Er gaat wat gebeuren
Veertig-dagen-tools 2011
Vasten
Vasten betekent letterlijk niet eten. Tegenwoordig vult men het ook wel in met bepaalde dingen niet doen voor een bepaalde periode. Dat kan de hele veertigdagentijd zijn, maar ook alleen de week voor Pasen, of op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De motivatie is dat je God wilt zoeken, meer tijd wilt hebben voor Hem.
De lijdenstijd is van oudsher in de kerk een periode van eenvoud en soberheid. Wat betekent dat voor je gezin? Ontdekken wat echt waardevol is? Dat is een mooi avontuur. Ook kun je stil staan bij de welvaart die je hebt en bij anderen die dat niet hebben. Hoe je voor een ander kan zorgen.
Als kinderen zelf een keuze maken om te vasten, is het makkelijker voor ze om zich eraan te houden. Het is belangrijk om het kort en overzichtelijk te houden. Je moet er iets voor over hebben. Maar het levert bijzondere momenten op met God en met elkaar.
Voorbeelden van vasten in een gezin
- minder of geen televisie voor een bepaalde tijd.
- een paar dagen niet computeren.
- geen toetjes.
- geen broodbeleg, snoep of tussendoortje.
- geen cola of limonade, alleen water.
........
Het is het mooiste om iets vervangends erbij te verzinnen. In plaats van een toetje kun je elke dag zingen, een gedeelte van een verhaal lezen of een stukje van de veertigdagenkalender. Met elkaar spelletjes doen i.p.v. computer of tv, etc. Het geld dat je overhoudt, kun je sparen voor een goed doel, bijvoorbeeld: www.vastenaktie.nl of www.hetwondervan15cent.nl
Willen kinderen niet, geef ze de vrijheid niet mee te doen. Je kunt zelf laten zien hoe je ermee omgaat en vorm geeft aan vasten. Wie weet dat ze een ander jaar ook mee gaan doen.
(Van feest naar feest, (2003) Van der Gugten, Lous en Noordhof)
Veertigdagenkalender
Sommige kerken hebben een veertigdagenboekje, waarin aandacht wordt gegeven aan de vastentijd door teksten, liederen en soms ook bijdragen voor kinderen. Je kunt er ook een bestellen bij de webshop van de PKN.
Deze kalender heeft verhalen, puzzeltjes, gebedjes en... puzzelstukjes. De kalender is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Maar een jonger broertje of zusje kan ook meedoen in het ritueel. Wij nummeren de puzzelstukjes en zoeken samen met de jongste elke dag het juiste stukje.
Hongerdoek
Als je het woord hongerdoek in verband brengt met het vasten wordt duidelijk wat er mee wordt bedoeld. Hoewel er in de vastentijd geen honger wordt geleden, gaan mensen toch bewuster om met voeding. Vooral luxe voedingsmiddelen die eigenlijk overbodig zijn, worden minder gebruikt. Een hongerdoek werd vroeger al gebruikt om zich beter te kunnen concentreren in deze tijd van bezinning. Op hongerdoeken wordt het geloof van de lijdende mens uitgebeeld (Kinderleerhuis, (1996), Spoelstra). Op de webstie van vastenaktie / Cordaid kun je twee hongerdoeken downloaden. Wanneer je zo'n hongerdoek op een kijktafel zet, kun je er met de kinderen over praten. Ga naar.....
Sobere maaltijd
In sommige kerken worden er tijdens de veertigdagentijd sobere maaltijden gehouden. Dit is een maaltijd waarbij je bijvoorbeeld alleen rijst eet, met een eenvoudige vleesloze saus of zonder iets erbij. Men kan ook kiezen voor een sobere linzensoep of alleen brood. Thuis in je gezin kun je dat ook doen. Eventueel kun je weer sparen voor een goed doel, en tijdens de maaltijd daarbij stil staan. Heel veel kinderen op de wereld krijgen zo"n maaltijd maar één keer per dag!
Veertig dagen met tieners / jongeren
Met het thema Make a difference kunnen jongeren 40 dagen aan de gang.
http://www.hgjb.nl/voor-jou/hgjb-voor-jou/make-a-difference
Het boekje biedt voor elke dag een korte actie, bijvoorbeeld:
Actie 15: Lees Lucas 10: 30-37 en bid voor een groep die lijdt onder vooroordelen.
Actie 23: Slaap vannacht op de vloer naast je bed en bedenk dat miljoenen mensen altijd zo slapen
Actie 38: Een avond zonder elektrisch licht, gebruik kaarsen!
Ook wordt er verwezen naar andere ideeën voor de veertigdagentijd, zoals: http://www.zipyourlip.nl/doe-mee
Veertig dagen is wel lang...
Waarschijnlijk is er in elk gezin wel eens een moment dat je niet toe komt aan je veertigdagen-ritueel. Misschien vraag je je af wat er bij je gezin past en of de kinderen niet te jong zijn. Regelmatig een zelfde ritueel... daar pikken kinderen van alle leeftijden wat van op. Zelfs kinderen van 2 à 3 jaar proeven de sfeer van een kaarsje aansteken in een mooi hoekje, en regelmatig eenzelfde lied zingen met elkaar. De belangrijkste ingrediënten zijn herhaling en iets meemaken, al is het maar klein...
MV
Artikelen in dit thema Er gaat wat gebeuren
- Prentenboeken: Er gaat wat gebeuren!
- De koffertjes in de Veertigdagentijd, Goede week en Pasen
- Veertig-dagen-tools 2011
- DVD tips voor de veertigdagentijd
- Palmpasen
- Kijktafels voor de Veertig-dagentijd en Goede Week 2011: Er gaat wat gebeuren!
- Kijktafels voor de Goede Week en Pasen; er gaat wat gebeuren....
- Noortje Bol en de .....
- Peuterpassieverhaal
- Paasliedjes
- Lente-liedjes
- Carnaval
- Aswoensdag en Veertig-dagentijd
- De heilige (eigen naam hier)
- Eenzaam laten
- Symbolen van de Goede Week en Pasen
- Pasen, overwinning van de liefde!
- Gebedje voor in de Veertig-dagentijd
- Gebedje voor Goede Vrijdag en voor Pasen
- Paasgebedjes
- Paasliedjes: zingen is dubbel bidden
- de Kapel
- Er gaat wat gebeuren, bijbelverhalen vertellen in deze veertig-dagentijd
- Pasen in drie verschillende bijbels voor kleuters
- Klein viermoment voor in de 40-dagentijd
- Huispaarskaars
- Pasen: Viermoment voor thuis
- Stralend in nieuw lente-licht!
- Het is lente
- Vasten-gesprekje 1
- Vasten-gesprekje 2