En nu mag jij
Geef het door! PIF
PIF staat voor Pay It Forward, vrij vertaald als: ‘Geef het door’.
Het PIF-principe is ontstaan door het boek van Catherine Ryan Hyde. Dit boek is ook verfilmd met de gelijknamige titel Pay It Forward.
De betekenis
PIF gaat uit van een eenvoudig principe: je doet iets voor een ander, zonder dat je daar geld of iets anders voor terug wilt. Een vrijblijvende gunst dus en de gunst mag groot of klein zijn. Deze gunst kan in alle mogelijke vormen gegeven worden, van het oprapen en retourneren van een verloren sleutelbos tot het helpen verhuizen van iemand die ergens anders gaat wonen. Of op kinderen toegespitst: van het doen van een boodschapje voor de buurman tot het helpen in de tuin. Van het helpen zoeken naar een verloren knuffel tot het spelen met een broertje of zusje terwijl je net zo lekker voor jezelf bezig was.
Kan iedereen het?
Het mooie van het PIF principe is dat iederen mee kan doen. Iemand doet iets voor jou, en als dank door je ook weer iets voor iemand anders. Het idee is dat je hulp en steun steeds verder doorgeeft.Op deze manier ontstaat er een positieve kettingreactie die (wanneer groot genoeg) de hele samenleving verbindt.
In het boek en de film word gesproken over het helpen van drie mensen, en als deze mensen ook weer drie mensen helpen zijn dat er al snel negen, waardoor het proces zich razend snel vermenigvuldigt. Uiteraard is het niet verplicht om 3 mensen te helpen, iedereen voor wie je iets doet is er een en dat is al geweldig op zich!
Doe je mee?
Bespreek met de kinderen wat het Pay it Forward principe inhoudt. Bedenk dan samen hoe je het aan kan pakken. Weet je zo al mensen/kinderen die ergens een beetje hulp bij kunnen gebruiken? Ben je zelf misschien de laatste tijd nog ergens mee geholpen? Hoogste tijd om mee te gaan doen. Want iedereen kan het, één persoon kan het verschil maken!...Denk je eens in hoe mooi het zou zijn als iedereen mee deed. En nu mag jij!
Edith Vos