Alles heeft een verhaal
Verhalen vertellen in de vakantie
Verhalen vertellen en voorlezen is beslist geen activiteit die alleen past bij winteravonden, als het vroeg donker wordt. Ook de zomer leent zich bij uitstek voor deze activiteiten. We verzamelden een aantal mogelijkheden en tips:
over de plaatselijke geschiedenis
Bij iedere landstreek horen verhalen uit de geschiedenis en uit de geschiedenis van het christendom. Als je je van te voren een beetje oriënteert m.b.v. gidsjes of internet, kan je tijdens de vakantie veel "verhalen".
Wie woonden hier vroeger? Zijn daar nog sporen van te ontdekken in het landschap of in het streekmuseum? Wie bouwde dat kasteel? Waarom precies op die plaats? Zijn er kloosters? Van welke orde? Wat deden deze monniken of kloosterzusters daar? Hoe oud is het dorpskerkje, kapelletje of de kathedraal? Welke verhalen zie op de gebrandschilderde ramen? Kunnen jullie de streek- of landheilige tussen de heiligenbeelden vinden? Kijk eens naar de namen en data op de grafstenen op het kerkhof of in de vloeren. Is het vaak herbouwd. Welke bouwstijlen kun je herkennen?
over de dingen die jullie buiten vinden en zien
Buiten zijn vele 'vakantie-schatten' te vinden. Alles draagt een verhaal met zich mee. Enkele voorbeelden:
- Vertel het verhaal van het kiezelsteentje: van een stukje rots hoog in de bergen tot een ronde geslepen kiezel die je vindt aan het strand.
- Vertel het verhaal van een fossiele afdruk bijv. van een plant of insect
- Vertel het verhaal van de jaarringen van een boom
- vertel het verhaal van een schelp
- vertel de reis van iets aangespoeld is op het strand
- het verhaal van een briefje in een fles in zee gegooid
- het verhaal van aardlagen zichtbaar bij een afgraving
- het verhaal van zaadje tot boom
rond het kampvuur
Op veel campings is er een plaats waar je een kampvuur mag maken. In het donker, samen rond het vuur zitten, is zo wie zo een bijzonder ervaring. Misschien kan je samen liedjes zingen - een lied is ook vaak een verhaal- of misschien komen er spontaan verhalen van vroeger naar boven, van toen jezelf klein was. Ook thuis kan je vuur maken bijv. in een vuurkorf. Laat de kinderen een keertje extra lang opblijven, maak vuur in de tuinhaard of vuurkorf en kijk samen naar de sterren. Verhalen over het ontstaan van het heelal, de hemel en vertellen hoe God de maan en de sterren schiep komen spontaan aan de orde!
uit boeken
De regen tikt op het tentdak of vakantiehuisje. Tijd om het vakantie-voorleesboek uit de koffer te halen! Kies samen met je kinderen een boek uit wat je voor dit doel meeneemt. Passend bij de leeftijd van je kind. Natuurlijk kan je het ook samen gaan lenen in de bibliotheek. Sommige gezinnen nemen ook een kinderbijbel mee of de koffertjes 'Beginnen maar!' of 'Ga je mee?' Juist op vakantie is er vaak meer tijd om eens langer voor te lezen.
over toen jezelf kind was
Kinderen horen graag verhalen vertellen over "vroeger". Hoe gingen jullie op vakantie? Waarheen? Vertel over je vakantiebelevenissen met opa en oma, toen je zelf nog een kind was. Hoe je leerde zwemmen, de eerste keer van de hoge duikplank. Hoe jullie tent bijna wegwaaide of onder water liep. Hoe je je eerste vis ving, autopech kreeg op een landweggetje toen er nog geen mobieltjes waren, van die keer dat jullie verdwaalden, de mensen die jullie hielpen.....
EK
Artikelen in dit thema Alles heeft een verhaal
- Zomer 2012
- Een schatkist vol verhalen!
- Vakantiedagboek
- Zomerversje
- Het verleden in het heden
- Elk land een beschermheilige
- Bidden in de zomer
- Verhalen vertellen in de vakantie
- Prentenboeken bij Alles heeft een verhaal
- Het verhaal van God en de mensen
- Geloven als vakantie-avontuur
- De Kijkbijbel in duct tape
- Altijd thuis?
- Deo gratias
- Waar is God/zonne-thee
- Wijsheid uit de ruimte