Kijk eens om je heen
Samen spelen
Spelletjes vormen voor veel gezinnen een favoriete bezigheid. Maar dit geldt niet altijd en niet voor iedereen. Niet alle kinderen (of volwassenen!) kunnen immers tegen hun verlies. En sommige gezinsleden voelen zich niet gezien omdat de anderen steeds handiger of sneller zijn of een betere tactiek hebben; hun eigen vaardigheden komen niet aan bod. Denk dan eens aan andersoortige spelletjes, waar het niet gaat om winnen of verliezen maar juist om samenwerken of het profiteren van elkaars sterke kanten.
Speel het eens anders
Bestaande spelletjes kun je makkelijk aanpassen zodat het competetieve element minder op de voorgrond komt. Speel scrabble bijvoorbeeld eens met alle letters open op tafel, of tel alle letter- en woordwaardes niet op bij het totaal van individuele spelers maar maak een groot teamtotaal.
Bij verstoppertje kun je de rollen eens omdraaien. Laat een iemand zich verstoppen; de rest gaat op zoek. Als je de verstopplaats hebt gevonden kom je erbij zitten; zo gaat het door totdat iedereen samen verstopt zit.
Coöperatief spelen
Er bestaan ook speciale spelletjes zonder winnaars of verliezers, de zogenaamde 'coöperatieve' of 'groene' spellen. Voor jongere kinderen is er bijvoorbeeld 'Max de kat'. In plaats van tegen elkaar te spelen werk je samen met je medespelers om drie kleine diertjes in veiligheid te brengen voordat Max de kat hen te pakken kan krijgen. Uitgeverij Zonnespel en de firma Haba hebben meer van dergelijke spelletjes.
Bij oudere kinderen (vanaf ongeveer 10 jaar) zijn strategische spellen vaak populair. Er bestaan ook bordspelen waar je samen moet werken om een missie te laten slagen. In het spel 'Pandemie' bijvoorbeeld werk je samen om geneesmiddelen te vinden voor vier ziektes die de wereld bedreigen.
Maak samen een verhaal of tekening
Geef je fantasie de vrije loop door samen een verhaal te verzinnen. Iemand begint en na de eerste zinnen neemt iemand anders het over. Zo voegt iedereen weer een nieuw element toe; alles mag en kan.
Een variatie hierop: iedereen begint met een stuk papier en begint te tekenen. Na een minuut of twee stop je en geef je het vel door aan degene die naast je zit. Die gaat verder waar jij gebleven bent, en jij voegt ook weer wat toe aan de tekening die nu voor je ligt. Dit herhaalt zich een paar keer. Aanvankelijk kunnen kinderen aarzelen om 'hun' tekening uit handen te geven, maar langzamerhand verandert 'mijn' in 'ons'.
Marshmallow uitdaging
Waag je met je gezin eens aan de Marshmallow uitdaging: bouw met 20 stukken ongekookte spaghetti, een meter plakband en een meter touw een zo hoog mogelijke vrijstaande toren; op de top moet een marshmallow geplaatst worden. Het is een bekende proef om de waarde van echte samenwerking te laten zien, waarbij ieders bijdrage van belang is. Kleuters schijnen hier heel goed in te zijn en bouwen hogere torens dan managers. Voor meer informatie, check de website http://marshmallowchallenge.com/Welcome.html
MH