Een buiging voor jou
Heilig, heilig, heilig...
De kijktafels van deze herfst staan in het teken van 'heilig'. Eigenlijk is er maar één iemand heilig. Deze titel is in principe voor God zelf gereserveerd. Maar hij roept mensen ook tot heiligheid. In de christelijke traditie zijn er minstens zeven plaatsen, waar we in het hier-en-nu God kunnen ontdekken en ontmoeten. Zo leeft God - maar je mag op de plaats van God ook Jezus lezen - in onszelf, in de ander, in de 'minste der mijnen', in het Woord, in de sacramenten waaronder de Eucharistie, in de kerk en als laatste daar 'waar twee of meer in mijn naam bijeen zijn'.
Als je God op een van deze plaatsen ontmoet, kun je daar alleen maar een diepe buiging voor maken. Deze zeven plaatsen van Gods-ontmoeting inspireerden de redactie bij het bedenken van de kijktafels. Ik gaf er concreet vorm en gestalte aan.
De ondergrond: Bij Xenos vond ik een mooie schaal gemaakt van hout, waarvan de binnenkant met parelmoer is bekleed. Deze schaal is bij enkele kijktafels gebruikt. Verder een blauwe placemat, blauw is de kleur van de hemel. Een van touw gevlochten ronde placemat als ik 'aarde' moest verbeelden en verder een rode schaal bij de kijktafel van St. Maarten en een aardewerken schaaltje in de vorm van een blad en/of herftsbladeren als ik ook iets van de herfst wilde verwerken.
Iets uit de natuur: Ik gebruikte klimop, het hecht zich overal aan vast, en staat voor 'trouw'. Verder zie je enkele typische hefstbloemen: chrysanten gecombineerd met (bijna uitgebloeide) hortensia, enkele van papier gemaakte roosjes. Verder herfstbladeren en herfstvruchten als eikels, dennenappels e.d.
Het lichtje en de onderzetter: Ik gebruikte waxinelichtjes in een glazen gekleurde houder, die qua kleur het mooiste bij de kijktafel past: rood, geel of blauw. Een klein stomppkaarsje, ook in een passende kleur en ook zette ik het waxinelichtje in een klein lantaarntje. De blauwe onderzetter met de tekst 'bewaar in uw hand' komt uit het eerste koffertje 'Beginnen maar' en past mooi bij de herfst en onze bede dat God iedereen mag bewaren in zijn hand.
Alle kaarten die ik op de kijktafels gebruik zijn gekocht in de Duitse webwinkel www.klosterkunst.de. De platen zijn gevonden via Google afbeeldingen, waar ik heb gezocht met de zoekterm 'namaste'. Ze zijn met een kleurenprinter uitgeprint en op stevig papier geplakt.
HET HEILIGE EREN
De eerste vijf kijktafels verbeelden een aspect van 'het heilige eren'. We kunnen de heilige God eren of God eren die in de ander leeft. Maar ook kennen we het idee van 'heilige grond'. Een plek waar God aanwezig is.
EERBIED VOOR GOD
Op een hemelsblauwe placemat staat een afbeelding van twee biddende handen. Ze brengen eer aan God.
Je kan de afbeelding in een kaartenhouder zetten. In de het rode en groene Geloven thuis koffertje zit er een.
Op de voorgrond staan enkele herfstbloemen is een gekleurd borrelglaasje. Het lichtje - een roze stompkaarsje- staat op een glazen onderzetter.
__________
HET HEILIGE IN JOU
De schaal, de kaart en de kleine pompoentjes kocht ik allemaal bij Xenos. Als je met 'kijktafel-ogen' door gewone winkels loopt, zie je vaak de mooiste dingen....
De vrouw met het grote, brandende hart lijkt wel een moderne versie van het Heilig-hart-beeld. Het is duidelijk dat deze vrouw een hart heeft dat overstroomt van liefde. De liefde van God heeft bij haar zijn intrek genomen. Realiseren we ons, dat hij ook in ons hart woont?
Als het lichtje brandt, komt de kijktafel tot leven!
'Lieve God,
U woont in ons hart,
in het hart van kleine en grote mensen,
dat we ons hier meer en meer bewust van worden, zodat onze liefde groeit.'
__________
EERBIED VOOR GOD IN DE ANDER
'Namaste' is een groet waarmee je in een hindoeistisch land vaak begroet wordt. Hij betekent 'ik groet God (het goddelijke) in jou!' Een prachtige, respectvolle groet.
In de westerse wereld is dit besef weggezakt, het besef dat in iedereen die je ontmoet God woont. Heeft God ons niet geschapen naar zijn beeld en gelijkenis. Is onze ziel niet van goddelijke oorsprong. Mensen geworteld in de aarde, maar ook 'made in heaven'?
De blauwe onderzetter met de bede 'Bewaar in uw hand' is een bede waarmee we ook kunnen vragen om onze ziel te behoeden; dat zij haar goddelijke glans niet verliest.
De doorzichtige kubus bevat een 3D-beeld van handen die eer betonen.
__________
HEILIGE GROND
Wanneer Mozes in de woestijn een braamstruik ziet branden en dit verschijnsel van dichtbij wil gaan bekijken, vertelt een stem uit de hemel hem dat hij zijn sandalen uit moet doen, omdat de grond die hij gaat betreden 'heilige grond' is. (Exodus 3, 5)
Vanuit het brandende vuur maakt God zich dan kenbaar. Gods naam luidt "IK-BEN", ik-ben-er-voor-jou!
God heeft de ellende van zijn volk gezien, het roepen vanuit de slavernij gehoord en daalt af naar de aarde om zijjn volk te redden. Mozes zal zijn stem zijn en Gods volk uit het land van dood en slavernij -Egypte- naar het beloofde land brengen.
___________
HEILIGE PLAATS
In katholieke kerken brandt altijd de godslamp, want God is altijd aanwezig in zijn kerk. In het tabernakel wordt het heilig brood van de Eucharistie bewaard. Het lichaam van Christus dat de gelovigen omvormt tot wat ze ten diepste is: het lichaam van Christus dat samen in de wereld werkt om het het Rijk Gods dichterbij te brengen.
Deze plek, dit tabernakel, is op een andere manier 'heilige grond'. Je loopt er niet achteloos aan voorbij. Hier ben je eerbiedig en respectvol. Ja, maak maar een buiging voor God. Hij is hier aanwezig. Je kunt hier bidden, aanbidden. God, heilig en toch zo nabij!
DE HEILIGEN ONS VOORGEGAAN
De volgende kijktafels volgen de kalender van de maand november. We beginnen met een kijktafel voor het feest van Allerheiligen. TIP zoek een kijktafel voor het feest van Allerzielen - 2 nov- in ons archief. Als je de periode 'herfst' aanklikt zie je de thema's van voorgaande jaren verschijnen, in bijna elk herfstthema zitten ook kijktafels voor het feest van Allerzielen.
ALLERHEILIGEN (1 november)
Alle mensen die hun leven aan God gewijd hebben, noemen we heilig. Ze kunnen bekend of onbekend zijn. Officieel 'heiligverklaard' zijn door de kerk, of in het verborgene hebben geleefd. Maar allemaal wonen zij nu daar 'waar niemand ooit is van teruggekeerd om ons erover te vertellen'.
De heiligen ons voorgegaan,
die van de aarde vrijgekocht
nu rusten van hun werken,
zij spreken en getuigen nog
om ons geloof te sterken,
dat wij omgeven door de wolk
de weg ten einde lopen
een met het heilig trekkend volk
in liefde en in hope.
(M. Jacobse)
De mensen koesteren zich in Gods aanwezigheid en zijn omringd door het vuur en ht licht van zijn liefde. Wat een prachtig beeld, vol troost en geborgenheid!
Wij, de aan God toegwijde mensen op aarde en de heiligen in de hemel vormen een gemeenschap rondom God.
___________
SINT MAARTEN ( 11 november)
Er ligt een halve cirkel van wit papier in de binneste cirkel van de rode schaal.
Rood en wit ijn de kleuren van het wapen van de stad Utrecht, waar Martinus van Tours, beter bekend als Sint Maarten, de patroonheilige van is.
Het rood staat voor de soldatenmantel die St. Maarten in tweeen deelde. Zijn mantel, deken en jas tegelijk, de enige bescherming die een soldaat had in de winter, deelde St. Maarten met een bedelaar. Zo werd zijn witte onderkleed zichtbaar.
's Nachts in een droom maakt Jezus bekend dat hij die bedelaar was. Jezus identificeert zich met de arme, de dakloze, degene met schulden, degene die zijn /haar hoofd niet boven water kan houden...
We willen het licht van St. Maarten verspreiden. Daarom steken we een lantaarntje aan, zelfgemaakt van een uitgeholde pompoen of gekocht. Al zingend willen we iedereen blij maken met ons Sint Maartenliedje en zo zijn voorbeeld volgen...
____________
H. ELISABETH van THÜRINGEN (19 november)
Deze vrouwelijke heilige is een prima voorbeeld van een vrouw die als geen ander wist dat in elk mens Christus woont. "Wat je aan de minsten der mijnen hebt gedaan, heb je aan mij gedaan", zegt Jezus in het 25ste hoofdstuk van het Evangelie van Matteüs.
De adellijke Elisabeth van Thüringen (ook Elisabeth van Hongarije genoemd), was al jong begaan met de armen. Ze maakte kleding en gaf die aan de verkleumden, deelde bier uit de herberg, waarvan het vat volgens de legende nooit leegraakte, uit aan mensen die leden onder de hongersnood. Het brood dat ze - tot ongenoegen van haar familie - uitdeelde aan de armen, veranderde in rozen toen haar familie haar kwam controleren. Ze wordt traditioneel dan ook afgebeeld met een kruik en een schoot vol brood en/of rozen. Ze zorgde voor melaatsen en stichtte een ziekenhuis waar ze zelf in werkte.
Zeker als je naar haar vernoemd bent, is het een aansporing om de werken van barmhartigheid - net als Elisabeth - in je vaandel op te nemen. Hoe kan jij, anno nu, de dorstigen laven, de naakten kleden, de hongerigen voeden, de vreemdeling opnemen, voor zieken zorgen, gevangen bezoeken, de doden begraven....
___________
SINT NICOLAAS (Sinterklaastijd 15 november- 6 december)
EEN CADEAUTJE VOOR JOU!
ZIE DE MAAN SCHIJNT DOOR DE BOMEN
We laten je stap-voor-stap twee voorbeelden zien van hoe je een kijktafel voor de Sinterklaastijd kunt maken.
Een kijjktafel met als titel 'Zie de maan schijnt door de bomen' en een kijktafel met de naam 'Een cadeautje voor jou'.
In twee verschillende fimpjes zie je binnenkort hoe je dat met met de verschillende Sinterklaasspulletjes van de foto's voor elkaar krijgt.
Wat heb jij in huis om een kijktafel voor de Sinterklaastijd te maken? In onze rubriek 'knutselen en doen' zie je hoe je de boom, een mijter en een Sinterklaasboek kunt maken!
Klik hier voor het instructiefimpje van de kijktafel 'Zie de maan schijnt door de bomen'
Klik hier voor het instructiefimpje van de kijktafel 'Een cadeautje voor jou'
__________
GEEF LICHT DOOR...
'Heiligen zijn mensen waar licht doorheen schijnt' zei een kleine jongen eens toen hij het zonlicht door de gebrandschilderde ramen van de kerk zag schijnen.
Heiligen zijn transparante mensen die het licht van God weerkaatsen/weerspiegelen.
Nu is iedereen kandidaat voor de heiligheid, want allemaal kunnen we met ons hart laten zien, hoe God ons en de ander bedoeld heeft: als stralende mensen!
'Geef licht door, door licht te zijn', staat er op de kaart die het hart vormt van dit kijktafeltje. Dat zo we vrucht dragen.
Als we het lichtje op de kijktafel aansteken, worden we hier weer aan herinnerd. Grote en kleine mensen: we kunnen allemaal een lichtje zijn voor elkaar, zeker in deze periode waarin het buiten (maar soms ook van binnen) somber kan lijken.
EK
Artikelen in dit thema Een buiging voor jou
- Nieuw: Het Kijktafelboek
- Eer aan de doden
- Heilig, heilig, heilig...
- Twee Sinterklaaskijktafels
- Eerbied voor jou
- Sint Maarten & De bedelaar en de mantel van Martinus
- Eerbied
- Elisabeth van Thüringen
- Wie wil heilig worden?
- Verhalen uit de kinderbijbel over 'heilig'
- Vieren en vertellen in de Sinterklaastijd
- Kijktafelboom, mijter en boek knutselen
- De legende van Christoffel
- In de hemel en op aarde
- Buigen kan op veel manieren
- Geloven in God en in Sinterklaas