Sint Maarten en Sint Nicolaas
Recepten voor Sint Maarten en Sinterklaas
In het prachtige boek 'Zalig gebakken' zijn voor een heel jaar recepten, verhalen en feesttradities samen gebracht.
Voor veertig feestdagen op de christelijke kalender staan er recepten in.
Het boek biedt naast duidelijke foto’s van de gerechten ook schitterende illustraties gemaakt door Leonie Nijman.
Voor Sint-Maarten geven de auteurs een recept voor ‘ Sint-Maartenshoeven’ : croissants gevuld met noten en maanzaad in de halfronde vorm van hoefijzers, die doen denken aan de hoeven van het paard van Sint-Maarten.
Sint Maarten's hoeven
Ingrediënten:
10 plakjes diepvriesbladerdeeg
200 gram gemengde noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
50 gram sesamzaad
60 gram kristalsuiker
1,25 dl zure room
Bereiding:
Verwarm oven voor op 200 graden Celsius. Hak de noten fijn. Suiker en room in pan doen met dikke bodem en roeren op matig vuur, tot de suiker gesmolten is en je een egaal mengsel hebt. Sesamzaad en noten erdoor roeren en mengen tot een dikke pasta. Nu op ieder plakje bladerdeeg wat vulling leggen en dan het deegplakje oprollen en vormen tot paardenhoef. Bestrijk om het deeg goed te laten kleven de randen van het deegplakje met water. De hoeven op met bakpapier beklede bakplaat leggen en in de oven schuiven en in 15-20 minuten bruin bakken. Wanneer ze zijn afgekoeld kun je er nog poedersuiker overheen strooien.
Bron: Zalig gebakken. Marian Geurtsen en Bep Willers-van Oostwaard
Voor Sinterklaas bieden de auteurs een recept voor een Speculaaspop. Om deze te kunnen bakken, heb je een Speculaasplank nodig. Gelukkig kun je ook zonder zo’n plank heerlijke speculaasjes bakken. Op internet zijn talloze recepten te vinden, onder andere op de website van Albert Heijn.
Dikke Roomboter speculaas
Ingrediënten:
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g donkere basterdsuiker
2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
100 g ijskoude roomboter
3 eetlepels melk
Keukenspullen:
Plastic folie
Bakpapier
Bereiding
1. Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout. Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
2. Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden. Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden. Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
3. Oven voorverwarmen op 175 °C. Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik. Speculaas in midden van oven in ca. 35 min. gaar en bruin laten worden.
4. Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.
Tip: amandelen geven speculaas net iets extra's. Kneed door het deeg de inhoud van 1/2 zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deeg eerst bestrijken met eetlepel melk). Of druk 1/2 zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Ruth Hartog
Artikelen in dit thema Sint Maarten en Sint Nicolaas
- Kijktafels voor het feest van Sint Maarten
- Sint Maarten, versje
- De feesten van de herfst t/m Driekoningen
- Sint Maarten en 'De bedelaar en de mantel van Martinus'
- Recepten voor Sint Maarten en Sinterklaas
- Kijktafels voor Sinterklaas
- Gebedjes voor de herfst
- Speel het karakterspel
- Boeken over Sinterklaas en Advent
- Skyline voor de sinterklaastijd