In de tuin
4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Begin mei staan we als Nederlanders stil bij de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). We herdenken alle slachtoffers die vielen, de vele levens die in de gaskamers van de vernietigingskampen eindigden en we vieren de bevrijding van Nederland.
Deze twee dagen staan ook in een breder perspectief. Nog steeds worden er oorlogen gevoerd, worden mensen gemarteld, om hun (geloofs)overtuiging vervolgd of vermoord, sterven er burgers en militairen tijdens vredesmissies. Er zijn gezinnen die te maken hebben met het verwerken van oorlogstrauma's. We staan hierbij stil en hopen en bidden dat er een einde komt aan al het geweld, waar ook ter wereld. Dat er nooit meer een kind sterft door (zinloos) geweld....
Sinds er mensen bestaan, wordt er gevierd. De komst van de lente, een geboorte, een overwinning.... Als we iets vieren zijn er altijd vijf aspecten te herkennen zowel bij "gewone" feesten als bij onze christelijke feesten.
- er zijn vaste rituelen
- valt op een vaste dag in de week, maand of jaar
- vieren doe je altijd samen
- licht als het ware het gewone leven op
- er wordt teruggekeken en vooruit geblikt
vaste rituelen
Als we in dit licht naar de viering van 4/5 mei kijken dan zie je dat we vaste rituelen hebben op deze dagen, waaronder:
- vlag halfstok op 4 mei
- twee minuten stilte om acht uur "s avonds
- luiden van de klokken
- trompet-muziek: the last post
- leggen van bloemen/kransen
- bevrijdingsfeesten met muziek en dans
- volledig vlaggend op 5 mei
ieder jaar opnieuw
Ieder jaar worden er "s avonds 4 mei bijeenkomsten gehouden in de open lucht bij plaatselijke oorlogsmonumenten. Het leggen van een krans door onze koningin bij ons nationale oorlogsmonument op de Dam in Amsterdam hoort hier als vast ritueel onverbrekelijk bij.
het leven licht op
We komen daarom samen bij elkaar en het gewone leven zetten we letterlijk even stil. Twee minuten stilte om stil te staan en te ge- en herdenken.
terugkijken en vooruit blikken
In speeches die worden gehouden wordt altijd teruggekeken naar de gebeurtenissen van toen en tegelijkertijd wordt het hier en nu genoemd.
En er klinkt in verschillende toonaarden: "dit nooit weer". Laten we van het verleden leren, opdat onze toekomst er anders uit gaat zien. Dat onze wereld een plaats wordt waar ieder mens gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Vrijheid voor iedereen....Als thema wordt dit jaar gekozen voor: Vrijheid geef je door
samen
De meeste kinderen van zeven jaar en ouder hebben een groeiend historisch besef. Ze begrijpen een tijdsbalk en kunnen gebeurtenissen in het verre en nabije verleden van elkaar onderscheiden. Je kan ze betrekken bij deze herdenkingsfeesten. Iets vertellen over de tweede wereldoorlog, het verzet hiertegen, de gruwelijke vernietiging van het Joodse volk, maar ook van zigeuners, homo"s, verstandelijk gehandicapten. Neem ze een keer mee naar een doden-herdenking. In sommige kerken zijn voorafgaand gebedsvieringen en gaan mensen na afloop samen naar een oorlogsmonument om daar bloemen te leggen en twee minuten stil te zijn. Indrukwekkend en nodig. Doen!
En op vijf mei naar een bevrijdingsfeest. In de meeste grote plaatsen worden deze georganiseerd. Dansen op vrolijke muziek en blij zijn dat we in Nederland vrijheid kennen....
voor meer informatie ga naar: www.4en5mei.nl
EK
Artikelen in dit thema In de tuin
- Kijktafel: In de tuin
- Kijktafels van gelovers thuis
- Tuinieren met kinderen, ervaar de volheid van het leven!
- Bloemen plukken met kinderen
- In de tuin van tante Sas
- Tuinierders van de Heer
- Tuin van de herinnering
- Lente-liedjes
- Bijbelverhalen in de tuin
- Voorlezen uit de koffertjes en prentenboeken rond in de tuin
- Het is lente
- 4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag