Waar ben je geweest?
Houd je zomer langer vast met een kijktafel
Kijktafel als vakantieverhaal
In het bos of aan het strand heeft je kind vast allerlei 'schatten' gevonden, allerlei dingen met een verhaal. Geef de mooiste schatten van de vakantie een plaatsje op de kijktafel en vertel er iets over. Van welke vogel is dat veertje afkomstig? Wat is dat voor mooie steen, en waar vond je die ook al weer? Over het schelpdiertje waarvan jullie eigenlijk het uitwendige skelet hebben gevonden. Wist je dat alle schelpen ook een naam hebben? Mossel, scheermes, nonnetje....
Leg er een entreebewijs van een museum of de speeltuin bij, het parapluutje uit het lekkere ijsje. Iets moois dat je kocht in dat bijzondere winkeltje. Zo vult de kijktafel zich met voorwerpen die jullie zelf meegemaakte verhalen vertellen. Ze maken deel uit van jullie 'gezinsgeheugen'.
Heerlijk buiten in de natuur
De ondergrond van deze kijktafel is een gras-groene placemat. Op de roze onderzetter staat een klein stompkaarsje. Dit is de basis van deze kijktafel. In de houten (sieraden)boom zit een wit duifje.
Op de kijktafel staat een plak boomstam. Je kan de jaarringen goed zien. Zo kan je tellen hoe oud een boom is geworden: 40, 80, misschien wel 100 jaar. Hoe dikker de boom, hoe ouder hij is. Waar groeide deze boom? Wat zou deze zelf allemaal gezien hebben?
Iedere jaarring is dunner of dikker dan de andere. Ze zijn allemaal verschillend. Zo kan je zien of er veel regen is gevallen dat jaar en de boom goed heeft kunnen groeien. Zo is er voor eikenhout van Nederlandse bomen, een 'boom-jaarringen-kalender' gemaakt, door de jaarringen van stukken eikenhout te vergelijken. Aan de hand van de overlappende jaarringen is het dan mogelijk om deze 'kalender' te maken. Deze wetenschap heet dendrologie. De dendroloog kan precies vaststellen uit welk jaar het eikenhout is dat gebruikt is voor eeuwenoude gebouwen, meubels, schilderijen, boten, enzovoort.
In het blauwe, tulen zakje zit het mooiste gevonden steentje van deze zomer. Dat wil je kind dus voor altijd bewaren, er zitten mooie adertjes in en het heeft een prachtige kleur. Ook kiezelsteentjes zijn bijna allemaal anders. Ze zijn dan ook afkomstig uit verschillende rotsen en van verschillende steensoorten. En ook een steensoort kan verschillende kleuren hebben. Rood, groen, zwart, bruin, oker, wit, grijs..... in talloze schakeringen! Weet je nog waar jullie het steentje vonden, en hoe de ontdekking ervan voelde? Als het vinden van een schat misschien?
Op de kijktafel is plaats voor de spannendste, mooiste, avontuurlijkste, vrolijkste of ....... herinnering van deze zomer. Het roeibootje staat voor het verhaal van die keer dat jullie een bootje huurden. Tja, en als je dat niet zo vaak doet ... Het kan natuurlijk ook een entreebewijs zijn van het pretpark, de dierentuin of iets anders waar jullie geweest zijn. Of als de kinderen gelogeerd hebben, druk dan een mooie foto af van de logeerpartij. En haal bij al die voorwerpen herinneringen op!
In het buitenland geweest?
Zijn je kinderen al wat groter en was je in het buitenland, maak dan een kijktafel na deze vakantie. Dit is een voorbeeld van een vakantie naar Griekenland, maar je kan iets dergelijks van/voor iedere plek maken, ook een Nederlandse provincie, of je thuisplek. De basis van deze kijktafel is een dienblad gevuld met (schelp)zand en een zee van glas(steentjes). Op de achtergrond zet je een landkaart, in dit geval een opengeslagen bosatlas, van het land waar jullie waren. In het zand staat de roze onderzetter en een klein vaasje met zomerbloemetjes. Vertel elkaar over hoe het was: Voldeed het aan je verwachtingen? Wat heb je gedaan? Was er zee of een zwembad? Hoe heette de camping, het dorp? Hoe zeg je 'goedemorgen' in de taal van dat land? Of 'alsjeblieft' en 'dankjewel'?
In het zand zijn kleine afbeeldingen gezet van de plaats waar jullie waren. Geknipt uit de vakantiefolders. Zet er jullie souveniers bij, en dingen die laten zien wat je gedaan hebt. Of de schelpen, stenen en andere dingen die je gevonden hebt. Het wordt nog leuker met een foto van jullie!
Maak zo jullie vakantieverhaal zichtbaar en ervaarbaar. Waar je geweest bent blijft zo langer leven, en je staat samen stil bij wat het voor jullie betekende. Zo gaat het deel uit maken van jullie geschiedenis als familie. En met het onderzettertje erbij (uit het Kijktafelboek) druk je jullie dankbaarheid uit voor de mooie dagen. Steek af en toe het kaarsje aan. Zo kan je God dankzeggen voor deze dag en al die zomerse (vakantie)dagen!
Ellie Keller, Edith Vos
Artikelen in dit thema Waar ben je geweest?
- Houd je zomer langer vast met een kijktafel
- Versje: Waar ben je geweest?
- Ongezouten waarheid
- Memoryspel vol vakantieherinneringen
- Op pad, op weg, op reis in de Bijbel
- Bidden over de weg die je gaat
- Sint Franciscus en de vogels
- Kleine Uil wordt wijs: Dierendag met St. Franciscus
- Onze Kapel
- Liedje voor Dierendag