De deur gaat open!
Kijktafel voor de Sinterklaastijd
Een evenwichtige kijktafel bestaat uit:
* een ondergrond die past bij dekleuren van het seizoen
* iets uit de natuur
* een lichtje op een onderzetter
* een afbeelding en/of een symbool
Daar wordt aan de deur geklopt
* Op een mooi lapje in een glanzend bruin-oranje herfsttint ligt een stukje jute. De zak van Sinterklaas is traditioneel van jute gemaakt.
* Daarop liggen enkele herfstbladeren. In de drie weken dat Sinterklaas in ons land is, waait de wind zo hard door de bomen, dat bijna alle takken van de bomen kaal zijn op 5 december.
* Het lichtje staat in een glazen, bruine onderzetter die de vorm heeft van een blaadje.
* Er staat een afbeelding van de voorkant van een huis, inclusief voordeur, in het fotolijstje dat de vorm heeft van een huis. Deze afbeelding past bij het thema 'De deur gaat open' en doet ook denken aan het bekende Sinterklaasliedje 'Daar wordt aan de deur geklopt'.
Daar wordt aan de deur geklopt,
hard geklopt, zacht geklopt.
Daar wordt aan de deur geklopt.
Wie zou dat zijn ?
Wees maar gerust mijn kind.
Ik ben een goede vrind.
Want al ben ik zwart als roet,
'k Meen het toch goed.
Of Piet nu zwart is van het roet van de schoorsteen, door de regenboog heen is gevaren of tot een stroopwafelpiet is verkleurd: hij meent het goed! Welke kleur een mens ook heeft, uit welk land ook afkomstig: onze deur zou voor iedereen open moeten staan.....komt de Heilige Nicolaas oorspronkelijk niet uit Myra, dat in het huidige Turkije ligt?
Tussen de schijfjes van de appeltjes van oranje en ingesneden gedroogde mandarijntjes, liggen enkele kaneelstokjes en staat een oude speculaasjesvorm waar Pieten uit kunnen rollen. Zo klopt Piet symbolisch aan de deur en ruikt het naar de Sinterklaastijd op de kijktafel.
Aan de andere kant van de kijktafel, achter het lichtje, staat de rode mijter van Sint Nicolaas. Sinterklaas is een echte heilige. Kijk maar naar het kruis dat de bisschopsmijter siert. We gedenken op 6 december de sterfdag van de H. Nicolaas, de bisschop van Myra. En op de vooravond hiervan vieren we met 'pakjesavond' ons Sinterklaasfeest.
Er zijn veel legendes over hem bekend en ook in (het oude) Rusland, waar de H. Nicolaas de patroonheilige van is, zijn veel verhalen bekend waar hij vermomd bijzondere dingen deed. In de rubriek 'Vertellen' vind je het verhaal 'de overvloedige oogst'.
Een cadeautje voor jou
Op ons eigen 'geloventhuis' kanaal op Youtube vind je twee voorbeelden van een sinterklaaskijktafel.De kijktafel met de titel "Zie de maan schijnt door de bomen' en de kijktafel 'Een cadeautje voor jou' . Ellie Keller doet je stap voor stap voor hoe je van deze Sinterklaasspulletjes een mooie kijktafel maakt.
In mijn 'Kijktafelboek' staat ook een mooi voorbeeld van een Sinterklaaskijktafel. Het Kijktafelboek is een prachtig cadeau voor iemand die haar of zijn inspiratie zichtbaar wil maken en daarom een viertafel, aandachtshoekje c.q. een kijktafel wil maken. (€ 24,00) Voor ouders, leerkrachten en parochiemedewerkers. Het boek geeft naast uitleg en achtergrondinformatie in het tweede gedeelte van het boek voor alle seizoenen en geloofsfeesten door het jaar veel voorbeelden. Interesse? Ga naar...
EK
Artikelen in dit thema De deur gaat open!
- Kijktafel voor de Sinterklaastijd
- Verhalen over Sint Nicolaas
- GT-redactie zoekt vrijwillig(st)er
- Wie wil onze Sinterklaas of Kerstman zijn?
- Adventsstraatje 'de deur gaat open!'
- Versje bij het openen van de deuren in het Adventsstraatje
- De deur gaat open!
- Adventsstraatje knutselen
- Een heilige deur gaat open!
- Kleine Uil wordt wijs in nieuw jasje
- Engelenpost
- Open-baring!
- Grimi, het kleine wolfje
- Voorlezen in de Advent en Kerstperiode
- Lichtjestocht
- Gebedje voor de Advent
- Werkbeschrijving onderdelen mini-kerstgroep