Tegenkomen
Kijktafels voor oktober en november
Een kijktafel bestaat uit vier elementen
- Een ondergrond, dit kan een schaal en/of lapje zijn
- iets uit de natuur van het seizoen (in de herfst heb je dat voor het oprapen)
- een symbool (een afbeedling of voorwerp) en
- een lichtje
Ik maak altijd een aantal voorbeelden waardoor je kan laten inspireren om jouw eigen kijktafel te maken, maar namaken is natuurlijk niet verbode!.
In het Kijktafelboek dat gelukkig nog steeds te koop is voor maar € 14,95, vind je stap-voor-stap-voorbeelden voor elk seizoen, achtergrondinformatie over kleine en grote christelijke feesten met telkens vier voorbeelden en nog veel meer! Tip: Het is een mooi december-cadeau!
Herfstschatten tegenkomen op je pad
Op straat, in het plantsoen, het park of het bos. Je kunt ze overal tegenkomen: kastanjes, beukennootjes, eikels, elzenpropjes... De bomen laten hun vruchten overvloedig vallen. Dus maak in de herfst een kijktafel, waar de mooiste schatten een plekje kunnen krijgen.
De ondergrond van deze kijktafel is een ronde grote rood-koperkleurige schaal. Hij is gevuld met goudbruine steentjes.
De spinnetjes geven het goede voorbeeld en lopen rond over de rand van de schaal.
Het kleine jongetje (een poppenhuispoppetje) kijkt zijn ogen uit, als hij de schaal rondloopt. Zet poppetjes neer al naar gelang je gezinssamenstelling.
Wat zal hij/zij allemaal tegenkomen? Ziet hij het verborgen hertje achter die grote boomstronk? Of die mooie paddestoelen die in een nacht - als bij toverslag - verschenen zijn?
Zonder herfstbladeren is deze kijktafelk toch in herfsttooi door de gekozen kleuren van de ondergrond en de steentjes die doen denken aan de lage zon die op gevallen - natte - herfstbladeren schijnt.
In een wijnglas staat een gevonden takje met eikeltjes eraan samen met enkele soorten besjes. Ook het uiltje kijkt zijn ogen uit. Wat heeft het bos mooie kleuren gekregen: geel, oker, bruin, rood, oranje...
Wie kom jij tegen?
Het is nog steeds een periode waarbij we voorzichtig moeten zijn als we mensen tegenkomen. De anderhalve-meter-samenleving en mondkapjes: het blijft lastig!
Op deze kijktafel ontmoeten twee mensen elkaar. Ze houden afstand, maar komen elkaar wel echt tegen. Vragen hoe het met iemand gaat, meeleven, glimlachen, een praatje maken... dat kan ook allemaal prima op afstand.
De mensen lijken wel een beetje op elkaar en dat is ook zo. Als het niet aan de buitenkant zo is, dan in ieder geval aan de binnenkant! Want de naaste... die is zoals jij. Net als jijzelf heeft ook een ander behoefte aan welgemeende aandacht. Een mens wil echt gezien worden, niet vergeten worden, de moeite waard zijn.
Deze kijktafel maakt ons er allemaal, groot en klein, weer bewust van dat we allemaal kinderen zijn van God, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. Mensen die gemaakt zijn om een antwoord te zijn op Gods liefde. Laten we dat samen zichtbaar maken!
Met behulp van kleine kiezels kun je een pad maken op de herfstondergrond. Zet er twee poppetjes op en kleed de kijktafel verder in herfstsfeer aan. Ik gebruikte daarvoor kleine houten blaadjes, maar met 'echte' herfstbladeren wordt het natuurlijk nog mooier.
Tip: Leg de gevonden bladeren een dag (of twee) tussen velletjes keukenrol met een zwaar boek erop, dan krullen ze minder snel om.
Als het lichtje brandt, komt de kijkafel tot leven!
Allerheiligen/Allerzielen
Dit jaar geen aparte kijktafel voor de feesten van Allerheilien en/of Allerzielen.
Wil je voor deze gelegenheid een kijktafel maken? Kijk dan in eens ons archief (te vinden in de groene balk met kip onder de headerfoto) Klik de periode 'Herfst' aan en kijk bijvoorbeeld eens bij ons thema uit 2013 'Durf te vallen'. Ook via het zoekvenster kan je in ons archief zoeken.
Laat jij je raken door wat je tegenkomt?
Het Bijbelverhaal dat we kennen als het verhaal van "De barmhartige Samaritaan' is een mooi voorbeeld van wat je kan doen als je iemand tegenkomt die hulp nodig heeft. Er komen drie mensen langs. Ze zijn op weg naar Jeruzalem. Op een onherbergzaam stuk verlaten weg is iets gebeurd: er ligt iemand langs de kant van de weg.
De eerste twee mensen die langs komen, zien de gewonde man wel, maar ze willen hun handen er niet aan vuil maken en lopen met een boog om hem heen.
Op de kijktafel is dit verbeeld door een grote steen en een lint van kleine witte steentjes die er met een grote boog omheen gaan.
Mensen met een groot hart en van goede wil: soms moeten ze als het ware met een lantaarntje gezocht worden. Wie had gedacht dat degene die de man wél gaat helpen juist tot die groep van Samaritanen behoort, de inwoners van Israël die door de meeste mensen worden genegeerd. Deze Samaritaan wordt een voorbeeld van een mens die echt ziet wat hij tegenkomt op zijn weg en zich niet laat weerhouden door vooroordelen, maar een naaste wordt van de man die in handen van de rovers viel.
Feesten in november: ontmoet de heiligen
Sint Hubertus ( feestdag 3 nov)
Hubertus was een wereldse edele aan het hof van Metz. Je zou kunnen zeggen dat hij van alles najoeg. Maar of dat ook het 'goede' was?
Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg erachteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten.
Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem gaf Hubertus opdracht naar Lambertus, bisschop van Maastricht te gaan. Vanaf die tijd diende Hubertus Christus. Zet een afbeelding van Sint Hubertus op jullie kijktafel. De twee hertjes op de voorgrond passen mooi bij de legenda van St. Hubertus, die de schutspatroon is van de jagers.
De jagers van tegenwoordig zijn vooral graag in de natuur. Ze werken vaak mee aan het bos-en wildbeheer en zulllen nooit zomaar voor de 'lol' in het wilde weg dieren afschieten.
Sint Maarten: Sint Martinus van Tours (11 nov)
'Elf november is de dag,
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje,
elf november is de dag,
dat mijn lichtje schijnen mag'.
Maarten was een romeinse soldaat. Een mantel behoorde - samen met een helm en zwaard - tot de standaarduitrusting van de soldaten. Het was een degelijke mantel die de soldaat overdag beschermde tegen regen, sneeuw, kou en wind en waar hij zich 's nachts lekker in kon inwikkelen bij wijze van deken.
Op een koude, herfstige dag komt Maarten bij de stadpoort van Amiens een bedelaar tegen. Het wordt een bijzondere ontmoeting, want als Maarten de verkleumde man ziet, aarzelt hij geen seconde. Hij pakt zijn zwaard, snijdt zijn soldatenmantel in tweeën en geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaar. 's Nachts krijgt Maarten een droom. Hij ziet Jezus die hem zegt dat hij blij is met de halve mantel.
Dit verhaal doet denken aan de uitspraak van Jezus: 'Wat je aan de minste der mijnen hebt gedaan, heb je voor mij gedaan'. Deze ervaring zet Maarten op een nieuw spoor, uiteindelijk wordt hij de bisschop van Tours.
Op 11 november gaan de kinderen langs de deuren met een brandende lantaarn. De lantaarn kun je zelf maken door een pompoen uit te hollen en er een waxine-lichtje in te zetten. Ze vragen de mensen om iets met hen te delen in ruil voor een Sint Maartenlied. Een mooie traditie, die het verhaal en voorbeeld van Sint Maarten levend houdt.
Sint Nicolaas ( intocht half november, feestdag 6 december)
Het kan vanaf half november zomaar gebeuren....een ontmoeting met Sint Nicolaas. Ieder jaar komt hij vanuit Spanje naar Nederland. Door het Sinterklaasjournaal leven we allemaal mee en uiteindelijk komt het allemaal goed. De Pieten, het paard van Sinterklaas en de pakjes komen veilig aan in Nederland. Het feest van beginnen!
Wist je dat in iedere mens Sinterklaas schuil kan gaan? Dat elke vreemdeling Sinterklaas kan zijn? Vooral in Rusland (dat Sint Nikolaas als schutspatroon heeft) zijn er heel veel legendes over hoe Sinterklaas zich vermomt en nietsvermoedende mensen geeft wat ze nodig hebben. In de rubriek 'vertellen' vind je een van deze legendes. Lees hem eens een keer voor!
Deze kijktafel is een soort knipoog.
Zet een speelgoedmijter op de herfst-kijktafel en zet er een poppetje achter.
Kleed de kijktafel verder in sinterklaassfeer aan: de zak vol met cadeautjes, wat kaneelstokjes, mandarijntjes, strooigoed.
Kijk wat je in huis hebt.
En natuurlijk mag een lichtje niet ontbreken!
Ellie Keller-Hoonhoutr besteden niet
Artikelen in dit thema Tegenkomen
- Kijktafels voor oktober en november
- Tegenkomen, versje
- Omarm wat je tegenkomt
- Bijbelverhalen vol onverwachte ontmoetingen
- Prentenboeken waarin je van alles kunt tegenkomen
- Herfst wandeling
- Route-tekening
- Wat er gebeurt, wordt je gegeven
- De taal verstaan van verhalen
- Wandelen als leer-ervaring
- Op je pad, versje
- Hij kan zomaar naast je lopen
- Een herinneringslichtje met herfstbladeren
- De oude zilversmid en het tapijt