Rondom geld
Knutsel je eigen geldstation
Deze knutsel maakt het extra leuk om wijs met je geld om te (leren) gaan. Hij bestaat uit drie kartonnen ‘potten’ gemaakt uit schone melkpakken. Hoe het moet, lees je onder KNUTSEL. Maar eerst …
Hoe gebruik je jouw geldstation?
1. Verdeel je zakgeld (als je het contant krijgt*) over de drie potten: de spaarpot, de besteed-pot en de geefpot. Helemaal naar jouw idee.
2. Geld om zelf dingen van te kopen, te besteden (en van te genieten!) haal je uit je besteedpot/uitgeefpot en doe je in je portemonnee. Op = op. Maar dat mag! Als je zuinig bent, heb je de volgende week of maand meer te besteden. Je merkt vanzelf wat jou bevalt.
3. Geld dat je wilt sparen en bewaren doe je in de spaarpot. Dan ‘zet je geld apart’ uit je zakgeld, cadeaugeld of verdiend geld door klusjes. (Tip: misschien doet iemand er stiekem weleens ‘rente’ bij! Bijv. opa en oma!). Als je ouder bent, zet je de inhoud van je spaarpot misschien geregeld op een bankrekening. Doe dan ter herinnering een briefje in je spaarpot met de datum en het bedrag dat je ‘naar de bank’ hebt gebracht. Let op hoe het groeit! Spaar je voor iets bepaalds?
4. Geld dat je gaat geven kun je in een collectebus doen, of bewaren totdat er in de kerk, op school of in het land een goede Actie is. Maar je kunt ook om je heen kijken (met de ogen van God) en dichtbij iemand helpen die het nodig heeft. Wat goed van je!
KNUTSEL ‘GELDSTATION’
Deze knutsel is er een om samen met een volwassene te doen, omdat een melkpak best stug is. Let op, je kunt ook andere lege kartonnen pakjes gebruiken. Ze hoeven niet eens precies hetzelfde te zijn, bij elkaar vormen ze een stationnetje.
Nodig:
Drie schone liter melkpakken (standaard circa 7x7x24 cm), lineaal, stiften, goede schaar, hobbymesje, lijm, wit papier en evt gekleurd papier of hobbyverf voor de kleurtjes.
Doen:
1. Teken een lijn op zeven centimeter hoogte vanaf de onderkant. Aan drie kanten knip je het pak op die lijn af, één kant houd je lang (nl. 16,5 cm hoog), dit wordt de deksel. Vouw deze hoge kant twee keer, op 7 cm en op 14 cm hoogte. Zie de foto en ook de werktekening hieronder, figuur 1.
TIP! Maak eerst een ‘ril’, d.w.z. plaats de lineaal waar de vouw moet komen en trek daarlangs een diepe lijn met de botte kant van de schaar. Dat vouwt makkelijker!
2. Knip uit het overgebleven karton een ‘halve maan’ van 4 cm hoog met 2,5 cm extra als plakstrook, zie werktekening nr. 2. Dit wordt de handgreep (pakkertje) aan het deksel en tegelijk het etiket. Plak deze vorm op wit papier (goed vastlijmen), knip het witte papier langs de vorm af en teken er met stift een symbool op, zoals hier een plantje voor SPAREN, een portemonnee en ‘bloemetjes buitenzetten’ bij BESTEDEN, en harten bij GEVEN.
Werktekening
3. Lijm het halfronde etiket op de sluitklep van de deksel, met de goede kant naar voren, zie de werktekening 4 en 5. Test uit of je de deksel makkelijk open en dicht kunt doen met de 'handgreep'.
4. Maak hoog op de voorkant een verticale inkeping (mag ook horizontaal). Ongeveer 3,5 cm lang en een paar mm breed. Zie werktekening 3 en 5.
5. Beplak de kubus met gekleurd papier of beschilder die met acrylverf. Het makkelijkst is om zes vierkantjes van 7 x 7 cm uit gekleurd papier te knippen en hiermee elke kant te beplakken. De geoefende creabea maakt uit een A-4’tje een kruisvorm van vier blokjes hoog (28+ cm) met nog twee blokjes aan weerszijden, totaal 6 blokjes.
Versier je kubussen als je dat leuk vindt. Schrijf er de drie woorden op!
6. Je kunt de drie potten aan elkaar plakken tot één unit. Dat is handig en ook symbolisch. Plak ze eventueel ook op een ondergrondje van karton. Zo blijft je geldstation mooi. Want je wilt er vast wel een poosje mee doen!
Veel plezier!
*) Ben je al ‘digitaal’ met je geld, dan kun je de stand bijhouden op papier. Maak voor elke kubus een verticale strook papier (6,5 cm breed en bijv. 30 cm hoog of meer) harmonica-gevouwen om de 6 cm zodat hij in de kubus past. Papier met lijntjes is het beste. Verdeel het met verticale strepen in vijf kolommen, die heten:
Datum | Naam/Soort | Bedrag BIJ | Bedrag AF | Saldo
Leg er een pen bij om steeds de verandering te noteren. Dit is eigenlijk wat de bank ook doet, maar hoe leuk is het om het zélf zo eens een tijdje bij te houden!? Telkens als je geld hebt binnengekregen of uitgegeven schrijf je de dag, de soort en het bedrag op, en maak je de som van hoeveel je nu hebt (saldo).
Ontwerp en illustraties 2023, Marjet de Jong
Artikelen in dit thema Rondom geld
- Kleine Uil wordt wijs: Hemelvaart
- Achtergrond Pinksternoveen
- Kijktafel Wijs met geld
- Kinderbijbels over geld
- Bidden rondom geld
- Knutsel je eigen geldstation
- Kinderverhalen over geld
- Door het oog van de naald
- Geef het door! PIF
- Mooie verhalen
- Geld in de Bijbel: Acht verhalen van Jezus
- Consuminderen met kinderen
- Munten sorteren en tellen
- Munten van papier maken