Verborgen kracht 2
De verloren zoon
Het verhaal van de verloren zoon is een bekend verhaal. Hoe wordt het in de kinderbijbel verteld? Hieronder worden drie kinderbijbels voor kinderen van ongeveer 6 tot en met 9 jaar met elkaar vergeleken.Het hoogste woord; Bijbel voor kinderen.
Hanna van Dorssen (redactie). (Baarn, De Fontein, 2003, ISBN 90 261 1907 0)
De titel van het verhaal luidt in deze bijbel: "Het meisje dat haar broertje kwijt was". Het meisje uit de titel vertelt in de ik-vorm het verhaal. Een pakkend en boeiend verhaal, waarin je meteen meegenomen wordt. Terwijl het meisje naar haar broertje loopt te zoeken in de straten, staan er mensen te luisteren naar Jezus.
Ze vangt ook verhalen op: het verhaal over het verloren schaap, over een verloren muntje en het verhaal over twee broers van wie de jongste wegloopt.
Het bekende verhaal van de verloren zoon wordt op een originele manier verteld. Het is mooi invoelbaar en herkenbaar voor kinderen van nu en het doet nergens geforceerd aan. Er komen herkenbare emoties aan de orde: het meisje is kwaad op haar broertje ("Een knal voor zijn kop kan hij krijgen."), even later is ze bezorgd ("Maar als hij nou maar geen ongeluk heeft gekregen!") en heel blij als ze hem gevonden heeft ("Ik druk hem stijf tegen me aan en knuffel hem. Ik moet ervan huilen, zo blij ben ik!")
Op weg; Verhalen uit de bijbel voor kinderen.
Baukje Offringa. (Zoetermeer, Meinema, 1994, ISBN 90 211 3595 7)
Hier luidt de titel: "Een vader had twee zonen". Mensen stellen Jezus de vraag waarom hij toch omgaat met mensen als tollenaars en andere mensen die verkeerde dingen doen. Jezus vertelt dan het verhaal. Het bekende verhaal is hier wat traditioneler uitgewerkt, maar wel erg mooi.
Je kunt je goed inleven in de personen. Zoals bij de vader. Als de jongste zoon weg wil: "De vader keek hem bedroefd aan." En als hij eenmaal weg is: "De vader stond in de open deur van zijn huis en keek in de verte. Dat had hij heel vaak gedaan nadat zijn jongste zoon was weggegaan."
Het verhaal eindigt met een soort uitleg van Jezus: "Zoals deze vader hield van zijn beide zonen, zo houdt God ook van jou. Hij is erg blij als een mensenkind dat op de verkeerde weg was, weer bij Hem terugkomt".
Woord voor Woord; kinderbijbel.
Karel Eykman. (Ede, Zomer en Keuning, 1982, ISBN 90 210 4688 1)
De titel luidt hier: "De verloren zoon". Ook hier wordt het verhaal verteld vanuit de context dat Jezus veel met tollenaars omgaat. Het verhaal wordt nogal recht toe recht aan verteld. Het is vrij kort en de personages worden niet echt invoelbaar. Het verhaal blijft daardoor wat meer op een afstand en komt niet echt dicht bij de kinderen.
Conclusie
Het is alleen al interessant om te zien dat alle drie de schrijvers hetzelfde verhaal een andere titel geven. Dat laat al zien dat ieder het op haar of zijn eigen manier vertelt. De mooiste uitwerking van het eigenlijke verhaal van de verloren zoon vind ik persoonlijk dat in Op Weg. Jammer vind ik wel het toch wat moralistische einde. Maar dat kun je bij het vertellen weglaten. Het verhaal spreekt voor zichzelf.
Maar ik zou zelf het verhaal uit "Het hoogste woord" er zeker naast gebruiken. Het is origineel en prachtig verteld en heel herkenbaar voor kinderen. Beide verhalen vullen elkaar goed aan.
Marianne Baijens
terug naar nieuwspagina
Artikelen in dit thema Verborgen kracht 2
- Prentenboeken voor de winter 2009-2010
- Samen doen in de winter 2010
- Pannenkoeken en oliebollen op Vastenavond
- Kijktafels voor de winter
- Wintergedichtje
- H. Lidwina
- Is de tijd weer rijp voor heilige spulletjes?
- In je naam groeien
- Carnaval
- Aswoensdag en Veertig-dagentijd
- Gebed: verborgen kracht van het huwelijk
- Bidden in de winter
- de Kapel
- De verloren zoon
- Dank U wel: bidden rond het eten