Warmer worden

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Bijbelverhalen vol kracht en hoop

In groep vijf overleed de veel oudere broer van een jongetje uit de klas van mijn dochter. Ze hadden het zien aankomen, vanaf zijn geboorte had de grote broer een ernstige handicap, hij zou niet oud worden. Hij woonde ook niet thuis. De schok en het verdriet waren er niet minder om. Toevallig fietste ik met zijn moeder mee en vertelde ze dat het kleine broertje somber was, verdrietig en een beetje bang. Hij kon niet goed slapen.

een-griezelig-mens-wvw-IMG 9336'Ik vind die Jezus zo leuk'
In die periode had ik net aan mijn dochter uit de kinderbijbel Woord voor Woord een aantal verhalen over Jezus voorgelezen. Mijn dochter had gezegd: “Ik vind die Jezus zo leuk!” En inderdaad, als je de verhalen zo achter elkaar vertelde, kwam Jezus naar voren als een krachtige figuur, die telkens zorgde voor nieuwe hoop in een situatie waarin mensen zich machteloos en hopeloos voelden. Neem het verhaal 'Een griezelig mens'. Prachtig en kernachtig vertelt Karel Eykman hoe iemand die volkomen van de wereld is, vastgebonden en uitgestoten, in de ontmoeting met Jezus tot zichzelf komt en zich herinnert hoe hij heet: Adam.
Karel Eykman vertelt de verhalen op een heel eigen wijze, hij noemt het zelf: 'preken in verhaalvorm'. Omdat de verhalen voor de tv bewerkt zijn, zijn ze kort en krachtig.

 

Het was goed zo
Dit schoot me te binnen in het gesprek met de moeder van het klasgenootje en enigszins beschroomd – ik wist niet of deze familie enige binding met een geloof had- zei ik: misschien is die kinderbijbel iets, het zijn zulke hoopvolle verhalen, telkens is er een goede afloop, er gaat kracht van uit. Een tijdje later vertelde de moeder me dat ze de verhalen had voorgelezen. Het had haar zoontje erg goed gedaan en – in haar woorden-: “Daarna was het klaar. Het was gewoon goed zo.”

woord voor woord KBOver Woord voor Woord
Eykman schreef zijn Bijbelse vertellingen voor het IKON-televisieprogramma ‘Woord voor Woord’. Deze druk bevat een voorwoord van Aart Staartjes, die de verhalen op tv voorlas, en wederom de illustraties van Bert Bouman. Dat deze bundel steeds nieuwe generaties aanspreekt, heeft te maken met de nadruk op de vele menselijke ervaringen met een God met wie 'valt te praten', door wie mensen gezien worden en bij wie mensen hoop vinden. Verder is er Eykmans vertelstijl: direct, toegankelijk en levendig zonder dat het bijzondere karakter van de verhalen tekort gedaan wordt. Hoewel Eykman deze vertellingen volgens eigen zeggen beschouwt als een ‘oprijlaantje’ naar de Bijbel, is het een volwaardige ‘weg’. De bundel begint met Abraham. De verhalen over de schepping en Jona worden gebracht op het moment dat de joden in ballingschap zijn in Babylon en verhalen vertellen over hoe het ooit begon tussen God en zijn volk. De gekleurde illustraties zijn deels schetsmatig, deels zeer precies, en waar het gezichtsuitdrukkingen betreft, zeer expressief. Illustrator Bert Bouman overleed in 1979, drie jaar na de verschijning.
De 17e druk verschijnt in het jaar dat de kinderbijbel van theoloog, dichter en jeugdboekenschrijver Eykman 40 jaar bestaat. Met uitgebreide inhoudsopgave en nieuwe omslagillustratie. Om zelf te lezen vanaf ongeveer 9 t/m 12 jaar.

NS

Artikelen in dit thema Warmer worden

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook