Het vuurtje doorgeven
Vurige pinksterkijktafels
Naast Kerstmis en Pasen is het derde grote feest van de christelijke kerken het Pinksterfeest.
Met Kerstmis is ons huis in kerstsfeer, met een kerstboom en het stalletje. Met Pasen zetten we in de huiskamer paastakken neer. en verven we eieren. Maar met Pinksteren is er eigenlijk geen traditionele manier om onze huiskamer in Pinkstersfeer te brengen.
Een Pinksterkijktafel kan een mooi begin zijn om onze huiskamer een Pinksteraccent te geven.
Als je dan ook nog vaas met bloemen neerzet in de kleuren rood, geel en oranje en wat kaarsen in dezelfde tinten, dan is jullie versier-Pinkstertraditie al geboren.
Op de foto ligt ook een bijbel; het Pinksterverhaal vind je in het boek Handelingen aan het begin van het tweede hoofdstuk (Hand 2, 1-13)
Dit jaar passen de kijktafels bij ons thema 'Het vuurtje doorgeven'. In het ons archief vind je kijktafels voor het feest van Hemelvaart en voor Pinksteren waar bijvoorbeeld een duif (symbool van de Heilige Geest) centraal staat.
VUUR
Op een oranje placemat ligt een snijplank in de vorm van een hart ingebed in een stuk rode transparante stof.
Kijk wat jij in huis hebt, knip een 'placemat' uit een oud oranje- of rood T-shirt. Een hart kan je van ook van stevig karton maken.
Op het hart staat een lichtje in een rode glazen onderzetter en enkele rood-oranje rozen in een klein vaasje.
Centraal staat een prachtige houten vlam. Ik kocht deze vlam in een winkel voor houten speelgoed. In dezelfde serie is ook water, aarde en lucht verkrijgbaar.
Deze kijktafel doet denken aan een pinksterlied dat begint met de regel: 'Geest die vuur en liefde zijt".
GLOEIENDE KOOLTJES
Op dezelfde ondergrond als boven een variatie op het vuur.
Pinksteren vieren we dit jaar op 9 en 10 juni. Het is waarschijnlijk mooi weer en een prachtige gelegenheid om in dit lange weekend de barbecue tevoorschijn te halen. Denk ook eens aan groentespiesjes, vis of vegaburgers als alternatief voor vlees.
Zo kan je samen vuur maken, de kooltjes aanblazen, het vuur zien branden en opflakkeren. ( zie verder in onze rubriek knutselen en doen)
De vader - mag natuurlijk ook een moeder zijn- achter de barbecue is van play mobil.
Het 'vuurtje' is gemaakt van drie rood-oranje-pluimen samen met enkele toppen van een struik (glansmispel) uit de tuin die rode bladeren heeft aan het begin van de zomer.
VUUR IN EEN POT
Op deze kijktafel staat een kleine vuurpot centraal. Ik kocht deze vuurpot in het tuincentrum.
De grote kaars is afgedekt met stro. Een mooi beeld van iets wat dood en uitgeblust is, in vuur en vlam kan worden gezet.
De leerlingen van Jezus zaten verslagen in de bovenzaal bijeen. De deuren en ramen potdicht. Maar de Geest laat zich hier niet door weerhouden en vulde het huis met wind en vuur.
Als deze vuurpot wordt aangestoken krijg je een mooi vuurtje. Wees voorzichtig en zet deze kijktafel buiten neer op de tafel op jullie balkon of terras.
Om de vuurpot heen is een sjaal gedrapeerd in pinksterkleuren. De rood-oranje rozen en een doosje lucifers maken deze kijktafel compleet.
Het vuur binnen in ons zelf moet ook brandend blijven. Daar is brandstof voor nodig. Is jouw geloof brandstof voor je ziel? Wat is er voor nodig om dat te verbeteren? In de rubriek 'verdiepen' vind je verschillende artikelen die je kunnen helpen met jouw antwoord op deze vraag te vinden.
AANGESTOKEN WORDEN
De basis van deze kijktafel is weer een oranje placemat. Daarop staat een vierkant rood kaarsen-onderbord, met daarop een rond oranje bord.
Heb je geen schalen in deze kleuren, gebruik dan een placemat of een lapje en daarop een schaal in een neutrale kleur.
In het midden staat een rode stompkaars. Het pinkstervlammetje brandt!
Uit een afbeelding van allemaal verschillende kinderen afkomstig uit allerlei landen, knipte ik de verschillende hoofdjes.
Niemand kan de H.Geest voor zich alleen claimen. Je wordt namelijk deelgenoot aan de Heilige Geest. Dat lezen we ook in het Pinksterverhaal. Het vuur verdeelde zich in tongen en zette zich op elke leerling neer. Pinksteren is bij uitstek het feest van 'samen', het feest van de gemeenschap als geheel. Met Pinksteren, met de komst van de Heilige Geest wordt de kerk geboren. Een geloofsgemeenschap waar je niets proeft van Gods aanwezigheid, die niets zichtbaar maakt van de geest die Jezus bezielde steekt niemand aan.
Elk kind heeft een eigen pinkstervuurtje gekregen in de vorm van een waxinelichtje. Kan je geen gekleurde lichtjes vinden? Gebruik dan de overal verkrijgbare witte.
Met behulp van een lange kaars kunnen vanuit het ene Pinkstervuur alle lichtjes worden aangestoken. Zo wordt visueel gemaakt dat we allemaal een vuurtje in ons hebben dat aangestoken kan worden. De Heilige Geest vuurt iedereen die dat wil aan en zorgt ervoor dat ons enthousiasme, onze passie, onze liefde niet uitdooft. We kunnen en moeten ook elkaar helpen om het vuurtje branden te houden. Zo blijft Gods' geest werkzaam.
HET VUURTJE DOORGEVEN
Op deze kijktafel staat een afbeelding centraal. De Heilige Geest - verbeeld door een duif- daalt neer op de eerste leerlingen, vergezelt met vuur . Deze kaart is afkomstig van de website www.klosterkunst.de.
'Kom Heilige Geest,
vervul de harten van uw gelovigen
en ontsteek in ons het vuur van uw liefde'
Dit zijn de eerste regels van het gebed om de Heilige Geest dat gedurende de dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren door vele mensen thuis werd gebeden
Ons gebed wordt gehoord en wij - de leerlingen van Christus- worden vandaag op Pinkstermorgen 2019 - ook aangestoken door de Heilige Geest.
Op een oranje placemat staat een ovale schaal die is gevuld met gras-groene kleine steentjes. De kaart blijft er ook zonder houder stevig in staan. Ernaast staat een pinkstervuur gemaakt van waaiertjes en de toppen van de glansmispel. Ervoor staan een aantal waxinelichtjes.
Elk waxinelichtjes staat voor een familielid. Steek op Pinkstermorgen elk lichtje aan. De ene aan de andere.
Zo steken we elkaar aan! Ook op deze Pinksterdag verwarmt de geest van God ons hart.
HET VUURTJE DOORGEVEN II
De basis van deze kijktafel is dezelfde als van bovenstaande.
Op de gras-groene steentjes staan nu - in een cirkel - een aantal mensen met een kaars in de hand. Het zijn poppenhuispoppetjes met een verjaardagstaart-kaarsje in de hand. Het kaarsje is met behulp van plakband bevestigd.
Al deze mensen, van verschillende leeftijden en huidskleur staan ) verzameld om een Pinkstervlam. Op die eerste Pinksterdag in Jeruzalem kwamen mensen afkomstig uit alle windstreken naar Petrus luisteren en ze verstonden hem in hun eigen taal. Zou Petrus de taal van het hart hebben gesproken?
Ook op deze kijktafel wordt aanschouwelijk dat mensen het vuurtje kunnen doorgeven. Praat eens met je kinderen hoe je een ander kunt aansteken. Denk bijvoorbeeld aan iets voordoen, voorleven, enthousiast over zijn, vol passie erover vertellen, meenemen naar datgene waar jij blij van wordt, glimlachen....
Ellie Keller
In het Kijktafelboek leer ik je hoe je stap-voor-stap zelf een kijktafel kunt maken. Met heldere uitleg over de betekenis van de feesten, de kernwoorden en de symbolen van elke feest en en veel inspirerende voorbeelden. Verkrijgbaar in onze webwinkel voor 14,95.
Op mijn eigen website www.kijktafel.nl verschijnt ook elke maand een nieuwe kijktafel. Daar vind je ook een link naar mijn Pinterestpagina gevuld met twintig borden waaronder een bord met 'Kijktafels voor Hemelvaart en Pinksteren. Veel ervan zijn gemaakt door deelnemers van workshops die ik regelmatig geef in het land.
Artikelen in dit thema Het vuurtje doorgeven
- Vurige pinksterkijktafels
- Vuurtje, versje
- Het vuurtje doorgeven.
- Doorgeven
- Geloofsopvoeding: de Schijf van Vijf
- Vurige dennenappels
- Pinkstervuur
- Bijbelverhalen over het vuurtje doorgeven
- Vuur maken
- Een klein vlammetje
- Een nieuw leven voor kaarsstompjes
- Inspiratieavond 'Duurzaam geloven'
- Pinksterversje voor papa’s en mama’s
- Pinkster-vlammen-knutsel
- Liedjes over vuur en licht
- Op een tegeltje samengevat