Dankbaarheid

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

kijktafels oktober 2008

Voor deze maand haalde ik de kijktafeltjes voor 4 oktober, Dierendag, met St. Fransiscus in de hoofdrol, uit het archief en maakte ik fonkelnieuwe herfstvoorbeelden!

Dierendag, 4 oktober

Oktober begint met een feest dat de meeste kinderen aanspreekt: dierendag.
Thuis kunnen we een (herfst)kijktafel maken, waarin we Fransciscus van Assisië, temidden van de dieren, wiens feestdag op 4 oktober we eigenlijk vieren, een centrale plaats geven. Aandacht en verwondering voor al die grote en kleine dingen die de natuur ons geeft, vormt de rode draad van de onderstaande kijktafels. Op een kijktafel moet iets te ontdekken zijn!

Ik maakte verschillende voorbeelden. Als ondergrond kan je een place-mat in een herfstkleur gebruiken of een lapje (voering)stof.
Bij Ikea vond ik vorig jaar dieren-vingerpoppetjes, een aantal grote kiezels houden ze op hun plaats. De achtergrond is een pagina van het boek "Broeder Frans" -bespreking zie rubriek "tips"- waar je Frans(iscus) temidden van boerderijdieren ziet.

dierendag+broeder frans

In een blauwe houten sieradenboom - deze kan je zelf maken met behulp van dun triplex en een figuurzaag - zette ik kleine vogeltjes die ik recent bij Blokker kocht.
Heb je iets dergelijks niet: een dode tak die je in een bolletje klei zet kan ook een boom worden!
Fransiscus van Assisië was een echte dierenvriend, toen de mensen niet naar hem wilde luisteren preekte hij voor de vogels. Het plaatje vond ik in het afbeeldingenbestand van Google. Zo wordt er, in de geest van Fransiscus, iets zichtbaar van de schepping die we in onze hand moeten koesteren.

vogeltjesboom+vogeltje in handpalm

In het koffertje "Ga je mee" vind je een gebedskaart met daarop de tekst van het liedje "heel de schepping zingt voor U". Deze tekst is gebaseerd op het beroemde Zonnelied van Fransiscus. Het liedje staat ook op de CD! Deze kaart mag op de kijktafel van oktober niet ontbreken! Crysanten zijn echte herfstbloemen. Ik knipte een paar bloemtjes van zo"n grote "crysantenbolplant" af die je bij elke bloemist ziet en zette ze in een gekleurd borrelglaasje.

zonnelied+vogeltjesboom

Via google vond ik ook een klassieke afbeelding van de H. Fransiscus temidden van de (wilde) dieren. Ik printte hem uit en plakte hem op stevig karton en plaatste hem in de gebedskaarthouder. Het lichtje zit in aardewerken bakje in een herfsttint (Blokker). De bladeren vonden we in het park. Allemaal verschillend van vorm en allemaal een andere kleur. Want een wonderlijke variatie!

Fransiscus klassiek samen met herfstsfeer

Het plaatje van het glas-in-lood-raam van Fransiscus vond ik ook op internet.
Het schaaltje en de waxinelichtjeshouder in de vorm van een blad vond ik bij Xenos.

Fransiscus glas-in-lood + herfstsfeer


Herfst

Zorg ervoor dat de herfsttafel kan groeien! In de loop van de herfst laten steeds meer bomen hun bladeren en vruchten vallen. Eikels, beukenootjes, kastanjes enz.
Kleine aardewerken schaaltjes houden de zaak overzichtelijk en zorgen ervoor dat de herfsttafel niet rommelig wordt. Vervang de bladeren af en toe, naarmate bladeren droger worden gaan ze krullen en worden bros, zo veranderd de tafel ook steeds van kleur. Wat zijn er toch veel herfsttinten!

herfstschaaltjes +3 lichtjes

Ook dit jaar ging in weer op zoek naar nieuwe "herfstspulletjes". Bij Blokker en Xenos is meestal van alles te vinden voor betaalbare prijzen. De vierkante rieten schaal vond ik bij Blokker voor nog geen drie euro. Ik schikte er namaak-appels en peren op - al zijn echte natuurlijk veel lekkerder- en een herfst-mannetje en vrouwtje. Het mannetje kocht ik vorig jaar bij Xenos en het vrouwtje vond ik dit seizoen. De drie kaarsjes kleuren er mooi bij!

herfstkijktafeltje op rieten schaal met vruchten

Het boek "Wat ritselt daar toch?" wordt besproken in de rubriek "tips". Ik zette het open op een lapje voeringsstof in een doffe steen-rode kleur. Ik legde er twee herfsttakken bij vol met eikeltjes, elzepropjes e.d. (Xenos) en enkele sparre-appels (bos) Het waxine-lichtje staat in een bruine, glazen houdertje in de vorm van een blad.

herfstkijktafeltje II met wat ritselt daar toch?

Enkele jaren geleden kocht ik dit aardewerken schaaltje in de vorm van een blad. Ik haalde het uit mijn "herfstkratje". Dit vormt de basis van een klein, maar mobiel sfeerplekje. De ansichtkaart met een bos in prachtige herfsttooi kreeg ik van een vriendin, ik zette hem in de gebedskaartenhouder.
Het eekhoorntje verzamelt eikeltjes en beukenootjes. De paddestoelen zaten ook in mijn kratje.

herfstbladschaal met kaart, eekhoorn en paddestoelen

Een mooie stronk kan je vaak gebruiken op de kijktafel. Als je er eenmaal ééntje hebt gevonden.... goed bewaren! Ik zette de stronk op een waaier van herfstbladeren. Verzamel ze samen met je kinderen in het park of koop nep-exemplaren. Samen met een lichtje en enkele paddestoeltjes en je hebt een mooi mini-kijktafeltje!

herfst III met stronk+lichtjes en herfstbladeren

Als laatste een voorbeeld met behulp van de lichtjes-houder uit het derde koffertje "het geheim van het vuur". Ik zette de houder op een houten bord met de vorm van een bloem. De chrysant is eigenlijk een kaarsje. Hoeveel brugklassertjes zitten niet in spanning over hun eerste rapport? Het lichtje om Inspiratie brant dan ook!

lichtje van inspiratie (herfst)


EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Dankbaarheid

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook