Heb 't lef!
Het Michaelsfeest, 29 september
29 September, enkele dagen na het begin van de herfst, is het de feestdag van de aartsengel Michaël.
Hoewel het feest van Michaël in de vroege herfst wordt gevierd, behoort deze feestdag toch met die van Sint Maarten en Sint-Nicolaas tot de drie feesten die ertoe bijdragen kinderen op het kerstfeest voor te bereiden.
Michaël is een van de aartsengelen en de overwinnaar van de draak. Zijn naam betekent 'Wie is als God?' Het Michaëlsfeest is het zinnebeeld dat de mens bewust en wakker moet zijn om het kwaad in de wereld te doorzien en te bevechten. De krachten van de geest in iedere mens worden op dit feest aangesproken.
Michael en de draak van het kwaad
In de Openbaring van Johannes wordt verteld dat er ooit een strijd in de hemel plaatsvond. Michaël en zijn engelen vochten tegen de draak en zijn aanhangers. ‘En de grote draak, de oude slang, die ook duivel en satan wordt genoemd en die de wereld verleidt … werd overwonnen en uit de hemel in de diepte gestort.’
Hiermee overwon de aartsengel Michaël de machten van de duisternis.
De feesttijd van Michaël is een oproep aan de mensen deze machten te herkennen en een halt toe te roepen.
Legenden waarin Michael vermomd is als ridder
Er zijn ontelbare legenden uit vroeger eeuwen die vertellen over de daden van Michaël. Ook in de schilderkunst zijn vele afbeeldingen te zien van Michaël met zijn zwaard, als engel of als ridder.
Sedert de middeleeuwen, toen de ridders zich inzetten voor de verbreiding van het christendom, is de legende van Sint Joris bekend. Zonder angst trok de ridder Joris erop uit om tegen de draak te vechten. Hij overwon het monster met zijn lans en bevrijdde daardoor de koningsdochter, die aan de draak geofferd zou worden. Met deze daad verricht Joris op aarde, wat Michaël in de hemel verrichtte. Joris geeft ons het beeld van de moed die nodig is om gemeenheid, lafheid, egoïsme en onwaarheid te overwinnen. Zie het voorleesverhaal!
Een kroniek uit de Duitse stad Spiers bericht over de bedevaartstochten die omstreeks het midden van de vijftiende eeuw door groepen van honderdvijftig tot tweehonderd pelgrims werden ondernomen. De mannen, van kind tot volwassen, gingen op weg naar een aan de aartsengel Michaël gewijd heiligdom, de Mont Saint-Michel in Frankrijk. Op de banier die ze met zich meedroegen waren Michaël en het wapen van de stad afgebeeld. Overal in Europa vind je hooggelegen kerken die aan Michaël zijn gewijd.
Artikelen in dit thema Heb 't lef!
- Kijken waar jij 't lef voor hebt
- Je batterijtje
- Wie heeft er lef?
- Bidden bij ons thema
- Prentenboeken over moed, vertrouwen en woorden
- Tussen laf en lef
- Bijbelse mensen die lef hebben
- Het Michaelsfeest, 29 september
- Spelletjes om je moed te testen
- Laat je licht schijnen
- Sint Joris en de draak
- Griezel cupcakes
- Lef