Luister goed!
Hoe ziet dat geluid eruit?
Op papier
Nodig voor de spelers: blaadjes papier met (bijv.) zeven cijfers erop, potloden, kleurpotloden, gum. Als je die hebt: doosje(s) oude oogschaduw, of pastels (iets waarmee ze zachtheid kunnen uitbeelden). Nodig voor de spelleider: (verborgen bijv. onder een doek), allerlei dingen om geluid mee te maken, wat je ook maar bij de hand hebt. Bijvoorbeeld: twee lepeltjes, een nietmachine, een kam, aluminiumfolie, fluitje, klein elastiekje, schuurpapier en houtje, kristallen glas, mixer, papier, water in een kom, koektrommel ... ga ervoor!
Instructie
‘Jullie krijgen (bijv.) zeven geluiden te horen. Je hoeft niet te raden wat het is! Maar je gaat het geluid uitbeelden, op je papier. De vraag is ‘Hoe ziet dat geluid eruit? Voor jou?’
Ik laat het geluid een paar keer horen. Sluit je ogen, luister goed met je oren en laat het in je hele lichaam naklinken… Hoe ziet dat geluid eruit? Is het hard of zacht, scherp of dof, hoog of laag, vriendelijk of schrik je ervan, kort of lang? … Je mag je ogen weer open doen. Beeld het geluid uit, zonder woorden, op je papier.’ (Als voorbeeldje hier het geluid van een magnetron, maar het woord mag wegblijven, anders wordt het meer een raadspel)
Nagesprek
Spelleider, bepaal zelf of je per geluid gaat napraten, of na enkele geluiden, of pas op het einde.
Laat het gesprek gaan over luisteren. Wat hebben ze gehoord? Waar zie je dat in hun tekening?
Variant: dans
Een variant op het vorige spelletje is het geluid uitbeelden met je lichaam.
De deelnemers mogen met de ogen dicht stilstaan als het geluid een paar maal klinkt.
Daarna gaan ze in beweging uitbeelden hoe het klinkt. Naar elkaars geluid kijken en napraten.
Laat het gesprek gaan over luisteren.
Wat hebben ze gehoord, hoe kun je dat zien in hun dans?
Laat tot slot zien hoe elk geluid werd gemaakt.
Marjet de Jong