Warm lopen voor...
Warm lopen en Pinksteren 2013
De lente loopt ten einde, de zomer komt eraan. Buiten zitten de bomen weer volop in het blad. In de bermen langs de weg bloeien er volop boter- en paardenbloemen en op het kleinste grasveldje kan je zoveel madeliefjes vinden dat je er een kransje van kunt vlechten. Groen in alle varianten en hemelsblauw zijn de kleuren die passen bij deze tijd van het jaar. Laat ze op de kijktafel terugkomen.Warm lopen
Lopen jullie de avondvierdaagse? Maak je in dit seizoen het weekend wel eens een wandeling? Doen jullie mee met een sponsorloop? Dan is deze kijktafel misschien een idee.
Op een ronde lichtgroene placemat ligt nepgras. Hierop lopen drie kinderen hard, maar je kunt ze natuurlijk ook laten wandelen. Het zijn poppenhuispoppetjes. Vooral kleinere kinderen kunnen zich zo makkelijker identificeren met de kijktafel. 'Kijk, dit ben jij, dat is je zusje en dat zwarte kindje is natuurlijk je vriendje Raoul.'
Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven. Het lichtje staat op de goud-oranje onderzetter uit het vernieuwde koffertje 'Beginnen maar!' met de tekst: 'Wij zijn blij dat U er bent voor ons'.
Vanwege de Pinkstertijd zit in de blauwe houten boom een duifje. De duif is een symbool voor de heilige Geest. De Geest die ons inspireert, ons enthousiast maakt, ons warm laat lopen voor...
De geest des Heren heeft ...
Zondag 19 mei is het Pinksteren! Naast Pasen en Kerstmis het derde, grote christelijke feest. Met Kerstmis zetten we de kerststal en een boom neer, met Pasen zijn er paastakken, maar met Pinksteren?
De tekst van een pinksterliedje, in dit geval 'De geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt' (t. Huub Oosterhuis) kan je inspireren bij het bedenken van een thema voor een Pinksterkijktafel.
Ja, de geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt! Dit kijktafeltje is eenvoudig van opzet en is geschikt voor een gezin met kleine kinderen. Een lapje, placemat of kaarsenbord in rood en/of oranje (de kleuren van warmte en vuur) vormen de ondergrond. Een kaart met een afbeelding van een duif, twee mensenkinderen en een lichtje op een onderzetter staan centraal. Een onderzetter voor het lichtje in een glazen houdertje kun je natuurlijk ook zelf maken. Knip uit dun karton - in een passende kleur - een rondje en schrijf er zelf een Pinkstertekst op, bijvoorbeeld:
* Wij zijn blij dat u er bent voor ons
* Kom heilige Geest
* Geest die vuur en liefde zijt
* Om inspiratie
* Dat we warm lopen voor....../Jezus
Op de kijktafel hoort altijd iets uit de natuur. In dit geval staat er een klein vaasje met daarin enkele rode en oranje bloemen afkomstig uit een groter gemengd boeket. Een roos, als symbool van de liefde, mag natuurlijk niet ontbreken. Enkele 'pluimen' doen denken aan de wind. Adem, wind is ook een symbool dat onverbrekelijk met de Geest van God is verbonden.
De Geest des Heren heeft
een nieuw begin gemaakt.
In al wat groeit en bloeit
zijn adem uitgezaaid....
Het rode kaarsen-onderbord vormt de ondergrond. Daarop ligt het (nep) gras waarin enkele bloemen gestoken die op dit moment buiten bloeien. Het zijn anemonen en vergeet-me-nietjes. Met de komst van de heilige Geest werd alles wat Jezus aan de leerlingen had gezegd weer in herinnering gebracht. Ze zijn hem niet vergeten en lopen opnieuw warm voor de zaak van Jezus en vertellen er vol vuur over. De bloemen en het goudgele stompkaarsje geven samen met het duifje in de boom vorm aan deze kijktafel, waarin God zijn adem uitzaait in alles wat groeit en bloeit.
Laatst vond ik een pop-up kaart waaruit je twee prachtige vlinders kunt maken. Deze kaart gekocht met het idee 'je weet maar nooit aan wie ik hem kan sturen'. Maar nu pronken er twee prachtige vlinders op deze variant van de Pinksterkijktafel over alles wat groeit en bloeit!
Wie weet vanwaar Hij komt,
wie wordt zijn licht gewaar?
Hij opent ons de mond
en schenkt ons aan elkaar.
Vul een glazen schaal met zand en zet hem op een lapje/placemat in pinksterkleuren. Het zand geeft stevigheid aan drie kleine bolvaasjes, daarin staan bloemen in rood en oranje: stefanotis, een roos, fresiaatje, ranonkel. Pinksteren in bloemen, eenheid in verscheidenheid. Een groene streng vilt en jonge klimopblaadjes verbergen het zand en maken deze kijktafel vol en uitbundig. Twee mensenkinderen van verschillende kleur staan eensgezind in het licht van Pinksteren. Op de borst van het zwarte jongetje staat een vurig zonnetje, symbool van een vurig hart!
Onderweg met Jezus: 'Brandde ons hart niet in ons?'
Het thema van de site is 'warm lopen'. Meteen kwam bij de redactie het verhaal van de Emmausgangers in gedachten. Het Pinksterverhaal dat zich tijdens een wandeling op Paasmorgen afspeelt (Lucas 24, 13-35).
Twee vrienden van Jezus, die tijdens het paasfeest in Jeruzalem waren, lopen teleurgesteld en verdrietig naar huis terug. Hun verwachtingen van Jezus zijn met hem gestorven: Jezus is gekruisigd en begraven. Einde verhaal. Ze praten zacht over alles wat gebeurd is. Dan voegt een vreemde zich bij hen, die hen met behulp van de verhalen uit de Bijbel alles verklaart. In Emmaus aangekomen delen ze de avondmaaltijd met de vreemdeling. Terwijl deze het brood breekt worden hun de ogen geopend: Het is Jezus zelf! Ze spoeden zich terug naar Jeruzalem en vertellen de anderen leerlingen over de ervaring die ze onderweg met Jezus hadden: 'Brandde ons hart niet in ons, terwijl hij met ons sprak"
Op een oranje placemat staat in de gebedskaarthouder een afbeelding van de Emmausgangers. Deze afbeelding komt uit het afbeeldingenbestand van Google. Van Jezus zijn alleen de contouren getekend, een mooie symbolische weergave van de aanwezigheid van Jezus. In de boom zit een blauw duifje van glas (uit de wereldwinkel). Drie lichtjes in oranje en rode houders symboliseren de brandende harten. De bloemen in pinksterkleuren maken de kijktafel af.
Als een lopend vuurtje
Over vuur en vlammen bestaan veel uitdrukkingen en gezegdes. Vuur kan zich verspreiden als een lopend vuurtje.
De ervaring van Pinksteren steekt veel mensen aan. Als eerste de mensen die in en rond Jeruzalem woonden, maar ook de Joden afkomstig uit alle landen en gebieden van de middellandse zee: Parten, Meden en Elamieten, de bewoners van Mesopotamiƫ, Judea en Cappadociƫ en nog vele andere volken (zie Handelingen 2,9-11)
Het vuur van het geloof verspreidde zich als een lopend vuur.
Vuur, maar ook geloof moet aangestoken worden (de lucifers staan hiervoor symbool). Christenen moeten allereerst met hun leven en voorbeeld zichtbaar maken dat ze 'mensen van de weg' zijn, de oudste benaming voor de christenen. Pas dan kan je erover vertellen. Zo verspreidt het geloof zich als een lopend vuur!
Leg met behulp van kleine (witte) kiezelsteentjes een weg op een placemat. Zet op deze weg stompkaarsen in oranje, rood en geel. Deze vierkante kaarsjes kocht ik bij Ikea. Zet er een vaasje met bloemen bij in vuurkleuren en enkele doosjes met lucifers. (Hou de kijktafel veilig. Niet bij kleine kinderen!)
Dat wij in vuur en vlam komen te staan!
De kaart met Pinksterduif vond ik in een abdijwinkel, maar deze is ook te bestellen via een Duitse webwinkel. Ze hebben daar nog veel meer kaarten geschikt voor op de kijktafel. Ga naar... In vuur en vlam daalt de H. Geest neer over ons, blaast ons aan; wakkert het vonkje van Gods liefde, dat in ons hart is neergelegd, weer aan.
Er branden zeven kaarsen op deze pinksterkijktafel. Want om het vuur brandend te kunnen houden schenkt de Geest ons haar gaven in 'zevenvoud': De geest van wijsheid en verstand, van inzicht en sterkte, van kennis en ontzag en van de liefde voor God.
EK
Artikelen in dit thema Warm lopen voor...
- Warm lopen en Pinksteren 2013
- Lopend vuur
- Knutselen: vuurkorf voor Pinksteren
- Vurig geloven
- Onderweg gebeurt het
- Wandelen als avontuur
- Voorlezen over wandelen en aanstekelijk zijn
- Samen doen, ergens warm voor lopen
- Samen doen: uitje naar museum voor moderne kunst
- Gebeden die dichtbij de levensloop blijven
- St. Jansfeest
- Nieuw: Paus Franciscus, Leven en denken van Jorge Bergoglio