Een buiging voor jou
Vieren en vertellen in de Sinterklaastijd
Vanaf 15 november zijn alle kinderen weer in de ban van Sinterklaas, want Sint Nicolaas is vanuit Spanje met zijn boot naar Nederland gekomen. Met alle Pieten erop, welke kleur ze ook hebben, en vol met pakjes.
Het feest van Sint Nicolaas, 6 december, valt in de Advent, de voorbereidingstijd op Kerstmis. In zijn grote Boek - het levensboek zou je kunnen zeggen - staat alles opgeschreven. Het goede en kwade dat je hebt gedaan. We maken nieuwe voornemens en willen niet meer 'stout' zijn, opdat Jezus te midden van ons geboren kan worden.
Zijn jullie als eerste naar de intocht van Sint Nicolaas gaan kijken?
Heb je thuis een Sinterklaasritueel?
Natuurlijk kunnen het Sinterklaasjournaal en/en of nieuwe films die uitkomen een rol spelen, maar het allerleukste is natuurlijk om thuis de Sinterklaastraditie in ere te houden.
* Maak een Sinterklaaskijktafel, dan kan je het lichtje aansteken aan het begin van jullie 'Sinterklaasmoment'.
Twee voorbeelden vind je onder de rubriek Kijktafels. In een filmpje zie je daar hoe je stap voor stap een dergelijke kijktafel maakt.
* Kruip samen lekker op de bank en lees een Sinterklaasverhaal voor.
* Schoen zetten met daarin een wortel en/of een tekening voor Sinterklaas.
* Spreek af op welke dagen de schoen gezet mag worden en wanneer er waarschijnlijk iets in wordt gedaan door de Pieten van Sint. Sint kan niet elke dag komen - er zijn meer kinderen die hun schoen zetten- en cadeau's worden pas op zijn verjaardag gebracht, als jullie het Sinterklaasfeest vieren!
* Sinterklaas doet bijvoorbeeld wat strooigoed in de schoen, een kleine chocoladeletter of een zakje 'nepgeld'. Wist je trouwens dat deze traditie verband houdt met een beroemde heiligenlegende over Nicolaas? De jonge Nicolaas ontdekte dat een arme vader voor zijn drie dochters geen bruidsschat kon betalen. Omdat de meisjes in oreerbare beroepen dreigde te belanden, bracht Nicolaas het benodigde geld anoniem in de nacht naar het huis waar de meisjes woonden? Driemaal gooie hij 'sn chts een zakje goud (appeltje van goud) door het raam naar binnen.
* Ook mag een poosje voor 5 december het verlanglijstje in de schoen.
* Zing dan samen enkele Sinterklaasliedjes (een CD of boek met Sinterklaasliedjes frist jullie geheugen weer op). Blaas het lichtje op de Sinterklaaskijktafel uit.
* En 's ochtends is de wortel door het paard opgegeten en/of tekening door de Pieten meegenomen om aan Sinterklaas te geven, en heeft de Sint iets in de schoen gedaan!
Enkele boeken met verhalen voor de Sinterklaastijd
Dit boek zou eigenlijk in geen enkel gezin mogen ontbreken. Het is een boek zonder tekst en prachtig - met oog voor het kleinste detail - getekend door Charlotte Dematons.
Het begint in Spanje in het paleis van Sinterklaas. Je ziet de boot wegvaren vanaf de Spaanse kust waar de bejaarde pieten en de kinder-pietjes moeten achterblijven. Je ziet daarna de boot aankomen in Nederland, waar veel kinderen St. Nicolaas staan op te wachten. In het publiek staan ook bekende kinderboekfiguren,bijv. Pippi Langkous.
Het boek is dus tevens een zoekboek. Op elke bladzijde staat bijvoorbeeld een Piet die altijd staat te snoepen, of de Piet die zijn pet kwijt is.
En wist je dat Sinterklaas behalve een paard ook nog een lievelingskat heeft, die altijd met hem meegaat?
De hulpsinterklazen worden geïnspecteerd en de Pieten gaan een verjaarscadeau voor Sinterklaas kopen....
Charlotte Dematons, Sinterklaas.
Jaques Vries en Dagmar Stam vertellen in dit boek over de feesten van het jaar met Wouter en Mieke, twee kleuters.
In dit boek staat op pag 22 een verhaal voor Sint Maarten waarna er 12 Sinterklaasverhalen volgen: vanaf de intocht, de schoen zetten, de vraag hoe oud Sinterklaas eigenlijk is, tot de Sinterklaasviering op school en thuis!
Er is ook een apart boek van hetzelfde duo waarin alleen de Sinterklaasverhalen staan: 'Dag Sinterklaasje' .
Jacques Vriens & Dagmar Stam, 'Nog een nachtje slapen' of 'Dag Sinterklaasje'
In het eerste deel van dit klassieke boek staan 20 prachtige Sinterklaasverhalen, van bekende schrijvers geschikt voor de allerkleinsten tot de grotere kinderen. Je vindt er 21 bekende sinterklaasliedjes met notenbeeld en recepten voor o.a. pepernoten, marsepein, speculaas, taai-taai, bordstplaat en koek versieren e.d.
Het tweede gedeelte van het boek bevat enkele christelijke legendes die er over Sint Nicolaas, de bisschop van Mira, bekend zijn. In Rusland bestaan er talloze legendes over de barmhartige Nikola.
De heilige Nicolaas is de beschermheilige van het oude Rusland en in veel Russische huizen is dan ook een icoon van de Sint Nicolaas te vinden.
Ineke Verschuren, Daar wordt aan de deur geklopt, Sint Nicolaasverhalen, liedjes en recepten.
EK
Artikelen in dit thema Een buiging voor jou
- Nieuw: Het Kijktafelboek
- Eer aan de doden
- Heilig, heilig, heilig...
- Twee Sinterklaaskijktafels
- Eerbied voor jou
- Sint Maarten & De bedelaar en de mantel van Martinus
- Eerbied
- Elisabeth van Thüringen
- Wie wil heilig worden?
- Verhalen uit de kinderbijbel over 'heilig'
- Vieren en vertellen in de Sinterklaastijd
- Kijktafelboom, mijter en boek knutselen
- De legende van Christoffel
- In de hemel en op aarde
- Buigen kan op veel manieren
- Geloven in God en in Sinterklaas