Het geheim van saai
Geloof doorgeven aan je kinderen?
Karel Eykman schreef de bekende kinderbijbel “Woord voor Woord”. Aanvankelijk werden de verhalen geschreven, om op tv te worden verteld. Daardoor zijn ze niet lang. De schrijver heeft zijn eigen visie op geloofsopvoeding. Hij vergelijkt: we kunnen onze kinderen een zichzelf besturend kant en klaar autootje geven waar het blij mee zal zijn, maar “het doodt de creativiteit”. We kunnen het ook een stel deugdelijke blokken geven, waar het zelf van alles mee kan gaan bouwen, al weten wij van tevoren niet wat er uit gaat komen.
Geloof bestaat uit bouwstenen
Dit is volgens Eykman de betere manier, en toegepast op geloofsopvoeding stelt hij: “Welnu, welaan, voorwaar: voor kinderen bestaan die blokken uit verhalen.”
Vertel je kinderen Bijbelverhalen, en kies daarbij een goede kinderbijbel. Liefst niet eentje waar de schrijver het verhaal alleen maar als een doorgeefluik in kindertaal vertelt. En ook niet eentje die gaat moraliseren, waar de boodschap “als goedkope klopklop-slagroom er dik boven op ligt”, aldus Eykman.
Geloofsverhalen als bouwstenen
Met die verhalen krijgt een kind bouwstenen in handen voor een visie op het leven, die wij niet kunnen sturen of beheersen of voorspellen, maar het zal een visie zijn, gebouwd met deugdelijk materiaal. Denk aan wat laatst in de Tweede Kamer gebeurde. Politicus Thierry Baudet, die beweerde dat Jezus het altijd over ‘naasten’ had en niet over mensen van ver weg.
Maar hij werd gecorrigeerd, door mensen, die hem het verhaal van de Barmhartige Samaritaan uitlegden, het verhaal dat Jezus vertelde toen zijn leerlingen vroegen: wie is dan je naaste? Hoe een gewonde man werd geholpen door een Samaritaan, een vreemdeling, iemand van buiten je eigen bubbel, een volkomen oninteressant type, niet ons soort mensen. Hoe deze Samaritaan dus de naaste is geworden van de man die door rovers half dood werd geslagen, en aan wie een priester en een tempeldienaar straal voorbij liepen. Zij hadden belangrijker dingen te doen. Dingen die door Jezus in dit verhaal dus werden aangemerkt als volstrekt onbelangrijk, ze doen er niet toe. Zo’n bouwsteen, daar kun je wat mee, tot op de dag van vandaag.
Nelleke Spiljard
Artikelen in dit thema Het geheim van saai
- Kijktafels voor januari en februari
- Het geheim van saai
- Geloof doorgeven aan je kinderen?
- Spelen met 'niks'
- Prentenboeken over gewone dingen
- Saai als positieve oefening
- Verveelstoel, versje
- Schat zoeken
- Gebeurt er wel iets nieuws onder de zon?
- God zien in het gewone leven
- Met rust en regelmaat is het goed bidden
- Spelletjes zonder speelgoed
- Als het vlammetje brandt
- In een beeld samengevat