De deur gaat open!

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Open-baring!

Kerstmis-(c)-Anne-Westerduin 

Midden in de winternacht
ging de hemel open.
Die ons heil ter wereld bracht,
antwoord op ons hopen...

Wist u dat de tekst van dit bekende kerstlied werd geschreven in de tweede wereldoorlog? Een tijd waar met recht kon worden gesproken over een winternacht. De hongerwinter, de bezetting: veel mensen leden onder het duister die deze tijd met zich meebracht, in het bijzonder in de gevangen- en vernietigingskampen van Nazi-Duitsland. En dan wordt juist dit lied geschreven en gecomponeerd als een soort tegenstem, dat het licht het altijd van het duister wint.

Schitterende-bijbelverhalen-bezoek-van-engel-aan-maria-IMG 85822015 jaar geleden leed Israël ook onder een bezetter. Het maakt deel uit van het Romeinse keizerrijk met zijn soldatenlegioenen en marionetten-koningen als Herodes. Maar God laat zich ook - in welke winter we ons ook bevinden - zien. De hemelpoort gaat altijd open voor wie licht, liefde of geborgenheid zoekt.  In 'Schitterende bijbelverhalen' zien we dit prachtig verbeeld in de illustratie bij het verhaal over Maria die bezocht wordt door een engel die haar vertelt dat ze door God gezien is en de moeder van Jezus zal worden.

En midden in de winternacht, 2015 jaar geleden, breekt God dan ook in onze geschiedenis in. God wordt mens. Wordt geboren als een mensenkind en in doeken gewikkeld. God gaat ons leven delen, met alles wat erbij hoort: vreugde, verdriet, lijden en dood.

Gods zoon komt niet in een paleis ter wereld, maar is toch een koningskind, want de zoon van Maria wordt geboren in de stad van koning David. In het evangelie van Matteüs lezen we precies hoe Jezus' afstamming in elkaar zit. Het leven van God op aarde begint zoals dat van  elk mensenkind: kwetsbaar, klein.

In het kerstverhaal van Lucas lezen we erover. In kerstliedjes zingen we ervan.  In 'Maria, die zoude naar Bethlehem gaan'  zingen we over de plek waar Jezus geboren wordt: 'daar waren vensters noch deuren' .

kerst-grot-prentenbijbel-IMG 8592Dat is opmerkelijk. Geen deur!  Dan gaat het er in eerste instantie echt niet om, dat het een plek is waar het koud is en armzalig.  Als Jezus wordt geboren wordt,  is dat namelijk een openbaring. Een open-baring. De os en de ezel, herders en wijzen: ze zijn allemaal getuigen van de geboorte van Jezus. Wij zijn allemaal welkom rond de kribbe. Zou het daarom zijn dat in veel afbeeldingen van de geboorteplaats van Jezus de stal geen deur heeft, de grot open is, of de deur wagenwijd open staat?

Ik denk het wel.  De hemel gaat open, God openbaart zich in een mensenkind. Er wordt geen enkele barrière opgeworden. Je hoeft geen sleutel te hebben, geen pasje, geen toegangscode, je hoeft je niet te identificeren. Je hoeft alleen maar de deur van je eigen hart open te zetten en Jezus welkom te heten in je leven.

EK

* de eerste afbeelding is afkomstig uit de ''Het begon met Licht' en is verrkijgbaar in onze webwinkel. Ga naar...
* de tweede afbeelding is afkomstig uit 'Schittende bijbelverhalen om voor te lezen'. Geschikt voor kinderen van 4-8 jaar en verkrijgbaar in onze webwinkel. Ga naar..
* de derde afbeelding is afkomstig uit de 'Prentenbijbel' van Marijke ten Cate.

 

 

Artikelen in dit thema De deur gaat open!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook