Wanneer wordt het Pasen?
Paastakken met symbolen van de Goede Week
In veel gezinnen staan nu paastakken in een vaas. Takken van de kronkelwilg of hazelaar waar we vrolijke paasspulletjes in hangen zoals eieren, paashaasjes e.d. Daar is niets mis mee. Maar je kan met behulp van eenvoudige symbolen ook het verhaal van de Goede Week vertellen, door telkens het symbool van de dag in de takken te hangen en deze met Pasen te veranderen in Paastakken.
Op het filmpje doen we het stap-voor-stap voor:
PALMTAKJE
Zet vlak voor Palmzondag de de takken van de kronkelwilg in een vaas. Op palmzondag hangen we er het eerste symbool in. We lichten de symbolen hieronder een voor een toe. In de rubriek 'vertellen', vind je tips voor de bijpassende verhalen!
In de viering van Palmzondag worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld. Hang een zo'n takje in de takken. Ik gebruikte hiervoor een rolletje lentetouw, dun paktouw met gele accentjes, dat ik in het plaatselijke tuincentrum kocht.
De palmtak herinnert aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Gezeten op een ezeltje trekt hij de stad in, waar de mensen hem toejuichen en inhalen als een koning. Ze zwaaiden daarbij met palmtakken en legden hun mantels op de grond, als een soort 'rode' loper.
30 ZILVERLINGEN
Op maandag hangen we een klein buideltje met enkele muntjes erin in de takken. Als je judaspenning in de tuin hebt staan, zijn de zilverige zaaddozen van de Judaspenning ook heel geschikt.
30 zilverlingen krijgt Judas Iskariot van de hogepriesters. Judus in een van de leerlingen van Jezus. Hij is op een bepaalde manier teleurgesteld in Jezus, dat hij niet de koning is die Israel bevrijdt van de gehate bezetters, de Romeinen. Jezus is op een andere manier koning. Judas vertelt de hogepriesters waar ze Jezus kunnen vinden: 's avonds is hij vaak in de tuin met olijfbomen aan de oever van de beek Kedron, een plek waar niet veel mensen zijn, zodat ze hem rustig gevangen kunnen nemen.
EEN LAMMETJE
Op dinsdag hangen we een lammetje in de takken. Misschien heb je er een tussen de boerderijdieren zitten!
Jezus is vooral naar Jeruzalem gekomen om het joodse paasfeest te vieren, Pesach. Het feest waarop ieder jaar opnieuw de uittocht uit Egypte in herinnering wordt geroepen. Op de vooravond van de nacht waarop het volk Israel uit Egypte - het land van dood, slavernij en onrecht- zou wegtrekken op weg naar het belooofde land, moest men een lammetje slachten. Met het bloed van het lam moest de deurposten worden bestreken. Zo zou de engel van de dood aan hen voorbijgaan. Het lam moest gegeten worden samen met bittere kruiden en ongedesemd brood.
Jezus geeft zijn leerlingen de opdracht om het paasmaal gereed te maken. Zij moesten dus ook een lammetje gaan kopen dat geslacht zou gaan worden.
HANDDOEKJES
Op woensdag hangen we kleine handdoekjes in de takken. Je kunt ze maken van kleine stukjes badstof, bijvoorbeeld geknipt uit een washandje. Rol ze op en doe er een lintje op heen. Ik maakte ze aan elkaar met behulp van een speld. De handdoekjes verwijzen naar de voetwassing.
Aan het begin van de Pesachmaaltijd wast Jezus zijn leerlingen de voeten. Jezus doet daarmee het werk van een knecht, een dienaar. Zo wil hij zijn leerlingen - en ook ons- laten zien dat we allemaal dienaren moeten zijn van elkaar.
DRUIVEN
Op donderdag, Witte Donderdag, hangen we druiven in de takken. Druiven verwijzen naar de wijn, met de kleur van bloed.
Jezus viert met zijn leerlingen Pesach en op de tafel staat het ongedesemde, ongerezen platte brood ( we kennen dit brood als matzes) en wijn. Jezus neemt het brood in zijn handen en zegt daarbij terwijl hij het uitdeelt, dat dit brood zijn lichaam is, dat gebroken gaat worden voor velen en als hij de wijn zegent en uitdeelt, zegt hij dat deze wijn zijn bloed is dat vergoten gaat worden tot vergeving van de zonden. En hij vraagt of de leerlingen dit teken willen herhalen ter gedachtenis aan hem. En dat doen we tot op de dag van de vandaag als wij samen Eucharistie vieren of het Heilig Avondmaal.
Zoals de graankorrels samen komen in het ene brood en vele druiven samen in de wijn, zo vormen we allemaal een lichaam, het lichaam van Christus.
HAAN
Hang in de avond van Witte Donderdag een haantje in de paastakken, ook deze zit misschien bij de boerderijdieren of is te vinden in tuincentra of Xenos. De haan verwijst naar de verloochening door Petrus.
Na de Pesachmaaltijd gaat Jezus met zijn leerlingen naar de tuin om te bidden. Hij wordt daar gevangen genomen door de dienaren van de hogepriesters. Petrus gaat hem achterna en ontkent drie keer dat hij bij Jezus hoort. Nadat hij dit gedaan heeft, kraait er een haan. Dan herinnert hij zich wat Jezus tegen hem gezegd heeft. Voordat de haan kraait, heb jij mij drie maal verloochend...
DOBBELSTEEN
Je kan op Goede Vrijdag een dobbelsteen in de paastakken hangen.
De dobbelstenen verwijzen naar de soldaten die Jezus voordat hij gekruisigd wordt zijn kleding afnemen. Ze verdelen zijn mantel in stukken, maar om zijn bovenkleed, dat uit een stuk is geweven, dobbelen ze.
KRUIS
Hang op Goede Vrijdag, rond drie uur, het tijdstip waarop Jezus volgens de traditie is gestorven, een kruis in de paastakken. Het kruis is gemaakt van twee takjes, samengebonden met een touwtje.
Het kruis verwijst naar het kruis dat Jezus zelf moest dragen op weg naar de plek waar hij gekruisigd zou worden en waaraan hij zal sterven.
Het kruis is het symbool van de christenen en verwijst daar de liefde die Jezus heeft gehad - tot het uiterste toe - voor alle mensen. Hij heeft ons leven geleid, is lijden en dood niet uit de weg gegaan. God is in alle opzichten mens met de mensen geworden. Alle kruizen waaronder mensen gebukt gaan, ons lijden, ons verdriet, alle kwaad en zonde, heeft hij op zijn schouders genomen.
SLEUTEL
Op Stille Zaterdag hangen we een sleutel in de takken. Het is de sleutel van het koninkrijk der hemelen.
Door Jezus' dood is er voorgoed iets veranderd op onze wereld. Het kwaad op onze wereld is niet verdwenen, want mensen blijven mensen. Maar als we het kwaad erkennen, oprecht spijt hebben van wat we hebben gedaan of gelaten, dan maakt God een nieuw begin met ons. Het kwaad en de dood hebben zijn greep verloren. Het rijk Gods geboren; uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel... het is al begonnen ... merk je het niet ...?
VLINDERS
Verander de paastakken op Paasmorgen in vrolijke lentetakken. Doe dit met (gele) vlinders, ze zijn op veel plekken te koop. De vlinder staat symbool voor metamorfose. In een vlinder herken je de rups niet meer. De rups heeft zich binnen in de pop getransformeerd in een vlinder.
ONTMOETING MET DE VERREZENE
En kleurenkopie van de illustratie van laatste pagina uit het boek 'Pasen, stap voor stap' waarop Jezus de twee vrouwen ontmoet wordt op paasmorgen in het hart van de paastakken gehangen.
God heeft Jezus niet aan de dood overgelaten. Zijn liefde is sterker dan de dood. God is een God van levenden! Zo vinden de vrouwen in de vroege morgen de steen weggerold en het graf leeg. Als de vrouwen, en later de leerlingen Jezus weer ontmoeten dan herkennen ze hem niet meteen. Jezus is verrezen. De verrezen Heer; hij draagt de tekenen van zijn lijden, maar is zoals een rups in een vlinder is veranderd, getransformeerd. Hij leeft voort: in ons hart, in het hart van de ander, als er twee of meer in zijn naam bijeen zijn, in de aanwezigheid van de Eucharistie, in zijn Woord, in zijn kerk.....De verrezen Jezus, als je hem ontmoet dan kan je hem niet vasthouden, hij verdwijnt uit je gezicht, maar is zo'n sterke ervaring dat het je leven voorgoed een andere kleur heeft.
TOT SLOT
Zet de vaas op placemat in een vrolijke lentekleur en zet er bloeiende voorjaarsbolletjes bij.
Zalig Pasen!
EK
Artikelen in dit thema Wanneer wordt het Pasen?
- Palmpasen - Palmpaasstokken
- Paastakken met symbolen van de Goede Week
- De Paasmaan
- Stil versje
- Wanneer wordt het Pasen?
- Steeds meelevender; de kijktafel van Palmzondag tot Pasen
- De bijbelverhalen van de Goede Week en Pasen
- Acht lastige vragen over Pasen van je kind...en antwoorden
- Pasen stap voor stap - de kruisweg van Jezus verteld aan kinderen
- Lijdensverhaal anders
- De kruisweg bidden
- Eieren versieren
- Sprookje: Kriek, de paashaan
- Gezocht: Een vriend uit duizenden!