Vrede leren van Franciscus
Bijbellezen met Franciscus
Franciscus las de Bijbel, de psalmen en probeerde zich helemaal in te leven in Jezus, zijn leven en zijn leer. In de verhalen vond hij richtlijnen voor zijn eigen leven, bijvoorbeeld over omgaan met geld, leven bij de dag en hoe om te gaan met mensen met een besmettelijke ziekte. Die verhalen kunnen ook ons op de goede weg zetten.
De Bergrede voor nu
Radicale armoede, geen bezit, geen bezorgdheid, waar haalde Franciscus al die idealen vandaan? Franciscus las de Bijbel, de psalmen en probeerde zich helemaal in te leven in Jezus, zijn leven en zijn leer. Vooral de Bergrede was voor hem heel belangrijk. In de Bergrede is Jezus heel radicaal. Wij zijn daarom geneigd om de Bergrede een beetje af te zwakken en het allemaal niet zo letterlijk te nemen. Franciscus deed dat anders. Om dat een beetje te begrijpen kan je de hulp van Karel Eykman goed gebruiken. Eykman heeft namelijk bij de uitspraken van Jezus in de Bergrede een heel aantal verhalen geschreven. Verhalen die spelen in onze tijd. Zo brengt hij de idealen van Jezus dichter bij ons.
Het boek is bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen. Er staan grappige illustraties in van de Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer. Stevige kost met een glimlach gebracht. Precies zoals Franciscus dat zou doen.
Vrij als de vogels, De Bergrede voor nu, Karel Eykman met illustraties van Margreet de Heer
Wijze woorden van Jezus
Onder de titel ‘Wijze woorden van Jezus’ wordt in de Prentenbijbel verteld hoe Jezus de mensen leert over zijn ideaal van een nieuwe wereld waarin er geen honger meer zal zijn en alle mensen voor elkaar zorgen. Maar ook God zal voor alle mensen zorgen, niemand hoeft zich meer zorgen te maken over geld. Zo leefde Jezus zelf, van dag tot dag, vertrouwend op God, in de overtuiging dat God van mensen houdt.
De Prentenbijbel is bedoeld voor jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar. Voor de ouders wordt er achterin een historische schets gegeven die je helpt om de verhalen beter te plaatsen.
Prentenbijbel, Marijke ten Cate
De rijke koopman
Franciscus wilde ten koste van alles voorkomen dat hij en zijn broeders vast kwamen te zitten aan hun bezit. Want rijkdom is aantrekkelijk, dat wist hij uit eigen ervaring. Hij zal zich dan ook helemaal herkend hebben in ‘De rijke koopman’ die Jezus ontmoet en die in de verleiding komt om Jezus te volgen. Maar de rijke doet het uiteindelijk niet. Want hij kijkt naar zijn prachtig opgetuigde kameel. Daar kan hij geen afstand van nemen. In de kinderbijbel Het hoogste woord wordt deze ontmoeting tussen een rijke en Jezus beschreven vanuit de visie van de rijke koopman. Waardoor je heel goed snapt hoe moeilijk het is om al je bezit op te geven.
Het hoogste woord is een kinderbijbel voor kinderen vanaf 9 jaar. Verschillende auteurs vertellen de verhalen, zoals dat in de ‘echte’ Bijbel ook gebeurt.
Het hoogste woord, Imme Dros, Remco Ekkers, Karel Eykman, Ton Honig, Gerrie Huiberts, Sjoerd Kuyper, Bette Westera, met illustraties van Guida Joseph
Leven bij de dag
Leven bij de dag is een ideaal wat je ook terug kunt lezen in het Oude Testament. Denk aan het manna dat maar voor één dag tegelijk verzameld mocht worden. In het boek Koningen valt te lezen hoe de profeet Elia tijdens een hongersnood aan een weduwe vraagt om haar laatste beetje brood. Ze aarzelt, maar Elia verzekert haar dat God haar niet zal vergeten. En dat gebeurt dan ook niet, het meel en de olie van de vrouw raakten nooit op zolang de hongersnood duurde.
Dit verhaal kan je lezen in Mijn eigen kinderbijbel, een dikke kinderbijbel met vrolijke plaatjes voor kinderen vanaf drie jaar om voor lezen en voor kinderen die net kunnen lezen om zelf te lezen.
Mijn eigen kinderbijbel, Catherine de Vries en Kristen Tuinstra met illustraties van Kelly Pully
Omgaan met zieken
Net als alle andere mensen uit zijn tijd had Franciscus een grote afkeer van mensen met lepra. Hij wist dat de ziekte besmettelijk was en hield lange tijd grote afstand van de bedelende melaatsen die ook in zijn omgeving rondtrokken. Tot op zekere dag zijn geweten ging knagen. Mensen met lepra waren toch ook kinderen van God, broeders en zusters van hem. Hij keert zijn paard en stijgt af om een melaatse medemens te omarmen. Deze ommekeer werd geïnspireerd door Jezus' omgang met melaatsen en andere uitgestotenen. Jezus geneest verschillende malen zieken waaronder mensen met lepra.
Het verhaal over de tien melaatsen, waarvan er maar eentje terugkwam om Jezus te bedanken staat in de kinderbijbel Een Bijbel voor jou. Het is een Bijbel met lieve illustraties en veel verhalen uit Oude en Nieuwe Testament.
Een Bijbel voor jou, Sally Ann Wright en Honor Ayres
Wies Sarot
Artikelen in dit thema Vrede leren van Franciscus
- Kijktafels over vrede met een wolf in de hoofdrol
- Kleine Uil wordt wijs - Franciscus, niet bang
- Vrede: Franciscus en de sultan van Egypte
- Prentenboeken over Franciscus
- Wolf van karton
- Oorlog en vrede van de heilige Franciscus
- Vrede leren
- Het Zonnelied van Sint Franciscus
- Knutsel: Een vredeswolfje van Franciscus
- Bidden om vrede
- Bijbellezen met Franciscus
- Boeken over vrede
- Knutselen: 'Fioretti'
- De vrede van Franciscus in een beeld