gezegd, de elite van het volk heeft ook een lange tijd van ballingschap gekend. Het kleine landje aan de zee was een aantrekkelijk gebied voor grote mogendheden en in de vijfde eeuw voor Christus veroverde Babylonië eerst Israël en vervolgens Juda. Vele vooraanstaande mensen werden meegenomen en elders in het grote rijk neer geplant. In kinderbijbels is voor deze Babylonische ballingschap vaak minder aandacht.
Dit geldt niet voor de nieuwe kinderbijbel van Tom Wright die dit jaar in het Nederlands uitkwam. Hierin lezen we over de terugkeer van de ballingen en de wederopbouw van Jeruzalem en de tempel. Deze bijbel bevat veel verhalen die je in andere kinderbijbels mist. Bovendien, helemaal passend bij ons thema, achterin staan er verschillende kaartjes die de situatie in en rond Israël verduidelijken.
Mijn Bijbelverhalen is een kleurrijke Bijbel met heel mooie illustraties. Maar dat betekent niet dat hij bedoeld is voor jonge kinderen. De vertelwijze van Wright bouwt voort op basiskennis. Onder veel van de 140 verhalen staan verwijzingen naar weer andere bijbelverhalen, zodat je een beeld krijgt van het onderlinge verband tussen de verschillende delen van de Bijbel en hoe de Bijbel, ondanks zeer verschillende stijlen toch één boodschap heeft.
Behalve de Babylonische ballingschap hebben ook enkele psalmen een plekje gekregen en komen de brieven van Paulus en het boek Openbaringen aan bod. Een prachtige Bijbel voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
Mijn Bijbelverhalen, 140 bijbelgetrouwe verhalen van Genesis t/m Openbaring, Tom Wright, met illustraties door Helena Perez Garcia.
God, reisgenoot van mensen,
Wat moet het moeilijk zijn voor een familie
wanneer ze meegenomen worden naar een ander land
en niet meer mogen wonen
waar ze geboren zijn,
waar hun huis staat,
waar ze thuis zijn.
Ook in onze tijd
worden mensen soms weggejaagd van hun grond,
verdreven uit hun dorp of stad
of ze moeten vluchten
voor geweld of hongersnood.
Ga met hen mee God
en help ze een nieuw thuis te vinden.
Amen.
We waren te gast op een bruiloft
Het is altijd leuk wanneer je op een feestje wordt uitgenodigd. Zeker als dat feestje een bruiloft is. Een groot feest met lekker eten en drinken. Maar heb je wel eens meegemaakt dat er niet genoeg was? Dat de obers moesten zeggen: ‘ Wil je cola, sorry, die is op. En nee, sinas is er ook niet meer. Eigenlijk hebben we alleen nog maar water.’ Dan is het feestje snel over. Want dat is niet leuk. Jezus was op zo’n feest. Samen met zijn vrienden en zijn moeder was hij uitgenodigd om in Kana een bruiloft bij te wonen. En toen merkte moeder Maria dat de obers met elkaar aan het fluisteren waren en hoorde ze dat de wijn op was. Maria begreep wel, dat het feest dan helemaal verpest zou zijn. Misschien zouden de kersverse bruid en bruidegom er zelfs wel ruzie van krijgen. Daarom vroeg Maria aan Jezus of Hij kon helpen. En Jezus veranderde water in wijn. Lekkere wijn zelfs. Wat moet het bijzonder zijn geweest als je op die bruiloft was.
De kinderbijbel Simon de buurjongen van Jezus vertelt dit verhaal vanuit het perspectief van de verzonnen buurjongen van Jezus. Daardoor wordt het verhaal levendiger en kunnen dingen worden uitgelegd die anders onduidelijk blijven. Na ieder verhaal staan er leuke opdrachtjes, zoals teken een bruidsjurk of een trouwauto.
Simon, de buurjongen van Jezus door Cees Baan en Rik Felderhof met illustraties van Willeke Brouwer.
Jezus,
Wat is het leuk als je wordt uitgenodigd voor een feestje.
Allemaal opgewekte mensen bij elkaar.
Laat me een gezellige gast zijn
die de feestvreugde verhoogt.
Amen.
Jezus nam ons mee de berg op
Heel vaak ging Jezus alleen de bergen in om te bidden. Maar op een dag neemt Hij drie vrienden mee naar boven. Daar gebeurde iets wat ze niet goed begrepen. Jezus ging helemaal stralen, Hij werd licht als de zon. En plotseling waren er nog twee mannen bij Jezus. Dat waren Elia en Mozes. De drie vrienden begrepen het allemaal niet zo goed. En toen vroeg Jezus hen ook nog om aan niemand te vertellen wat ze gezien hadden voordat Hij uit de dood was opgestaan. Pas na de opstanding van Jezus konden ze vertellen wat ze hadden meegemaakt. Maar toen konden ze het ook helemaal goed vertellen, want toen pas begrepen ze het echt.
Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen, Marie-Hélène Delval met illustraties van Ulises Wensell
Jezus,
Soms zien we dingen die we niet goed begrijpen.
Het is dan moeilijk om geduld te hebben
en te wachten totdat iemand het ons uitlegt.
We maken er graag onze eigen uitleg bij.
Maar dat kan zomaar helemaal fout zijn.
En dan raakt iedereen in de war.
Dat kan heel vervelend zijn.
Leer ons wachten Jezus,
tot we goed begrijpen wat we zien.
Amen.
Paulus reist wat af
Toen Timotheüs nog een kind was namen zijn moeder en zijn oma hem al mee naar de markt. Daar stond een man te praten die van ver kwam. Deze man, Paulus genaamd, vertelde bijzondere verhalen over een zekere Jezus. Jezus had het leven van Paulus helemaal veranderd. Paulus vond dat zo bijzonder dat hij op reis gegaan was om iedereen daarover te vertellen. Met de boot over zee, te paard en soms te voet over het land kwam Paulus overal rond de Middellandse Zee waar Romeinen de baas waren. Soms waren mensen onder de indruk van de verhalen over Jezus. Maar het gebeurde ook dat Paulus weggejaagd werd. Of dat er soldaten kwamen om Paulus in de gevangenis te gooien. Spannend vond Timotheüs. Maar hij ging wel in Jezus geloven. Hij zei dan ook geen ‘nee’ toen Paulus hem een paar jaar later vroeg om met hem mee te gaan op reis. Zo werd hij ook een reiziger voor Jezus.
Bijbelverhalen voor jou, Francine Rivers en Shannon Rivers Coibion, met illustraties van Pascale Constantin.
Goede God,
Wat fijn dat er mensen zijn
die huis en haard verlaten
om ergens anders te helpen.
Verpleegsters, onderwijzers, bruggenbouwers,
ze gaan de wereld over
om anderen te ondersteunen.
Zegen het goede werk, God
en leer ons rond te kijken
waar wij ons steentje bij kunnen dragen.
Amen.
Wies Sarot
Artikelen in dit thema Waar ben je geweest?
- Houd je zomer langer vast met een kijktafel
- Versje: Waar ben je geweest?
- Ongezouten waarheid
- Memoryspel vol vakantieherinneringen
- Op pad, op weg, op reis in de Bijbel
- Bidden over de weg die je gaat
- Sint Franciscus en de vogels
- Kleine Uil wordt wijs: Dierendag met St. Franciscus
- Onze Kapel
- Liedje voor Dierendag