Door de deur
Door de deur gaan, vijf kijktafels
In een deuropening staan en dan een bijzondere ruimte zien en ontdekken.
Op de kijktafel-voorbeelden bij het thema 'Door de deur' staat een deuropening centraal met iedere keer een verrassend perspectief.
Je kunt van witte lego-steentje door je kinderen een poort laten bouwen of tussen het speelgoed kijken of er iets 'poort-achtigs' te vinden is. Niets voorhanden? Teken op een dun stukje triplex een mooie poort/deur en zaag deze met behulp van een figuurzaagje uit.
Kies uit onderstaande voorbeelden een kijktafel die jouw aanspreekt en past bij de leeftijd van je kind(eren). De eerste en laatste kijktafel zijn vooral bedoeld voor een gezin met jonge kinderen. De middelste drie voorbeelden zijn geschikt voor wat oudere kinderen (8+) en/of tieners. Maak je favoriete kijktafel na of geef er je eigen draai aan. Hou het mooi en eenvoudig!
Op de drempel van het nieuwe jaar
Op een ijsblauwe, winterse placemat staat een grijs vierkant houten dienblad. De poort staat op de overgang van 2017 naar 2018.
Voor de poort is het winter en brandt het lichtje met daarop geschreven '2017'. Er ligt sneeuw, je ziet een kindje op een slee en er staat een winters boompje. Achter de poort ligt een wit vel papier met daarop een weg getekend, die volgeschreven is met '2018'. Aan de linkerkant van de weg staan de maanden van het jaar.
We vragen Gods zegen over het nieuwe jaar. Als symbool hiervan zie je dat er lieveheersbeestjes aan de linkerkant zijn neergestreken.
De rechterkant wordt de weg geflankeerd door de vier seizoenen: het winterse boompje in de sneeuw, het groene lente-gras met kikkertjes, het zomerse strand met de zeemeeuwen en als de blaadjes weer vallen is het duidelijk herfst.
Op oudejaarsdag zou je het kaarsje van 2017 kunnen laten opbranden. Zet na 1 januari een lichtje met daarop '2018' geschreven aan de andere kant van de poort. Als het lichtje brandt, zou je een klein gesprekje kunnen voeren met je kinderen, over wat er in het nieuwe jaar ons zal staan te wachten aan spannende, leuke, ontroerende, verdrietige of... dingen.
Een poort gemaakt door de natuur
Op een fietstocht over een weg fietsen waar de boomkruinen van de bomen aan weerszijden van de weg elkaar raken.
Een pergola in een tuin of een poortje in een haag waarachter zich nog een onverwacht stukje tuin ontvouwt.
Een poortje in een muur waarachter een prachtig, verstilt hofje ligt verscholen.
Je zal ze nooit ontdekken als je het hek niet opendoet of onder het poortje doorloopt om te kijken wat er te ervaren en beleven valt.
Zoek een afbeelding van een dergelijke 'natuurlijke' poort via het afbeeldingen bestand van Google en zet deze centraal op de kijktafel.
Een bronskleurige, ronde schaal staat op de winterse ijsblauwe placemat. In een kaartenhouder (er zit een houten houder in het rode koffertje "Beginnen maar!) staat een afbeelding van een 'natuur' poort met een wenkend perspectief. Het licht maakt je nieuwsgierig en lokt je als het ware steeds verder het landschap in. Zulke 'poorten' gevormd door de takken van bomen noemen we ook wel een bomenkathedraal. Ze vormen als het ware een gewelf, een soort van buitenkerk. Plaatsen waar je iets van de grootsheid van God kunt bespeuren.
Klimop is de plant die 'trouw' symboliseert, in dit geval de trouw van God. En als het lichtje brandt, dan komt de kijktafel tot leven.
De deur van je hart
Je kunt je hart sluiten of wagenwijd openzetten. Ons hart heeft kamers als een huis en deuren die we open en dicht kunnen doen. We kennen allemaal dit soort beeldtaal over ons hart, dat we er eigenlijk nauwelijks nog bij stil staan. Toch het is het iets heel bijzonders.
Op deze kijktafel wordt achter het deurtje van het hart de hemel zichtbaar. In ons hart vind je de toegangsdeur van onze innerlijke ruimte. Daar, in die ruimte, zijn we veilig en kan niets je bezeren.
Het is de plek die God in ons heeft neergelegd en waar we God in alle vrijheid kunnen ontmoeten.
Onze innerlijke ruimte, onze ziel, is daarmee ook een plek van Gods-ontmoeting. De plaats waar God en mens elkaar kunnen vinden: Hemel op aarde.
Daarom staat het lichtje op de onderzetter met de tekst 'Blij dat U er bent voor ons'. Deze tekst-onderzetter zit in het koffertje 'Beginnen maar' en zit ook verborgen in de kaft van het Kijktafelboek * . De afbeelding van het deurtje in het hart vind je hier.
Een kloosterpoort binnengaan
Kloosters zijn plaatsen in onze samenleving waar mensen wonen die weten wat bidden is en dit niet alleen weten, maar dit ook -in een vast dagelijks ritme- doen. Ze maken daar consequent en volhardend werk van hun diepste inspiratie en diepste besef.
In een klooster valt de innerlijke ruimte van haar of zijn bewoners en de uiterlijke vorm van het kloostergebouw bijna samen.
Er zijn kloosters waar de kloosterpoort altijd dicht is, dit zijn de zogenaamde slotkloosters, maar steeds meer zetten kloosters en abdijen hebben hun poort wijdopen gezet. Zo ontvangen ze op een gastvrije manier mensen, die in de stilte op verhaal kunnen komen. Zij willen een plaats vormen waar je op adem kunt komen, de deur naar je innerlijke ruimte kunt (her)vinden.
In kloostergebouwen kan je vaak in de architectuur ook aanvoelen, dat de innerlijke ruimte van haar/zijn bewoners aan de buitenkant zichtbaar wil worden. Bidden, samen zijn met God, is een avontuur dat nooit verveelt. Alsof je telkens met een nieuw poortje een nieuwe ruimte betreedt. Theresia van Avila, een beroemd mystica, beschrijft haar avontuur met God in haar boek 'Innerlijke burcht'. De hoofdstukken leiden vanaf de ophaalbrug, door de poort heen naar een burcht met zeven verschillende ruimtes.
Deze afbeelding geeft daar iets van weer. De kloostermuur, de poort erin, het donker en licht alsof er aan al die poortjes geen einde komt en je telkens weer een nieuwe drempel kunt overgaan. Zoek voor een dergelijke afbeelding in het afbeeldingenbestand met de zoekterm 'kloostergang'. De afbeelding van deze kijktafel vind je hier.
Zet de afbeelding centraal op de kijktafel.
De kleur blauw van de placemat is ook een mooi soort winters hemelsblauw. Symbool voor de aanwezigheid van God in ons en in onze wereld.
De klimop verwijst naar Gods trouw. Hij wacht voortdurend in onze ziel op ons bezoek.
Op de voorgrond ligt een sleutel als symbool van de zoektocht naar onze innerlijke ruimte.
De sleutel staat niet zozeer 'wilskracht' maar veel meer voor 'verlangen'.
De lente wacht achter de deur
Een poort van lego-steentjes staat in een winters landschap. Maar wat zie je achter de deur? Zijn daar al tekenen van de naderende lente? Maar deze kijktafel eind januari.
Vul een redelijk diepe schaal met aarde en verdeel hem in twee 'helften'. Zet de poort in het midden. Zet de schaal op een winterse ondergrond. Ik koos weer voor de hemelsblauwe placemat.
In de eerste, voorste helft, is het winter.
Maak een boompje van afgevallen takjes, van wit gespoten berketakjes of gebruik een ander winters uitziend boompje (uit de schappen van de kerstafdeling van het tuincentrum). En zet het vast in de aarde. Met wat lichte stuifsneeuw creëer je snel een wintersfeer. Zet het waxinelichtje ook in het winter-gedeelte.
Het achterste gedeelte, daar wordt de lente zichtbaar. Als een bruid die wacht achter de deur! Plant daartoe enkele bolletjes (blauwe druifjes, narcissen) in de aarde. Schik langs de rand van de schaal wat ranken klimop en een beeldje van een schaap symboliseert de komende lente. Eind januari/ begin februari worden er al weer nieuwe lammetjes geboren!
Ellie Keller
* Zowel het eerste, rode geloofskoffertje 'Beginnen maar!' als het Kijktafelboek zijn verkrijgbaar in onze webwinkel. Klik op 'producten' boven of onder in het scherm.
Artikelen in dit thema Door de deur
- Door de deur gaan, vijf kijktafels
- Door deuren
- Symbolische poorten en deuren
- Op zoek naar verborgen plaatsen
- Mijn huisje, versje over bidden
- Tillie en de muur
- Boeken vol met deurtjes en deuren
- Gebeden
- 'Ik ben de deur'
- Bijbelverhalen
- Liedjes over de deur van je hart en andere deuren
- Buitelbeer
- Stilte-oefeningen
- In een beeld samengevat