Vrede maken
KInderen en het Pinksterverhaal
Pinksteren is vaak niet het makkelijkste verhaal voor ouders en leerkrachten. Maar er zijn zeker elementen die kinderen aanspreken:
De angst voorbij
Het verhaal begint met angst: de vrienden van Jezus zitten samen in een huis. Ze hebben de deuren en de ramen stevig op slot gedaan, want ze zijn bang. Jezus was gevangen genomen en gedood. Wat zou er wel niet met zijn vrienden kunnen gebeuren? Dit kun je goed naspelen met een groepje kinderen. Laat ze maar eens kijken of alles goed dicht is. Op een school, waar ik lesgaf, maakten ze met vier gekleurde lappen ('het banier van de mensheid', d.w.z. zwart, wit, rood en geel) een grote tent vanaf het plafond, waarin we met de kinderen zaten terwijl het verhaal verteld werd. In het begin was de tent dicht, aan het eind gingen de lappen omhoog, ging het huis 'open'.
Wind en vuur
Hoewel het huis potdicht zit, begint er van alles te gebeuren, van alles in beweging te komen: de bijbel spreekt hierover in beelden: wind/ een hevig gedruis en vuur.
Wind: je ziet de wind zelf niet, maar je ziet wel wat hij doet. Vuur: dat is wel vaker een duidelijk teken dat God aanwezig is. In de kerk brandt altijd de Godslamp. Want God is er altijd, onafgebroken is Hij aanwezig. In de bijbel is vuur ook vaak het teken dat God aanwezig is. Denk aan het verhaal van Mozes en het brandende braambos. En dat nietige stekelige braambosje wordt niet verteerd, door het goddelijk vuur wordt het niet vernietigd, maar in vuur en vlam gezet! Dat gebeurt ook met ons als het goddelijk vuur in ons komt. We worden niet vernietigd, maar er komt vurige geestdrift. Spirit. Enthousiasme, kracht, die ons motiveert, waardoor we ons laten leiden. Vlam in mij, laai weer op! zegt de dichter Hendrik Marsman in zijn gedicht 'Phoenix.'
Geest?
Als ik op de basisschool wel eens lesgaf over Pinksteren, dan merkte ik: de kinderen denken bij het woord 'geest' aan hele spannende dingen: ze stellen vragen over zombies en mummies en huisgeesten, over Aladdin en de wonderlamp, over de geesten uit de boeken van Harry Potter (Haast Onthoofde Henk, Jammerende Jenny). Ook in de bijbel komen allerlei geesten voor. Je hebt verhalen over Jezus die boze geesten uitdrijft bij mensen. Wat zijn dat dan? In onze tijd zou je zo'n boze geest een andere naam geven, maar we kennen het net zo goed. Iets dat in ons is gevaren, ons in zijn greep houdt, dat macht over ons heeft: het gevoel: ik kan het toch niet; een verslaving; anorexia: je kijkt in de spiegel en je ziet een heel dik persoon, ieder ander ziet dat je veel te mager bent. Wat is nou Heilige Geest? Heilig, apart, anders dan al het andere. Heilige Geest, de Geest van God door Jezus, is anders dan al die andere geesten. Wat doet Heilige Geest in het verhaal? Wat laat de Heilige Geest gebeuren? Laat de kinderen goed luisteren en zeven dingen opnoemen die in het verhaal gebeuren ('de zeven gaven van de Geest') Bij elk ding dat de kinderen noemen kun je een kaarsje aansteken.
Vol moed naar buiten toe
De vrienden van Jezus, die eerst als een bang groepje bij elkaar zitten, gooien de deuren en ramen open en gaan nu moedig en vol vuur naar buiten met hun verhaal.
Waar ze eerst heel bang voor waren, dat doen ze nu toch.
NS
Artikelen in dit thema Vrede maken
- Kijktafels rond Vrede en Franciscus van Assisi
- Vrede thuis
- KInderen en het Pinksterverhaal
- Wie ben jij eigenlijk?
- Franciscus en de wolf van Gubbio
- VREDE is ?
- Het zonnelied voor kinderen
- Bronnen van vrede
- Vrede bij de zondagborrel
- Vertellen wat je heb meegemaakt en dit samen vieren!
- Prentenboeken rond vrede en Franciscus van Assisi
- Bijbelverhalen over tevreden zijn en samen in vrede leven!
- Liedje voor Dierendag