Wie is bang voor de wolf?

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor oktober

detail wolf achter hek IMG 0701Op een kijktafel staat altijd een symbool. Zo helpen kijktafels om symbolisch te leren omgaan met de werkelijkheid.
Religieus bewustzijn en symbolisch bewustzijn horen bij elkaar. Als je begrijpt dat iets tastbaars verwijst naar een (op dat moment) niet zichtbare werkelijkheid, is de stap naar geloven in God, die niet zomaar zichtbaar is in ons bestaan, eenvoudiger te zetten.
Dus help je je kinderen - en ook jezelf - met een sterk, actief en goed gevuld symbolisch bewustzijn.
Het maken van een kijktafel is hier een bijzonder goede hulp bij.

Voor de kijktafel voor de maand oktober heb je nodig:
- een donkerbruine placemat of lapje
- herfstbladeren en een vaasje met wat takjes van uitgebloeide bloemen
- een (afbeelding van een) wolf en/of van Fransiscus van Assisi
- een waxinelichtje in een houder

Laat je inspireren door deze voorbeelden, maak er eentje na, of geef je er eigen draai aan!

Wie is er bang voor de wolf?

Op 4 oktober is de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Toen in de vorige eeuw een dag werd gekozen om de zorg voor de dieren op onze wereld aandacht te geven werd deze 'Werelddierendag' gekoppeld aan dit feest. Franciscus van Assisi noemde de dieren zijn broers en zusjes. Van de aardworm tot de vogel tot ... de wolf.
Hij noemde hem 'broeder wolf'!

Kijktafel wolf in herfstlandschap 1 IMG 0697Kies een mooie plaats voor de kijktafel (als je hem op een plateau maakt kan je hem makkelijk verplaatsen) en leg daar een donkerbruine placemat of lapje neer.

Schik er enkele herfstbladeren op in mooie tinten.

natuurelement kijktafels Fransiscus IMG 0691Zet een klein vaasje met herfstachtig materiaal (ik gebruikte blaadjes van de hortensia en wat uitgebloeide bloemen) in het hoekje.

Het waxinelichtje brandt in een onderzetter die de vorm van een herfstblaadje heeft.

Een speelgoedwolf staat erbij. En er ligt een klein zogenaamd 'tau-kruisje' op de kijktafel.
Een dergelijk kruis dragen alle Franciscanen. De orde van de Franciscanen is door Franciscus van Assisi gesticht.

Heb je geen echte wolf? Je kunt er - samen met je kinderen- een knutselen van karton. Marjet de Jong doet het je voor in de rubriek 'knutselen en doen'. Ga naar...

Als hij klaar is, ziet hij er dan zo uit!

Wolf afb 12

Kijktafel met prentenboek Franciscus van Assisi Franciscus van Assisi

De ondergond van onze kijktafel is dus donkerbruin, dat is de kleur van de pij die de Franciscanen dragen.

Op de achtergrond staat het boek 'Franciscus van Assisi'. In dit boek voor kinderen vanaf zes jaar staan alle prachtige verhalen van Franciscus' leven.
(In de rubriek Vertellen vind je er meer over)detail effen Tau kruisje IMG 0708

Je ziet Franciscus in een groen landschap samen met zijn zusjes de Vogels en broeder Wolf.

Hoe Franciscus de inwoners van het dorpje Gubbio vrede laat sluiten met de wolf die hen bedreigt en waar ze erg bang voor zijn, lees je in het verhaal van 'Fransiscus en de wolf van Gubbio'. Dit verhaal vertellen we apart in de rubriek Vertellen. Ga naar....

Ook op deze kijktafel ligt het franciscaanse Tau-kruisje.

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Kijktafel met kaart Franciscus en wolf IMG 0717

 

Dierendag, 4 oktober

Een afbeelding van Franciscus omringd door dieren (gevonden via Google afbeeldingen) staat centraal op deze kijktafel. Geplakt op stevig karton staat hij in een klein marmeren foto-houdertje.

Ervoor staat broeder wolf, de wolf van Gubbio.

Als je deze kijktafel zonder de wolf wil maken, is dat geen enkel probleem. Ook zonder wolf  is deze opstelling heel geschikt voor 4 oktober, het feest van Werelddierendag. Je legt dan wel de relatie met de heilige Franciscus en je kunt iets over hem vertellen.
Als je kinderen nog klein zijn kan je er meer speelgoeddieren bij zetten uit jullie speelgoed kinderboerderij en/of dierentuin.

Wilde en tamme dieren: alle dieren hebben recht op onze bescherming en zorg. Ze zijn door God geschapen: van het kleinste miertje tot de grootste walvis!

Enkele bij met dun touw bij elkaar gebonden dode takjes, vormen op de achtergrond een 'boom'.

Kijktafel de wolf in de spiegel 1 IMG 0690De wolf in jezelf aankijken

Opvallend in het verhaal van de wolf van Gubbio, is dat Franciscus de mensen vrede laat sluiten met de wolf.

Want iedereen is wel ergens bang voor, kwaad over, gekrenkt of boos. Vaak stoppen we deze gevoelens diep in onszelf weg. Want het verstoort ons 'ideale' plaatje van onszelf.

En in plaats van deze gevoelens aan te kijken, te benoemen en er vrede mee te sluiten, ontkennen we ze. En dan kan het gebeuren, vaak door iets dat je heeft getriggerd, dat je op een dag in de spiegel kijkt en daar een wolf ziet. Op de kaart getekend door Saskia Heymans en gevonden in de plaatselijke wereldwinkel, zie je een wolf in de spiegel. Je kunt deze kaart kopen in haar webwinkel. Ga naar...

Deze kijktafel is voor oudere kinderen en helpt jullie om het gesprek te openen over gevoelens waar we bang voor zijn en die wel met ons meedragen. Jezus weet dat als geen ander. Hij roept op tot barmhartigheid, niet alleen voor de medemens, maar ook voor onszelf. Alle gevoelens mogen er zijn. Het gaat erom wat je ermee doet, terroriseer je er anderen mee of leg je ze in Gods barmhartige hand?

Kijktafel wolf achter hek en kinderen dichterbij IMG 0703De wolf temmen

De laatste kijktafel belicht nog een ander aspect. Als je de wolf in jezelf niet temt, niet aankijkt en er vrede mee sluit, dan bestaat het gevaar dat je de wolf buiten jezelf gaat projecteren en daar te vuur en te zwaard gaat bestrijden. Dat lijkt namelijk een stuk eenvoudiger, maar voor je het weet is er 'een grote boze wereld', vol met mensen die ons bedreigen. Terwijl alle mensen geschapen zijn naar Gods beeld, Gods kinderen zijn en daarmee broers en zusjes van elkaar.
Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is om met elkaar deze wereld te bewonen. Als christenen willen we het Rijk Gods dichterbij brengen. Sint Franciscus leert de bewoners van Gubbio en daarmee ook ons om met de  'wolf' in en buiten ons vrede te sluiten.

kijktafel vrede sluiten met de wolf IMG 0721Op deze kijktafel staat de wolf daarom achter een hek. Het hekt verwijst naar het verplaatsen van de angst en boosheid naar buiten jezelf en het daar bestrijden. Daarom staan de mensen (veilig?) aan de andere kant.
Begin met deze opstelling en nadat je erover hebt gesproken in je gezin, zou je het hek wegkunnen halen en de wolf tussen de twee poppetjes in kunnen zetten als symbool van het vrede sluiten met de wolf in ons. Zo kunnen we de anderen meer als medemens zien, met dezelfde gevoelens als wij,  i.p.v. als een vijand die je moet bestrijden.

Ellie Keller

 

 

Artikelen in dit thema Wie is bang voor de wolf?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook