Er gaat wat gebeuren
Aswoensdag en Veertig-dagentijd
Op 9 maart is het Aswoensdag. Daarmee is het carnavalsfeest afgelopen en begint de Veertigdagentijd: de voorbereidingstijd op het Paasfeest.
Op Aswoensdag krijgen mensen in de kerk een ´askruisje´ op het voorhoofd. Dit houdt in dat de voorganger met as een kruisje op je voorhoofd tekent, als herinnering aan de betrekkelijkheid van het leven (´Gedenk dat je stof bent, en tot stof zult wederkeren´).
De as waarmee het askruisje wordt getekend is gemaakt van palmtakjes die het vorig jaar zijn uitgedeeld op palmzondag. Ze worden verbrand, en de as ervan wordt op aswoensdag gebruikt.
De oude benamen van de Veertig-dagentijd is de Vasten. Als je de dagen tussen Aswoensdag en Pasen gaat tellen dan kom je op meer dan 40 dagen uit. Dat klopt, want de zondagen van de vastenperiode telden niet mee. Op de zondag, de dag des Heren, resoneert altijd die eerste zondag van Paasmorgen mee. Op zondag dus geen somberheid en versobering, maar genieten en feest!
Aan het einde van de winter waren de voorraden meestal op, dus de buikriem aanhalen en wachten op de eerste lammetjes en de eerste oogst. De vastenperiode sloot dus prima aan bij de tijd van het jaar. Later, toen we niet meer zo afhankelijk waren van het voedsel dat het land oplevert, werd de vastenperiode ingevuld met afzien van luxe, zoals vlees eten of snoepen, drinken of roken. Menigeen kan zich het vastentrommeltje uit zijn jeugd nog herinneren. Daarin werden alle snoepjes gedaan van de door-de-weekse dagen. Maar op zondag was het feest, en mocht het trommeltje weer leeg. Kijk voor hedendaagse tips om de Veertig-Dagentijd in je gezin op een zinvolle manier vorm te geven in de rubriek Tips. Ga naar...
Pasen, het feest van het nieuwe Leven, valt niet voor niets in het voorjaar.
De datum waarop we Pasen vieren verschilt. Dit jaar valt Pasen erg laat, pas op 24 april. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de volle maan na 21 maart, het begin van de lente. Er kan dus bijna een verschil van een maand zitten tussen een vroege Pasen (op zijn vroegst dus 22 maart) en een late Pasen, zoals dit jaar.
MB & EK
terug naar nieuwspagina
naar bijdrage: De heilige (eigen naam hier)
Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren
- Prentenboeken: Er gaat wat gebeuren!
- De koffertjes in de Veertigdagentijd, Goede week en Pasen
- Veertig-dagen-tools 2011
- DVD tips voor de veertigdagentijd
- Palmpasen
- Kijktafels voor de Veertig-dagentijd en Goede Week 2011: Er gaat wat gebeuren!
- Kijktafels voor de Goede Week en Pasen; er gaat wat gebeuren....
- Noortje Bol en de .....
- Peuterpassieverhaal
- Paasliedjes
- Lente-liedjes
- Carnaval
- Aswoensdag en Veertig-dagentijd
- De heilige (eigen naam hier)
- Eenzaam laten
- Symbolen van de Goede Week en Pasen
- Pasen, overwinning van de liefde!
- Gebedje voor in de Veertig-dagentijd
- Gebedje voor Goede Vrijdag en voor Pasen
- Paasgebedjes
- Paasliedjes: zingen is dubbel bidden
- de Kapel
- Er gaat wat gebeuren, bijbelverhalen vertellen in deze veertig-dagentijd
- Pasen in drie verschillende bijbels voor kleuters
- Klein viermoment voor in de 40-dagentijd
- Huispaarskaars
- Pasen: Viermoment voor thuis
- Stralend in nieuw lente-licht!
- Het is lente
- Vasten-gesprekje 1
- Vasten-gesprekje 2