Wakker worden!
Kan dat, met zijn allen in slaap vallen?
Het sprookje van Doornroosje.
…Op hetzelfde moment dat zij zich prikte, viel zij neer op het bed dat daar stond en was meteen in diepe slaap verzonken. En deze slaap breidde zich over het hele slot uit: de koning en de koningin vielen in slaap, en de hele hofhouding met hen. Ook de paarden in de stal sliepen, de honden op de binnenplaats, de duiven op het dak, de vliegen op de muur, zelfs het vuur dat in de haard flakkerde werd stil en sliep in, en het gebraad hield op te pruttelen, en de kok die het koksmaatje bij zijn haren wilde pakken omdat hij iets verkeerd had gedaan, liet hem los en viel in slaap. En de wind ging liggen en aan de bomen voor het slot bewoog geen blaadje meer.”
Stem van de ziel
Sprookjes bevatten oude wijsheid. Schrijver Hans Wopereis n.a.v. Doornroosje: als je de stem van de ziel wilt volgen, is het belangrijk stil te staan bij patronen van de persoonlijkheid, waar je jezelf in kunt verliezen en zo in slaap kunt vallen. Dit geldt voor ieder van ons als individu, maar ook voor organisaties. Samen in slaap vallen, hij beschrijft het in zijn boek 'Het licht en de korenmaat' voor de cultuur van organisaties: samen teruggetrokken zijn, samen ontevreden zijn, samen opofferend zijn, samen presterend zijn, samen controlerend zijn….. De stem van deze patronen en de stem van de persoonlijkheid is niet de stem van de ziel.
Misschien zinvol om eens bij jezelf na te gaan: zijn we ook als gezin misschien op een bepaalde manier in slaap gevallen, zitten we vast in patronen, die ons geen goed doen? Kunnen we meer de stem van de ziel beluisteren in hoe we als gezin leven?
Slaper, word wakker!
Ooit kreeg ik met Pasen een kaart met een oude, oude tekst:
Slaper, word wakker,
Schud dood van je af,
Op gaat over jou
Licht van Christus,
Zon van opstand
Die- de morgenster vooruit –
Stralend leven geeft.
Clemens van Alexandrië, omstreeks 200.
Wat een indringende oproep! Wie is deze Clemens? Hij blijkt een filosoof, kerkvader, steeds op zoek naar de bronnen van de wijsheid. Als enige in de oudheid geeft hij technische informatie over de hiëroglyfen van de Egyptenaren. Men heeft ze kunnen ontcijferen dankzij een hint van Clemens. Hij is ook de enige in de oudheid die melding maakt van Boeddha. Boeddha, die als een prins opgroeide in een paleis met een ommuurde tuin en die op bevel van zijn koninklijke vader niets mocht weten van ziekte, lijden, ouderdom of dood. Tot hij op een keer heimelijk met een dienaar van zij vader buiten de muren kwam. En die toen besloot weg te gaan uit het paleis en naar buiten sloop midden in de nacht, terwijl iedereen sliep….
Slapers, dat zijn wij dus, we stuntelen vaak maar een beetje slaapwandelend door het leven, en worden af en toe even wakker, vaak met dank aan onze kinderen, zijn dan eventjes ècht aanwezig met onze volle aandacht, voor we weer in onze drukke bezigheden, onze routines, onze gedachten en onze smartphone verzinken.
Maar onze ziel weet: er is ander leven mogelijk, stralend leven. Het licht van Christus gaat over ons op en roept ons wakker te worden. En ook Boeddha, naar wie Clemens dus al verwijst, roept ons op te ‘ontwaken’.
In de kerk zingen we in de Paasnacht:
Ontwaakt , gij die slaapt,
Staat op uit de dood,
En Christus zal over u lichten.
En even verderop in dit lied staat over God: “Hij is een mantel van licht om u heen”.
Dat we deze weken allemaal vaak wakker zullen worden in het zachte lentelicht.
Nelleke Spiljard
Artikelen in dit thema Wakker worden!
- Pluk het jaar! Kindergedichten voor alle seizoenen
- Kijk je ogen uit, kijktafels voor de Paastijd/lente
- Versje: Word wakker!
- Kan dat, met zijn allen in slaap vallen?
- Word-wakker-popje!
- Prentenboeken over wakker worden en opstaan
- Tarwe laten ontkiemen
- Buitelbeer
- Na de nacht een nieuwe dag
- Bijbelverhalen over wakker worden
- Bidden is Jezus in jezelf wakker maken
- De Emmausgangers, gedicht
- De lente registreren
- Zingen, dansen....