Sint Maarten en Sint Nicolaas
Kijktafels voor het feest van Sint Maarten
Een kijktafel bestaat uit altijd uit:
- een ondergrond bestaande uit een lapje en/of schaal passend bij het seizoen of feest
- iets uit de natuur
- een lichtje
- een symbool (een afbeelding en/of voorwerp)
In het Kijktafelboek en op www.kijktafel.nl vertel ik je meer over de achtergronden van de kijktafel, hoe je zelf een kijktafel kunt bedenken en stap voor-stap kunt maken en zie je heel veel voorbeelden passend bij het seizoen en/of de (geloofs)feesten door het jaar.
Hiernaast staat de kijktafel voor Sint Maarten uit het Kijktafelboek, met behulp van een stripboek dat gemaakt is in samenwerking met het Sint Maartensberaad Utrecht. Ga naar...
SINT MAARTEN I
Deze kijktafel is gemaakt op een bruin, rond glanzend kaarsenbord dat bekleed is met enkele herfstbladeren (gedroogd tussen keukenpapier).
Op de herfstbladeren ligt een pompoen, van oudsher worden de lantarentjes waarmee de kinderen langs de deuren gaan gemaakt van een uitgeholde pompoen. Ook de zaaddozen van de oranje Chinese lantaarnplant verwijzen op een andere manier ook naar de lantarens.
Het lichtje brandt in een kaarsenhouder in de vorm van een blad. Zo half november beginnen de bladeren echt al hun blad te verliezen. Het is volop herfst.
In de tekening-houder (uit het koffertje 'Beginnen maar! ') staat een afbeelding van Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan een bedelaar geeft. 's nachts droomt Sint Maarten dat hij de mantel aan Jezus heeft gegeven, in de persoon van de bedelaar. De afbeelding is gevonden via het afbeeldingenbestand van Google.
SINT MAARTEN II
Marjet de Jong vertelt in de rubriek 'vertellen' hoe het mogelijk verder is gegaan met de halve mantel die de bedelaar had gekregen in het verhaal 'De bedelaar en de mantel van Martinus'.
De illustraties van dit verhaal staat centraal op deze kijktafel.
Op een koperen, platte schaal liggen weer herfstbladeren en daarop een (aardewerken) pompoen en oranje zaaddozen. Je kunt natuurlijk ook een echte pompoen gebruiken.
Rondom de pompoen liggen zes illustraties van het verhaal, waarin het stuk overgebleven mantel steeds opnieuw met iemand wordt gedeeld.
Het is een leuke manier om dit verhaal aan je kinderen te presenteren op 11 november.
Lees na het aansteken van het waxinelichtje brandt het verhaal voor!
Ellie Keller
Artikelen in dit thema Sint Maarten en Sint Nicolaas
- Kijktafels voor het feest van Sint Maarten
- Sint Maarten, versje
- De feesten van de herfst t/m Driekoningen
- Sint Maarten en 'De bedelaar en de mantel van Martinus'
- Recepten voor Sint Maarten en Sinterklaas
- Kijktafels voor Sinterklaas
- Gebedjes voor de herfst
- Speel het karakterspel
- Boeken over Sinterklaas en Advent
- Skyline voor de sinterklaastijd