Binnen en buiten de lijntjes
Buiten de lijntjes met de symbolische kijktafel
Een klooster wordt vrijwel altijd omringd door een muur. Als je er binnen bent kan je niet zo maar weg. Als je in de kloostertuin loopt, is er eigenlijk maar een kant waar je naar toe kunt: naar boven!
Je blik op de hemel is vrij en grenzeloos. Zo opent zich binnen de grenzen van de muren een bijzonder perspectief.
'Ook binnen de perken, zijn de mogelijkheden onbegrensd' las ik ooit op een kaart die ik kreeg van een vriendin, toen ik langdurig aan bed gekluisterd was door ziekte.
Binnen de perken, binnen de gegeven grenzen van waar je bent op dat moment, blijven je gedachten vrij. Je kunt ze richten op wat je wilt. Je kunt fantaseren, je kunt in je gedachten reizen naar verre oorden en andere werelden.
Maar je kan je ook richten op God, zoals een monnik in zijn kloostertuin wiens blik omhoog getrokken wordt richting hemel.
Iets van deze ervaring is ook zichtbaar bij een kijktafel.
Het lichtje, het natuurelement en het symbool staat nooit zomaar 'los' op de tafel.
Ze staan altijd op een schaal en vaak ook nog op een 'kleedje', bijvoorbeeld een lapje of een placemat. Zo is de kijktafel altijd een begrensde plaats. Een apart, afgezonderd plekje. Sommige mensen zeggen een soort 'altaartje', een 'heilige' plaats.
De kijktafel maakt zich zo los van de gewone alledaagse werkelijkheid als de eettafel.
Een plek binnen de lijntjes zou je kunnen zeggen, maar de kijktafel richt zich juist buiten de lijnen. Het is een afgebakend plekje, dat zich richt op een op dat moment niet zichtbare werkelijkheid die wordt opgeroepen door het symbool op de kijktafel, dat naar die werkelijkheid verwijst. Het verwijst naar een bijzondere ervaring, gebeurtenis of een religieuze/godsdienstige werkelijkheid.
Zeker als je het lichtje aansteekt, wordt een kijktafeltje een plaats die uitnodigt om even stil te zijn, je gedachten te concentreren, te mijmeren. Een plaats, die uitnodigt om het verhaal dat de kijktafel vertelt tot je te laten doordringen en zo tot leven te laten komen.
Een klein omlijnd plekje in je huis, een kijktafel, richt onze blik en die van onze kinderen op de hemel, op Gods werkzame aanwezigheid in onze wereld.
Het is ook een plekje dat op eenvoudige wijze uitnodigt tot gebed bij het brandende lichtje.
Wat een kostbaar instrument is een kijktafel! Daarom staan er bij elk van de tien thema's, die wij jullie elke jaar aanreiken om geloven thuis vorm en inhoud te kunnen geven, voorbeelden van passende kijktafels die je thuis makkelijk na kunt maken of er je eigen draai aan te geven.
Misschien een idee om het komende jaar een plekje in je huiskamer te reserveren voor de kijktafel?
Je hebt er echt niet veel voor nodig: een neutrale platte schaal of een houten plateau, een placemat, een waxinelichtje in een eenvoudig glazen houdertje en een klein vaasje. In elk winkelcentrum zijn dergelijke spullen in de winkels te vinden. Het vierde element is een symbolisch voorwerp, dat je vaak al in huis hebt of een afbeelding, die kunt uitprinten via het afbeeldingenbestand van Google. Als je een afbeelding of kaart gebruikt op de kijktafel is een kaartenhoudertje wel erg handig.
Foto's van thuis-gemaakte kijktafels kunnen gestuurd worden naar ekeller@intrakt.nl
en zullen -als je dat wilt- op de site of via onze Facebookpagina gedeeld worden met anderen, ter inspiratie.
Meer achtergrondinformatie en mijn aanbod voor workshops kan je vinden op www.kijktafel.nl
Veel succes!
Ellie Keller-Hoonhout
De afbeelding is de kijktafel is afkomstig uit onze kinderbijbel 'Het begon met Licht' en is getekend door Anne Westerduin
Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes
- Kijktafels voor de zomer met lijnen in de hoofdrol
- De Mag Dag!
- Stap een keer buiten je eigen lijntjes
- Alle kleuren van de wind
- Hoe verder je kijkt, hoe groter het lijkt
- Prentenboeken bij het zomerthema
- Drie gebedjes
- Tussen of buiten de lijntjes kleuren
- Spelletjes waar je op, over of juist binnen de lijnen moet blijven
- Jezus denkt na
- Bijbelverhalen over grenzen
- Buiten de lijntjes met de symbolische kijktafel
- Een versje over tegels tellen
- Een raadsel met punten en lijnen
- Onder, boven, voor en achter
- Tillie en de muur
- In een beeld samengevat