Waar ben je geweest?

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Memoryspel vol vakantieherinneringen

Speel je weleens memory? Het wordt nog leuker als het spel vol zit met gezamenlijke vakantieherinneringen. Maak zelf een memoryspel met foto's, afbeeldingen en een oud pakje speelkaarten. Zoek je leukste vakantiemomenten uit, en vooral die momenten waar een verhaal bij hoort. Die wil je bewaren voor later, en dat gaat prima met een memoryspel. Zo komen ze voor altijd in jullie geheugen te zitten.

memoryspel speelkaartenNodig:
• Een oud pak speelkaarten
(hoeft niet compleet te zijn)
• Vakantiefoto's, geprint
• Plaatjes van dingen waar je geen foto van hebt
• Schaar

• Lijm
• Viltstift


Maken:
- Neem uit het pak speelkaarten een even aantal kaarten. 
- Zoek foto's uit*, en druk die twee keer af op de grootte van de speelkaart, meestel ongeveer 8,5 cm bij 5,5 cm.
- Gebruik ook afbeeldingen uit vakantiefolders, tijdschriften etc.
- Knip alle foto's en plaatjes uit op de juiste grootte.
- Knip van de puntjes schuine hoekje af, omdat de meeste speelkaarten afgeronde hoeken hebben.
- Plak de afbeeldingen op de kaarten.

De gemakkelijkste variant van memory heeft per afbeelding twee dezelfde kaarten.

memory traditioneel
* TIP 1
Je kunt het ook een stapje moeilijker maken. Kies bij elke foto een andere bijpassende foto die een deel van het bijbehorende verhaal vertelt. Zo krijg je bijvoorbeeld een foto van opa en oma, die voor de logeerpartij een heerlijke appeltaart hadden gebakken.
of
Die mooie fietstocht die eindigde in een hele gezellige picknick
of
Dat dagje strand waar de kinderen een prachtig zandkasteel bouwden.

Dan gaan je kaarten er bijvoorbeeld zo uitzien:

memory met een verhaal

 

Spelen:
- Leg de kaarten omgekeerd (dicht) neer. Iedere speler mag twee kaarten omdraaien, bekijken en dicht terugleggen. Je speelt om de beurt totdat iemand een paar vindt. Dan volgt de opdracht.

- Speel je het spel met gelijke tweetallen dan luidt de opdracht: vertel iets wat je je herinnert van die gebeurtenis, bijvoorbeeld: 'Na het zwemmen in het zwembad kregen we een superlekker ijsje.' 
- Speel je het spel met tweetallen die verschillen en elkaar aanvullen dan luidt de opdracht: vertel het verhaal dat bij deze gebeurtenis hoort, bijvoorbeeld: 'We waren in de bergen met de stoetjeslift omhoog gegaan, en wandelden naar beneden. Opeens was daar een hele kudde koeien. Ik vond het best wel eng, maar ze gingen gelukkig aan de kant. Het mooiste was het geluid van hun koebellen.' 


TIP 2
Wil je het nog wat moeilijker maken, vervang dan enkele van de kaartjes door een woord. Kies een woord dat speciaal bij die gelegenheid hoort. Dus schrijf niet IJSJE als je bijna elke dag wel een ijsje at.
Schrijf bij de fietstocht met picknick bijvoorbeeld PASTASALADE, als jullie die echt het allerlekkerste van de picknick vonden. 
Deze variant is nog een stapje moeilijker, en dus meer geschikt om met wat oudere kinderen te spelen. Ook hier geldt: vertel het verhaal dat bij deze gebeurtenis hoort. 

memory met woorden

 

Maak het zo gemakkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Speel je de variant met twee verschillende kaarten of een kaart en een woord, speel het dan over een paar weken nog eens. Zo houd je echt de herinneringen levend aan waar je geweest bent en wat je beleefd hebt.

Veel plezier!

Edith Vos

Artikelen in dit thema Waar ben je geweest?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook