Ik zie, ik zie...
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Op de kijktafelvoorbeelden die je hieronder ziet zijn verschillende dingen verborgen: een groot ei in schutkleur, vogeltjes, vlinders, een nestje.
Verstop op jouw kijktafel ook iets dergelijks en ga samen met je kind op ontdekkingstocht. Ik zie, ik zie...
Een kijktafel bevat altijd de volgende vier elementen:
- een ondergrond (placemat + schaal)
- iets uit de natuur
- een symbool
- een lichtje (op een tekstonderzetter)
Ik zie, ik zie
Via de zoekterm 'illusion art' kom je mooie voorbeelden op het spoor van afbeeldingen waar je verschillende dingen in kan zien.
Zie je een zittende vrouw die met een man praat in een poort in een muur? Of zie je een gezicht van een man met een kaal hoofd?
Deze kijktafel zet kinderen op het spoor dat je vanuit verschillende gezichtpunten iets kunt kijken. Dat de een iets heel anders ziet dan een ander. Maar dat allebei de gezichtpunten kloppen.
De ondergrond wordt gevormd door een rieten, gras-groene placemat. Daarop ligt een ring van gras gevuld met wat klimopranken en ander groen die een nestje, waarin drie kievitseitjes, aan het oog onttrekken.
Zo valt er op deze lentekijktafel -als je goed kijkt- meer te ontdekken dan je op het eerste gezicht dacht.
Een vaasje met daarin wat takjes gipskruid vormen een boom vol met lentebloesem! Het lichtje staat in een groen aardewerken potje. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!
Vergeet me niet!
Op een lente-gele ondergrond staat een glazen schaal gevuld met aarde waarin in het midden een vergeet-me-nietje is geplant.
Het 'vergeet-me-nietje' vraagt ons op symbolische wijze om Jezus niet te vergeten.
Telkens als wij ons hart voor hem openstellen en hem in herinnering roepen, zullen we merken dat zijn aanwezigheid een levende aanwezigheid is.
Achter het vergeet-me-nietje staat een boom in volle bloesem!
In deze kijktafel zijn enkele dingen verborgen.
Je moet heel goed kijken om het te ontdekken.
Wie vindt het ei?
Wie het vlindertje?
In de tuin
Op een lichtgele ondergrond staat een grote, platte zilverkleurige schaal.
Op de schaal staan enkele plantjes die in de lente bloeien en de 'bloesem'- boom.
In het midden een rondje van wilgetenen, ranken van maagdenpalm en klimop, waarin een nestje is verborgen. De lege plekken zijn gevuld met mos. In het mos c.q. gras lopen twee schapen met heel veel kleine lammetjes. Kan je ze allemaal vinden? Het zijn er tien.
De grote steen op deze kijktafel is de weggerolde steen van het graf van Jezus. (Lc 24, 2)
Een klein vogeltje zingt het hoogste lied: "Alleluia, Jezus is verrezen!"
Het lichtje staat in een geel glazen houdertje op de tekst-onderzetter met de tekst 'Leve het nieuwe Leven!'
Deze tekstonderzetter zit in het rode koffertje 'Beginnen maar!' en in de kaft van het Kijktafelboek.
Ook door het vrolijk geel/witte viooltje is deze kijktafel een lente- én Paaskijktafel ineen.
Verblind door tranen
De bloemen van een Lelietje-van-Dalen lijken wel wat op tranen. Het bloeit in de lente en heeft als bijnaam 'de tranen van Maria'.
Maria Magdalena is de eerste getuige van de gebeurtenissen op Paasmorgen. Zij vindt samen met twee andere vrouwen de steen van het graf weggerold en het graf is leeg.
In dit verschijningsverhaal staat zij buiten bij het lege graf en huilt. Omdat zij verblind is door tranen denkt ze dat ze met de tuinman praat. (Joh 20, 11-18).
Ze herkent Jezus pas als hij haar aanspreekt met haar naam.
Op een lente-gele ondergrond staat een rechthoekige houten schaal. Tussen de rotsen staat een lelietje-van-dalen. In het mos lopen enkele kippen en de afbeelding is weer een illusie. Zien we nu een jonge vrouw of juist een heel oude?
Er ligt op deze kijktafel een caleiscoop.
Als je erin kijkt en eraan draait verschijnt er telkens weer een ander patroon!
Zo vormt deze kijktafel ook weer een mooie combinatie van een kijktafel waarop iets van de paaservaring wordt verbeeldt, een lentesfeer en waarop je kind wordt uitgedaagd goed te kijken!
Op weg naar Emmaus
Twee leerlingen lopen teleurgesteld vanuit Jeruzalem naar hun woonplaats Emmaus. De man waarvan ze verwachtten dat hij een nieuw rijk zou vestigen is gekruisigd, gestorven en begraven. Hoe heeft dat toch kunnen gebeuren? Terwijl ze zo met elkaar praten en hun verdriet en teleurstelling delen, voegt een onbekende man zich bij hen.
Hij loopt met hen op en legt hen uit dat wat er gebeurd is in Jeruzalem al in de oude, bekende verhalen uit de heilige schift verklaard wordt. ( Lc 24, 13-34)
Een afbeelding van de Emmausgangers met de contouren van de onbekende derde man staat centraal op dit kijktafelvoorbeeld.
Uiteindelijk - 's avonds aangekomen in Emmaus - de onbekende met hen het brood breekt herkennen ze in dit gebaar Jezus. Hun hart wist het eigenlijk al lang. 'Brandde ons hart niet ons, terwijl hij met ons sprak?" maar hun ogen waren verhinderd hem te zien!
Vogeltjes houden zich verborgen, een vlinder en ook naar het nestje met eieren moet je goed zoeken...
Net als wij, moet het doordringen wat het betekent dat Jezus is verrezen. Je kunt het niet zien met je ogen, maar wel met de ogen van je hart!
Aan de oever van het meer
Op het laatste voorbeeld speelt weer een illusie een rol. Het is een schilderij van Oleg Shuplyak waarop we de leerlingen van Jezus zien aan de oever van het meer. ( Joh 21, 1-13) Ook hier zien we weer de bekende elementen van een verschijningsverhaal van Jezus nadat hij verrezen is. De leerlingen ontmoeten echt iemand, het is zeker geen levende dode, want hij heeft niets van een geest. Het is een reeële ervaring, maar hun ogen zijn verhinderd Jezus te herkennen.
Zie je op de afbeelding het gezicht van Jezus in het landschap verschijnen of zie je de hele Jezusfiguur waarboven een duif vliegt?
Tussen de rotsen die aan de ene kant op het rechthoekige dienblad liggen, lopen weer grote schapen en lammetjes. Er zijn er een paar bijna onvindbaar... wie zoekt ermee?
Deze schaapjes kocht ik recent bij Xenos.
Wat groen en enkele viooltjes maken er een lente-kijktafel van.
Tot slot
Kies uit bovenstaande voorbeelden de elementen die jou aanspreken en die passen bij de leeftijd van je kind(eren).
Bij een kijktafel is 'minder' altijd beter dan 'meer'. Verschiet niet in een keer al je kruit. Volgend jaar is het weer paastijd/lente en kan je weer een ander accent op de kijktafel verbeelden.
In het Kijktafelboek vind je een heel hoofdstuk gewijd aan de lente. Op de foto rechts de pagina uit het boek waarvan je absoluut in lentesfeer komt.
In de kaft van het boek zitten vier (dubbelzijdige) tekst-onderzetters, die een centrale plaats kunnen vinden op jou eigen gemaakte kijktafel.
In het boek voorbeelden van kijktafels voor alle seizoenen en voor alle christelijke feesten. Met uitleg, toelichting en stap-voor-stap instrukties. Het boek is te koop voor een verlaagde prijs van € 24,00 nu voor €14,95 in onze webwinkel. Ga naar 'Producten' boven of onder in het scherm of klik hier Kijktafelboek
Het boek helpt iedereen die zelf kijktafels wil maken: thuis op school of geloofsgemeenschap. Om zo kinderen en volwassenen een vorm van geloofscommunicatie aan te bieden, die zonder woorden, maar met beelden en symbolen hart en ziel aanspreekt.
Ellie Keller
Artikelen in dit thema Ik zie, ik zie...
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
- Versje: Ik zie, ik zie
- Kijken met het hart
- Spelvariaties van 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet...'
- Dat ik zie wat is
- Prentenboeken over zoeken en zien
- Wat zie jij, wat ik niet zie?
- Nu gingen hun de ogen open
- Bijbelverhalen rond het thema ‘ Ik zie, ik zie’
- Ik zie ik zie: met ogen dicht
- Twee mooie teksten
- Tip: Lees eens een gedicht!
- Ik zie ik zie: al tekenend
- In een oogopslag