Het ezeltje van januari
Bijbelse ezeltjes, waar vind ik ze?
Hoe de ezel aan zijn witte neus kwam
De kameel, keek wazig in de verte. Hij dacht na. Of zoals hij het zelf heel voornaam zei: 'Ik overdenk de raadselen des levens'. De kameel vond zichzelf namelijk heel knap.'Ik heb wel twee bulten,' schepte hij op, 'een wiskundeknobbel en een talenknobbel, wie kan mij dat nazeggen?'. Vandaar dat hij liever de raadselen des levens overdacht dan dat hij mensen vervoerde, laat staan zware vrachten.
Het paard stapte statig rond. Trots liet hij zijn manen en zijn staart wapperen in de wind. Hij vond zichzelf heel edel. Niet dat hij dat zelf bedacht had, maar dat had hij van de mensen horen zeggen: 'Een paard is een edel dier'. Het paard was het daar helemaal mee eens. Geroerd door zijn edele voorkomen keek hij vaak in het spiegelende water. Hij was duidelijk geschapen om koningen te dragen, voor koetsen met prinsessen te staan en, als het moest , de akkers van rijke landheren ploegen.
De ezel vond zichzelf niet knap en ook niet edel. Hij schepte niet op over zichzelf en hield maar liever zijn mond. Hij wist maar al te goed dat zijn vreemde gebalk zelfs een bejaarde marmot uit zijn winterslaap kon wekken. Als hij in het spiegelende water keek, zag hij een gezicht met een lange neus en konijnenoren. Koningen zou hij niet dragen en nooit voor koetsen staan. Hij liet zichzelf gebruiken om het land van arme boeren te ploegen. Hij droeg alles wat er te dragen viel: brandhout, kinderen, zwangere vrouwen, ziek mensen. Vaak was zijn last zo zwaar, dat hij haast door zijn pootjes heen zakte. Maar geduldig als een ezel kan zijn, hield hij altijd vol.
Niemand lette op de ezel, behalve de hemel. De engelen zagen hoe de ezel elke dag de mensen diende. Daarom besloten zij dat hij beloond moest worden met een plekje in de hemel. Daar zou hij eindelijk eens kunnen uitrusten van al zijn gezwoeg. De engelen zorgden er op een goede dag voor dat de ezel langs de deur van de hemel liep. De ezel was natuurlijk nieuwsgierig. Hij kwam dichterbij en duwde met zijn neus de deur een eindje open. Hij keek naar binnen en zag de hemel: weiden met heerlijke malse klaver, allemaal klavertjes vier; een heerlijk bed van stro, zachter dan het bed van een prinses; beekjes met helder, koel drinkwater, met eroverheen natuurlijk allemaal ezelsbruggetjes. De ezel kon zijn ogen niet geloven. Hij sond op het punt naar binnen te gaan om te genieten van al die heerlijkheden. Maar ineens bedacht hij zich. Wie zou straks Maria, met het kindje in haar buik, naar Betlehem brengen? Wie zou straks de barmhartige Samaritaan helpen om de gewonde man naar de herberg te dragen? En was het niet op een ezel dat Jezus Jeruzalem zou binnenrijden vlak voor het Paasfeest? De ezel hield in. Na nog even te hebben geaarzeld, keerde hij zich om en vervolgde zijn weg door de wereld. Hij had er nog zoveel te doen.
Zo ging de ezel door met zijn oude leventje. Toch was er iets veranderd. Toen de deur naar de hemel op een kiertje open stond en de ezel naar binnen keek, was er hemels licht op zijn neus gevallen. Dat licht had de neus van de ezel wit gemaakt. Tot op de dag vandaag is zijn neus wit gebleven. Het is een ereteken voor de ezel, die zo trouw Jezus en zoveel anderen gedragen heeft.
Naar een oud marokkaans sproookje. Overgenomen uit 'De gelukbrenger' , 50 verhalen bij de feestdagen voor school en kerk, Stephan de Jong. Bovenstaande illustraties komen uit de Prentenbijbel van Marijke ten Cate.
De ezel vervult zijn taak niet alleen op de momenten die genoemd worden in bovenstaand verhaal. Hij had inderdaad nog zoveel te doen. In alle kinderbijbels vind je de ezel in het kerstverhaal en in het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem waar hij toe wordt gezwaaid met palmen, maar ook nog ...
* in de Prentenbijbel van Marijke ten Cate figureert het ezeltje voornamelijk als rij-, trek-en lastdier.
Het vervoert vrachten bij de bouw van de toren van Babel, trekt mee door de woestijn op weg naar het beloofde land, de verloren zoon zwaait zijn vader gedag op de rug van zijjn ezel en ook Paulus op weg naar Damascus rijdt op een ezeltje.
* in Schitterende bijbelverhalen van Marie-Helene Duval & Ulises Wensell vervoert het ezeltje het brandhout als Abraham samen met zijn zoon een offer gaat brengen, vluchten Maria en Jozef samen met de pasgeboren Jezus naar Egypte gezeten op hun ezeltje en rijdt Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen. (deze kinderbijbel is verkrijgbaar in onze webwinkel: ga naar.....)
* in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van Cramer-Scheap & Annemarie van Haeringen speelt de ezel van Bileam de hoofrol in het verhaal 'Bileam' op pagina 140. Bileams ezel weigert door te lopen, maar daar is een hele belangrijke reden voor, want een engel met een groot zwaard verspert de weg. Maar Bileam kijkt met andere ogen en ziet niet wat de ezel wel ziet. Een verhaal met sprookjesachtige kenmerken, want de ezel blijkt te kunnen praten!
Op pagina 171 zoekt Saul een groep weggelopen ezelinnen. Als hij ze niet kan vinden vraagt hij de profeet Samuel om raad. Zo wordt Saul, rechtsstreeks vanachter de ezels geplukt, de eerste koning van Israel. Waarbij in de bijbel de gewone, eenvoudige ezel voortaan het rijdier van een koning wordt.
In het verhaal 'de barmhartige Samaritaan' op pag 295 zie je hoe de Samaritaan de gewonde man zorgzaam op de rug van zijn ezel legt, om hem naar een herberg te brengen.
* in Het Hoogste woord van Imme Dros e.a & Guida Joseph komt de ezel zelf aan het woord in het verhaal 'De ezel' op pag 228. De ezel vertelt zelf hoe hij het beleefd heeft: de intocht in Jeruzalem op Palmpasen met Jezus op zijn rug.
* in het deel Koning op een ezel van Nico ter Linde & Ceseli Josephus Jitta siert Jezus gezeten op een ezel de cover en op pag 171 begint het gelijknamige hoofdstuk 'koning op een ezel' dat over de intocht van Jeruzalem gaat.
TIP: Blader door je eigen kinderbijbel en wie weet vind je nog een ander verrassend verhaal waar een ezel een rol in speelt. Lees dit zelf gevonden verhaal en/of een selectie uit bovenstaande verhalen in deze maand voor aan je kinderen!
EK
Artikelen in dit thema Het ezeltje van januari
- Grauw en trouw op de januari-kijktafel
- Héél gewoon
- Doe maar gewoon en de wijsheid van de ezel
- Gewoon januari
- Prentenboeken met een ezeltje in de hoofdrol
- Gebedjes voor januari
- Broeder ezel
- Sprookjesezels zijn telkens anders!
- Bijbelse ezeltjes, waar vind ik ze?
- Op pad met ezels
- Een ezel knutselen
- Goed nieuw jaar, goed voornemen!
- Kijktafelboek