In de tuin
Tuinieren met kinderen, ervaar de volheid van het leven!
Eén doel van het project Geloven thuis is dat kinderen (én hun ouders!) de wereld als schepping leren zien. We zijn geroepen om de schoonheid en genade van het leven te ontdekken. Hiervoor zijn weinig activiteiten zo geschikt als tuinieren. Door dit contact met de natuur zie je snel de rijkdom van het leven, met al zijn diverse vormen en plezier voor de zintuigen. Het doet mij denken aan een uitspraak van Henry David Thoreau: De rijkste man is diegene die weet te genieten van de eenvoudigste (goedkoopste!) dingen.Ook als je maar een piepklein tuintje hebt, kun je veel ervaren. Jonge kinderen kijken graag naar de tuinkers of boontjes die als kleine dunne blaadjes beginnen in een kopje aarde op de vensterbank. Hoe is het mogelijk, groenten of bloemen te krijgen van een paar zaadjes? En kijk eens naar de groei van een zonnebloem, een waar spektakel! Binnen een paar maanden wordt hij groter dan het kind en zelfs dan papa en mama! Wonderlijk.
Of zaai eens tuinkers in een petfles. Snij de fles op ongeveer 1/4 met een scherp mes door. Doe aarde in de onderste helft, maak hem vochtig en zaai er tuinkers in. Als je de rand op 6 à 8 plaatsen twee centimeter inknipt, kan de bovenkant kan er overheen geschoven worden: zo krijg je een mini-kasje.
Na enkele dagen kan je de tuinkers al eten!
Tuinieren is een rustige en rustgevende bezigheid en daarvan kunnen we veel leren: hoe belangrijk geduld en zorg zijn, en hoe kwetsbaar het leven is. Een zaad wacht op goede aarde, regen en zon en heeft tegelijkertijd bescherming nodig van zijn omgeving. Kijk uit voor slakken, hoe langzaam ze ook zijn! En voor vogels! Zij vinden de bessen net zo lekker als jij.
Dat tuinieren leerzaam kan zijn voor het leven is overduidelijk in de Bijbel. Denk aan Jezus" parabels van ondermeer de zaaier en het mosterdzaadje (Mattëus 13) maar ook aan de woorden van Jacobus (5,7-8): Heb geduld, broeders en zusters, tot de Heer komt. Denk eens aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare opbrengst van zijn land, tot de regens van najaar en voorjaar zijn gevallen. Wees net zo geduldig en houd moed
Praktisch gezien hoeft tuinieren met kinderen niet ingewikkeld te zijn. (Amateurs zijn gebaat bij een praktische handleiding, die in alle boekenwinkels te vinden is.) In de lente laat je je kinderen meebeslissen over de inkoop van aarde / mest / zaadjes / plantjes. Koop dingen die ze graag willen zien groeien (en die kúnnen groeien in dit klimaat). Geef ze de taak water te geven en later onkruid te wieden. Moeten plantjes van binnen naar buiten gebracht? Daar kunnen ze ook aan meedoen. Moet er een net opgehangen worden, om de bessen tegen de vogels te beschermen?
Moet een struik gesnoeid worden? Moet er gegraven, geschoffeld of geharkt worden? Leuke taken voor een kind. Vergeet niet om kleine naamboordjes te maken. Dan leer je makkelijker het verschil tussen de verschillende kruiden en groenten te zien. Tot laat in het jaar kun je hier plezier van hebben, want de frisse lucht en geuren (van gemaaid gras, bloemen of gevallen bladeren ) blijven plezier geven, net als het gevoel dat je iets nuttigs hebt gedaan.
De wereld ziet er heel anders uit als je de Geest leert horen in de wind, en een regenboog leert zien als een teken van Gods verbondenheid. Ga even naar buiten met je kinderen, en adem diep!
Boekentip:
Catharina Woram, Tuinplezier voor kids
TS/MdJ
Artikelen in dit thema In de tuin
- Kijktafel: In de tuin
- Kijktafels van gelovers thuis
- Tuinieren met kinderen, ervaar de volheid van het leven!
- Bloemen plukken met kinderen
- In de tuin van tante Sas
- Tuinierders van de Heer
- Tuin van de herinnering
- Lente-liedjes
- Bijbelverhalen in de tuin
- Voorlezen uit de koffertjes en prentenboeken rond in de tuin
- Het is lente
- 4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag